Στην άνευ προηγουμένου κινητοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα εντός των επόμενων μηνών, στο πλαίσιο του τιτάνιου έργου της αποκατάστασης μετά το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, οδηγεί -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»- το χθεσινό ραντεβού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιγράφουν το κλίμα, το οποίο συνάντησε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, θερμότατο και ιδιαιτέρως υποστηρικτικό τόσο σε ό,τι αφορά την κυρία Φον ντερ Λάιεν όσο και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συνεννοήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το Μέγαρο Μαξίμου είχε προλειάνει το έδαφος εδώ και ημέρες, καθώς στο παρασκήνιο είχαν γίνει επαφές και συνεννοήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων από την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός έστειλε τη σχετική επιστολή στην Κομισιόν.

Το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης και είναι ενδεικτικό της βούλησης των Βρυξελλών να βάλουν στο τραπέζι χρηματοδοτικά εργαλεία πρωτόγνωρης εμβέλειας για την αντιμετώπιση των δυσμενέστατων επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα: «Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επινοητική, θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν» είπε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

«Άμεσα»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει άμεσα να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή στήριξη και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία», υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία πλέον υπεραποδίδει και ότι μπορεί να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, χωρίς να παρεκκλίνει από τους προκαθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους της. Σε μία χαρακτηριστική αποστροφή του, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «οι παλιοί κανόνες πλέον δεν επαρκούν» για να εξηγήσει ακολούθως ότι οι πόροι που κατευθύνονται προς το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρήζουν άμεσης αναθεώρησης προς τα πάνω, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιτάξει μία ισχυρή απάντηση στην ολοένα και συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι μία από τις κύριες πλέον αποστολές του θα είναι να πείσει τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα ανακατεύθυνσης σημαντικών πόρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να υπογραμμίσει πως σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να υπάρξει μία ευδιάκριτη πολιτική μετατόπιση και να αντιληφθούν όλοι αυτοί που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι οι επείγουσες προκλήσεις τις οποίες θέτει με ιδιαίτερη σφοδρότητα η κλιματική κρίση πρέπει να καθρεφτιστούν στη μεγαλύτερη δυνατή κοινοτική χρηματοδότηση.

Όπως προκύπτει μετά τη χθεσινή συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ειδική ομάδα εργασίας (task force) προκειμένου να «κλειδώσουν» συγκεκριμένες διαδικασίες αλλά και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Πηγές χρηματοδότησης

Όπως σας ενημέρωσε από χθες η «Α», το ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να προκύψει από την αξιοποίηση των μη απορροφηθέντων πόρων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2014- 2020), την αξιοποίηση του συνόλου των κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ (2021-2027) αλλά και την ανακατεύθυνση κρίσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, αποτελούμενες μεταξύ άλλων από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, αλλά και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, τον επίτροπο, αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, Γιοχάνες Χαν, τον επίτροπο, αρμόδιο για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ, τον επίτροπο, αρμόδιο για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, τον επίτροπο, αρμόδιο για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, και την επίτροπο, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, συμφώνησαν ότι πρέπει τόσο το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης να προικοδοτηθούν με περισσότερους πόρους.

Συμφώνησαν

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν, μάλιστα, πως οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι συμφώνησαν να διερευνήσουν την προοπτική αξιοποίησης και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το ποσό των 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να προκύψει από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (ύψους 250.000.000 ευρώ), την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500.000.000 ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.

Νέο πακέτο

Όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσά που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 400.000.000 ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.