Μεταξύ Θεσσαλίας… και Θεσσαλονίκης κινείται τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι δεδομένα στραμμένο στις πολυεπίπεδες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στόχος είναι η σταδιακή και μετ’ εμποδίων επάνοδος των πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες σε μία έστω και υποτυπώδη κανονικότητα, την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο «δουλεύει» εκ παραλλήλου τη δίδυμη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικοί παράγοντες προϊδεάζουν πως ο κ. Μητσοτάκης αποδίδει μείζονα σημασία τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την επόμενη μέρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν μεταβάλλουν τον πυρήνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Το αντίθετο, έρχονται να υπενθυμίσουν με τον πλέον δραματικό τρόπο, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, ότι επείγει η ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του κράτους, με αιχμή βεβαίως το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, καθώς η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης θέτει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης -και δη σε αυτά που βρέχονται από τη μεσογειακή λεκάνη- πολύ σοβαρές προκλήσεις.

«Νέα κουλτούρα»

Πρόσωπα που γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο επιμένουν πως οι κυοφορούμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προσομοιάζουν κατ’ ουσίαν με μία νέα κουλτούρα, στην οποία αφενός θα προβλέπονται οργανική σχέση και στενότερη συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας, και αφετέρου ενεργότερη εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι φαινόμενα τέτοιας εμβέλειας δεν αντιμετωπίζονται με όρους του πρόσφατου παρελθόντος. Ούτως ή άλλως, δρομολογείται ήδη σχέδιο ουσιαστικής ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας τόσο σε επίπεδο μέσων και υποδομών όσο και σε επίπεδο δυναμικού.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναβεβαιώσει την αδιαπραγμάτευτη βούλησή του να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα, τις διαχρονικές υστερήσεις στη λειτουργία του κράτους σε τομείς όπως το Δημόσιο, η Υγεία και οι Μεταφορές μεταξύ άλλων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άνευ προηγουμένου καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Θεσσαλία είναι σαφές πως απαιτεί σημαντική οικονομική στήριξη, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός από τους κοινοτικούς πόρους που εξασφαλίζει η Ελλάδα μετά το ραντεβού Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν προχθές στις Βρυξέλλες.

Ούτως ή άλλως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προϊδεάσει εδώ και ημέρες πως το οικονομικό καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι λιτό, καθώς το μεγάλο μέρος των κυβερνητικών οικονομικών δεσμεύσεων έχει υπερψηφιστεί από τα τέλη του προηγούμενου Ιουλίου. Υπ’ αυτό το πρίσμα, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επανεξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών και δη τα αναγκαία κατά γενική ομολογία μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κατά της ακρίβειας.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι θα απλώσει δίχτυ ασφάλειας πάνω από τους πλέον ευάλωτους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην εισαγόμενη ακρίβεια. Την ίδια ώρα, πάντως, η προτεραιότητα της αποζημίωσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των εκτεταμένων καταστροφών δεν αποκλείεται να επαναδιατάξει τον χάρτη των προτεραιοτήτων και σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 9/9