Πολλή δουλειά είχαν οι υγειονομικοί στις 26 δομές Υγείας του ΕΣΥ από το μεσημέρι της Τετάρτης 13 έως το αντίστοιχο διάστημα της Πέμπτης 14 Αυγούστου, με βάση τα νεότερα στοιχεία -για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία Daniel- που έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Συγκεκριμένα, προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού.

«Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν αποπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.

Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

Δεν αποπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενούς που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μη μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δύο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, την Τετάρτη ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες (Τετάρτη) για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από την  Παρασκευή η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Είπε, τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζοντων υδάτων σε όλη την περιοχή.