Σε τρεις βασικούς άξονες τοποθετεί η ελληνική διπλωµατία το πλαίσιο της προόδου που συντελείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις µε φόντο την πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν επί τουρκικού εδάφους και, φυσικά, το επερχόµενο τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.

Σύµφωνα µε τις σχετικές εκτιµήσεις, το πρώτο και διόλου αυτονόητο βήµα µε βάση τις µέχρι πρότινος πρακτικές της Αγκυρας είναι η ηρεµία που φαίνεται να σταθεροποιείται στο Αιγαίο. Το δεύτερο στο οποίο η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών αποδίδει µεγάλη σηµασία είναι η σοβαρότητα, η ευθύτητα και η ακεραιότητα που θα πρέπει να διέπει τις συνοµιλίες των εµπλεκόµενων ηµερών. «Οι διαπραγµατευόµενοι οφείλουν να είναι αυστηροί και ταυτόχρονα σοβαροί. Οι ανούσιες αβρότητες και οι δήθεν προσωπικές φιλίες, που την κρίσιµη ώρα πηγαίνουν περίπατο, δεν έχουν καµία θέση σε αυτή την κρίσιµη για την ευρύτερη περιοχή συγκυρία», διαµηνύουν πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ποιοτικά στοιχεία του διαύλου επικοινωνίας που αναπτύσσουν Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν.

Συγκλίσεις για την προώθηση απτών θετικών µέτρων και την υιοθέτηση ενός κοινώς αποδεκτού modus operandi για τη συνέχεια


Με τον τρόπο αυτόν εκτιµάται ότι θα δοµηθεί µια επαφή που θα διατηρήσει το σηµερινό θετικό µοµέντουµ στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών και, ως εκ τούτου (κι εφόσον η εικόνα αυτή παγιωθεί), θα µπορούσαν να προκύψουν οι συνθήκες για το πέρασµα στο τρίτο στάδιο, που δεν είναι άλλο από µια αποτελεσµατική και από κοινού προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα µείζονα ζητήµατα, που προκαλούν διαχρονικά τις εντάσεις και τα προβλήµατα, µε το εύρος των χωρικών υδάτων και των θαλάσσιων ζωνών οικονοµικής εκµετάλλευσης να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Κρίσιµο στοιχείο που διαφοροποιεί τα δεδοµένα

Αξίζει, δε, να σηµειωθεί, ότι, όπως υπογραµµίζουν διπλωµατικές πηγές, ένα ιδιαιτέρως κρίσιµο στοιχείο που διαφοροποιεί τα δεδοµένα σε σχέση µε το παρελθόν είναι πως σε αυτή τη φάση η ανάλυση και η επεξεργασία του πλαισίου που αγγίζουν τους πλέον σηµαντικούς παράγοντες για διµερή θέµατα και την εν γένει επικοινωνία των δύο πλευρών, µε κυριότερο παράδειγµα τις διερευνητικές επαφές, προσεγγίζονται πλέον µε τη λογική «top-down», δηλαδή από την κορυφή της πυραµίδας της ελληνικής διπλωµατίας µέχρι κάτω, µε την εποχή της διαχείρισης των αντίστοιχων καταστάσεων από χαµηλόβαθµα στελέχη (µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσµατικότητα των συζητήσεων) να ανήκει στο παρελθόν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πια πολιτική βούληση να προκύψουν συγκεκριµένες εξελίξεις µε ισχυρή πολιτική νοµιµοποίηση», σχολιάζουν οι εν λόγω κύκλοι. Εν µέσω αυτού του κλίµατος προβλέπεται το αµέσως επόµενο διάστηµα να προκύψει σειρά συγκλίσεων για την προώθηση απτών θετικών µέτρων και την υιοθέτηση ενός κοινώς αποδεκτού modus operandi για τη συνέχεια, µε φόντο την έναρξη πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο υφυπουργών τον ερχόµενο µήνα. Εξάλλου, ενδεικτική της γενικότερης κινητικότητας είναι η παράµετρος και της νέας επικοινωνίας (ή των νέων επικοινωνιών, έστω και από απόσταση) µεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών έως και τη στιγµή της συνάντησης των Μητσοτάκη – Ερντογάν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9