Σε τρεις άξονες κινείται η επιχείρηση για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, πρώτος άξονας είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών Υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο τρία αφορούν παθογόνο νόσο που σχετίζεται με τις πλημμύρες.

Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για τον λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.

Τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού. Για τον σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από τα νεκρά ζώα, η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους, καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο.

Ωστόσο, τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.

Αναφορικά με τη βοήθεια στους κατοίκους, είπε ότι συγκεντρώνεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αποστέλλεται στα χωριά ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων.