«Προφανώς η κυβέρνηση δεν απαντά σε συνέντευξη ενός υπουργού της», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» ,με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκηςκληθείς να σχολιάσει τις αιχμές που άφησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά άλλων υπουργών, αλλά και τις επιστολές που απέστειλε σε περιφερειάρχη και δημάρχους και δεν έλαβε απάντηση. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι, εάν δεν υπήρχε το 112, θα είχαν χαθεί περισσότερες ζωές, ενώ επανέλαβε πως η αξιολόγηση είναι μια διαρκής διαδικασία για όλους. Ανέφερε επίσης πως όσα γράφονται και λέγονται για πρόσωπα δεν έχουν καμία βάση, σημειώνοντας πως διάθεση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να εργαστεί σκληρά ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και ερωτηθείς πώς βλέπει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί». Στη συνέχεια, τόνισε πως στόχος είναι να ανοίξει η εθνική οδός, να ηλεκτροδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι κάτοικοι να επιστρέψουν με ασφάλεια στη ζωή τους. Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως το σύνολο του οικονομικού προγράμματος -το 50% του οποίου έχει ψηφιστεί- θα εφαρμοστεί… Τέλος, είπε πως θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εκμεταλλεύονται την κρίση και αυξάνουν πρόσκαιρα τις τιμές για να βγάλουν χρήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Ερωτηθείς τι απαντάει η κυβέρνηση στις αιχμές που άφησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Προφανώς η κυβέρνηση δεν απαντάει σε μια συνέντευξη ενός υπουργού της που και αυτός και όλη η υπόλοιπη ομάδα των ανθρώπων που δεν είναι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη, είναι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολές μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές.

Για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Θα παρατεθούν αναλυτικά τα στοιχεία, προφανώς είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο οι πληρωμές επιμέρους εργασιών που γίνονται γίνονται όταν αποπερατωθούν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες. Μέσα στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν και με πτητικά μέσα και με συγκεκριμένα προγράμματα.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι υπάρχει απορρόφηση μόνο 1%: Θα δοθούν αναλυτικά τα στοιχεία. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα το οποίο δεν διαρκεί ένα χρόνο ή σε μια αντιπυρική περίοδο και σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι είναι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για αυτά τα οποία αντιμετωπίζουμε.

Για το 112: Το 112 είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις αυτής της χώρας , η μη ύπαρξη του 112 πιθανότατα να είχε κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα μας. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές που ενδεχομένως να μην είχαν χαθεί αν δεν υπήρχε το 112. Στο 112 προστρέχουν πολύ προηγμένες χώρες όπως η Γερμανία μετά για παράδειγμα τις καταστροφικές πλημμύρες του ’21 που χάθηκαν 180 άνθρωποι Θεωρώ ότι η δουλειά η οποία γίνεται με τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, με τα λάθη τα οποία υπάρχουν και προφανώς πρέπει να διορθωθούν σε μια πρωτοφανούς δυσκολίας κατάσταση, ένα καλοκαίρι που δεν έχει προηγούμενο όταν μέσα σε λίγες ημέρες το νερό που πέφτει στη Γερμανία σε ένα χρόνο πέφτει στη Θεσσαλία προφανώς αυτό απαιτεί μια ομαδική δουλειά και έτσι το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και έτσι θα συνεχίσει να το αντιλαμβάνεται. Με το να κρατήσουμε όσα έχουν γίνει την αυταπάρνηση των ανθρώπων, την άμεση επέμβαση, το γεγονός ότι σώθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και στη Θεσσαλία με την υπομονή των κατοίκων. Το γεγονός ότι προστατεύτηκε στη συντριπτική πλειοψηφία η ανθρώπινη ζωή, οι περιουσίες και στις πυρκαγιές και προφανώς να διορθώσουμε όλα όσα πρέπει να διορθωθούν ή να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είπε ο οποίος εξήγγειλε μια σειρά από πρωτοβουλίες στη Βουλή.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση με το επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθήθηκε και αν μπαίνει στο μικροσκόπιο η Πολιτική Προστασία: Η αξιολόγηση είναι μια διαρκής διαδικασία για όλους μας. Αλίμονο αν δεν αξιολογούμαστε, ο βασικότατος μας αξιολογητής και κριτής είναι ο ελληνικός λαός. Επειδή διαβάζουμε διάφορα για αλλαγές προσώπων, για ανασχηματισμούς τα οποία είναι το αγαπημένο θέμα για να γράφεται αλλά αν κάθε φορά που γράφονται αυτά γινόντουσαν τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια αυτή τη στιγμή διάθεση, η διάθεση που υπάρχει από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ειναι να εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά ούτως ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Αυτό δεν σημαίνει ότι άπαντες δεν αξιολογούμαστε καθημερινώς, αυτό είναι δεδομένο και ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις όμως ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω, ούτε θα μπορούσα να προαναγγείλω ούτε προαναγγέλλονται όλα αυτά και σημασία έχει το παραδοτέο. Δηλαδή χθες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη η χώρα μας εξασφάλισε χρήματα για μια χρήση που μέχρι χθες δεν ήταν εξασφαλισμένα και αυτά είναι 2,25 δις € για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου φυσικού φαινομένου. Τώρα μένει το σημαντικότερο αυτά τα χρήματα να δοθούν άμεσα, να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Ερωτηθείς αν κλείνει τα σενάρια περί ανασχηματισμού: Ούτε θα μπορούσα να ανοίξω ούτε να κλείσω ένα τέτοιο θέμα, όλα αυτά τα οποία γράφονται και ειδικά περί προσώπων αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία βάση. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο, ο πρώτος ο οποίος κάνει σκληρή κριτική για όσα γίνονται και αυτοκριτική είναι ο πρωθυπουργός. Αλίμονο αν υπήρχε κάποιος ο οποίος λογοδοτεί στους έλληνες πολίτες, έχει το οποιοδήποτε αξίωμα είτε στην κεντρική κυβέρνηση είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση που να ήταν στο απυρόβλητο. Προφανώς και αξιολογούνται όλες οι πράξεις όλες οι παραλήψεις.

Εγώ δεν έχω καμία ενημέρωση, καμία ένδειξη για όλες αυτές τις αλλαγές που ακούγονται. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την υγεία, για τη Δικαιοσύνη, για τα νέα λεωφορεία που θα έχουμε, για τις αλλαγές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για το συνεχή έλεγχο της αγοράς, για φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών που ειναι πάρα πολύ επίκαιρα και θα ενταθούν και πολλά πρόστιμα καταλογίζονται και εισπράττονται. Όλα αυτά είναι προφανές για να τρέξουν χρειάζεται μια συνεκτική ομάδα η οποία υπάρχει, ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τους ανθρώπους οι οποίοι το τρέχουν αλλά ταυτοχρόνως όλοι μας καθημερινά αξιολογούμαστε πριν και πάνω από όλα από τους πολίτες.

ΔΗΜ: Εμπιστεύεται και τον κ. Κικίλια;

Είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται σε μια θέση μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και να μην περιλαμβάνεται της εμπιστοσύνης του!

Ερωτηθείς πως βλέπει την κίνηση της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής: Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί, αυτή τη στιγμή είμαστε στην καταγραφή των ζημιών, την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, το συντομότερο δυνατόν να αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις και να αρχίσουν οι εργασίες. Την άμεση υδροδότηση που προχωράει μετά από πολλούς ελέγχους, την άμεση ηλεκτροδότηση και κυρίως όλες τις ενημερώσεις που κάνει το υπουργείο Υγείας για τους υγειονομικούς κινδύνους οι οποίοι κρύβονται σε ένα τόσο δύσκολης αντιμετώπισης φυσικό φαινόμενο. Από εκεί και πέρα όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις εισαγόμενων κρίσεων, φυσικών καταστροφών για κάθε τι η κυβερνηση είναι η πρώτη που επιζητά την κριτική, τον έλεγχο και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε εκεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό το οποίο συμβαίνει κυρίως για τους κατοίκους, είναι πάρα πολλά τα θέματα τα οποία υποχρεούται και καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί και τα διαχειρίζεται καθημερινά.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει να παίρνει ο κόσμος την χρηματική βοήθεια: Στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν, να συντμηθούν με βάση τα όσα ισχύουν στο νόμο όλες οι προθεσμίες, να γίνουν όλα σωστά αλλά με το ταχύτερο δυνατό. Στόχος είναι να γίνει άμεσα, στόχος είναι να ανοίξει άμεσα η εθνική οδός και γίνονται τέτοιες κινήσεις, στόχος είναι να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές. Να υδροδοτηθούν οι περιοχές, να ηλεκτροδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Προχωράει αυτό με πολύ μεγάλες ταχύτητες δεδομένου του φαινομένου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Όλα αυτά είναι τα σημαντικά, το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι αυτοί που δοκιμάστηκαν από το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια στη ζωή τους, να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, να αποκατασταθούν, να αποζημιωθούν, να πάρουν τα χρήματα που πρέπει να πάρουν. Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας δεν θα δανειστεί λεφτά και αυτό έγινε μέσα σε δύο μέρες για να καλύψει ελπίζω το σύνολο όλων των αναγκών.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι θα φτάσουν τα 2,5 δις;

Φαίνεται ότι για τα αντιπλημμυρικά και τα έργα υποδομής τα χρήματα αυτά είναι σημαντικά και αρκετά, θα πάρει η χώρα μας πιθανότατα μέχρι και 400 εκατομμύρια έξτρα από το Αγροτικό ταμείο και το ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία δεν είναι εκεί που ήταν, η Ελλάδα πλέον δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Η Ευρώπη σέβεται την Ελλάδα απολύτως, μέσα σε δύο μέρες η ηγεσία της ΕΕ άκουσε την Ελλάδα προφανώς σε ένα πρωτοφανές πρόβλημα που είχε, ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Είναι προφανές ότι αυτό το οποίο τονίζει σε ανώτατο επίπεδο ο Πρωθυπουργός, και θα το τονίσει και στις επόμενες διεθνείς του παρουσίες σε όλα τα επίπεδα είναι ότι ζούμε μια νέα πρωτοφανή πραγματικότητα που πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και στη χρηματοδότηση άρα είναι δεδομένο ότι δεν θα σταματήσουν οι ενέργειές του σε όσα ήδη έγιναν χθες στο Στρασβούργο. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος οφείλει και το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να διεκδικεί περισσότερα για τη χώρα του. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Για τα έργα υποδομής στη Θεσσαλία: Έχουν γίνει αρκετά έργα, ήταν έργα που έγιναν και για τον ΙΑΝΟ, πάνω από 60 έργα, πάνω από 140 εκατομμύρια. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Γιατί; Γιατί κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε αυτή τη έκταση. Δηλαδή κανένα έργο δεν θα μπορούσε να εκμηδενίσει τις συνέπειες αυτού του φαινομένου αυτό σημαίνει ότι πλέον πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο από πάνω ώστε τα έργα να γίνουν σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να είναι πολύ μικρό το πακέτο των παροχών στη ΔΕΘ λόγω της φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία: Καταρχάς να πούμε ότι το σύνολο του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, το 50% του οποίου έχει ήδη ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είμαστε ασυνεπείς. Θα είμαστε και αυτή την τετραετία απολύτως συνεπείς. Δεύτερον, δεν αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός τη ΔΕΘ και καμία ομιλία του ως μια ευκαιρία πρόσκαιρων παροχών. Ο στόχος είναι να προβαίνουμε σε συνεχείς στοχευμένες και κοστολογημένες κινήσεις που να αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Τα στοχευμένα μέτρα είναι σημαντικά βοήθησαν και βοηθάνε πολύ, όποτε υπάρχει μεγάλη ανάγκη και υπερμετρες αυξήσεις το κράτος θα είναι εκεί και ήτανε εκεί και θα παραμείνει παρών με κάθε τέτοια πρόκληση όμως τον πρωθυπουργό και την κυβερνηση μας ενδιαφέρουν περισσότερο, και το κάνουμε και πράξη έχουμε νομοθετήσει, τα μόνιμα μέτρα γιατί τα μόνιμα μέτρα αντιμετωπίζουνε και τις κρίσεις αλλά μένουν όταν οι κρίσεις αρχίζουνε και φεύγουν.

Για την αισχροκέρδεια που παρατηρείται στη Θεσσαλία: Ειδικά μετά και από αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία θα είμαστε αμείλικτοι όπως έχουμε αποδείξει με πολλές άλλες περιπτώσεις προστίμων και ελέγχων σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών. Αν κάποιοι νομίζουν ότι σε μια κρίση όπως στη Θεσσαλία θα βρουν αφορμή για να αυξήσουν πρόσκαιρα και αδικαιολόγητα τις τιμές θα βρουν απέναντι τους το κράτος και τις συντεταγμένες του δομές με πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις για τη Θεσσαλία: Η εικόνα που έχω είναι ότι θα έχουμε τις ταχύτερες δυνατές καταβολές όλων των μέτρων σταδιακά πρώτα των προσωρινών και στη συνέχεια των μόνιμων αποκαταστάσεων για τις οικιστικές συσκευές. Όλα όσα έχουν εξαγγελθεί θα εφαρμοστούν σε ένα πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτό μπορώ να πω σήμερα. Μπορώ να πω ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί δεν θέλω να πέσω έξω καθόλου γιατί δεν θέλω να παίξω με τις αγωνίες των ανθρώπων.

Ερωτηθείς αν χρειάζονται «Ιφιγένειες» για να προχωρήσει το καράβι της κυβέρνησης: Δεν πιστεύουμε στις Ιφιγένειες. Δεν γίνεται η πολιτική ούτε με καλάθια ούτε με Ιφιγένειες ούτε με τέτοια λογική και έτσι δεν την αντιλαμβάνεται ο Κυρ.Μητσοτάκης. Πιστεύουμε στα παραδοτέα, πιστεύουμε στη λογοδοσία, πιστεύουμε στο αποτέλεσμα και βέβαια στην αυτοκριτική και στη σκληρή κριτική και όταν αυτή υπάρχει τότε υπάρχει και αποτέλεσμα.