Στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, μετά τη συνάντηση που είχαν με αφορμή την επέτειο 90 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι χρειάζεται ελεγχόμενη κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σε τρεις άξονες: επιτήρηση συνόρων, διασφάλιση επιστροφής (ανθρωπιστική προστασία),  νόμιμοι οδοί μετανάστευσης.



Μήνυμα στην Τουρκία

Από την πλευρά του ο Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποια αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανία, αλλά υποστήριξε ότι είναι δύσκολη υπόθεση η οποία ωστόσο «θεωρώ ότι θα ξεπεραστεί», είπε.

Για τα βήματα που έχουν γίνει με την Τουρκία σχολίασε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ΕΕ να υπάρχει σταθερότητα στο Αιγαίο. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους Τούρκους ότι δεν θα γίνει καμία πρόοδος αν η Τουρκία δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τέλος, όσον αφορά το Μεταναστευτικό, ανέφερε πως πράγματι υπάρχει ροή από την Τουρκία και τόνισε ότι η τουρκική πολιτική ενθαρρύνει τους Σύρους πρόσφυγες. «Πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί να βρει τρόπους νόμιμης μετανάστευση και να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» υπογράμμισε ο  Ζαν Άσελμπορν.