Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
siriza_23
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Καχυποψία μεταξύ των υποψηφίων για την εκλογική διαδικασία - Σκληρή μάχη για την πρωτιά ανάμεσα σε Κασσελάκη και Αχτσιόγλου δείχνουν τα γκάλοπ

Mετά τα σενάρια που μιλάνε για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ακόμα και εάν χάσει θα παραμείνει στο κόμμα

Ξεχειλίζει η καχυποψία ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώρες πριν στηθούν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογικοί αντιπρόσωποι

Τα στρατόπεδα των περισσότερων υποψηφίων αναζητούν εκλογικούς αντιπροσώπους, καθώς όλοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει σωστά.  Το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου σχετικά νωρίς βρήκε τους ανθρώπους που θα την εκπροσωπήσουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό αναμένεται να στηριχτεί στους εθελοντές που έχουν μπεί στην πλατφόρμα «Ανασυγκρότηση τώρα». Ακόμα, στελέχη που βρίσκονται κοντά του όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζακρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη θα αναζητήσουν δικούς τους ανθρώπους σε περιοχές που δεν υπάρχουν εθελοντές.

Δημοσκόπηση

Η καχυποψία απορρέει από την αγωνία που υπάρχει σε όλα τα στρατόπεδα για το ποιος θα πάρει τελικά το κόμμα, αλλά και από το γεγονός ότι ήδη κάποιοι λένε ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα εάν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Mega η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να είναι πρώτη στο γενικό σύνολο με ένα προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 8 μονάδες σε αυτούς που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Πιο συγκεκριμμένα σύμφωνα με την μέτρησης της Metron Analysis:

  • Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται καθαρά με 41% έναντι 35% του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολουθεί ο Ν. Παππάς με 8%, ο Ευ. Τσακαλώτος με 7% και ο Στ. Τζουμάκας με 1%.
  • Ωστόσο, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα προσέλθουν να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 39% έναντι 31% της Έφης Αχτσιόγλου. Τρίτος ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 13% ενώ από 3% συγκεντρώνουν Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας.
Ακόμα ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 39% πιστεύει ότι o Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της Έφης Αχτσιόγλου, το 35% πιστεύει ότι θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος, έναντι 39% της κ. Αχτσιόγλου, και το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυρικάκο Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, το 43% πιστεύει ότι o κ. Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 29% της Έφης Αχτσιόγλου, το 38% ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος, έναντι 32% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Αχτσιόγλου 29%). Αντιθέτως, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά, με την εξαίρεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Διάσπαση

Χθες, πάντως, και μετά τα σενάρια που μιλάνε για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ακόμα και εάν χάσει θα παραμείνει στο κόμμα, ρίχνοντας στην πραγματικότητα το μπαλάκι σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι εάν εκλεγεί θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Μιλώντας για το θέμα της διάσπασης ο Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι «για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, μετά από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ». Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος στο θέμα της διάσπασης πρόσθεσε: «Βεβαίως και δεν το αποκλείω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί ότι δεν τρομάζει κανέναν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη.

Η Μακρόνησος

Σχολιάζοντας μάλιστα το θέμα που δημιουργήθηκε με το βίντεο της Μακρονήσου ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της ιστορίας». Στο θέμα του βίντεο παρενέβη και η Εφη Αχτσιόγλου λέγοντας πως «η πολιτική είναι πολύ σοβαρό ζήτημα» και «πρέπει να την διαφυλάξουμε». «Δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική», είπε.

Εν τω μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «Λάθος» τη  «συγγνώμη»  εκ μέρους όλου του  ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο Κασσελάκη από τη Μακρόνησο. «Ίσως ήταν λάθος ότι ζήτησα συγνώμη από όλο το κόμμα, και ίσως δεν έπρεπε να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος».