Με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης ισοδυναμεί η χθεσινή δήλωση παραίτησης του τέως, πλέον, υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λίγα 24ωρα μετά τις ατυχείς δηλώσεις του για τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καργιώτη στο «Blue Horizon».

Ούτως ή άλλως, για τον κ. Βαρβιτσιώτη το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ στην κυβέρνηση μετά τις διαδοχικές τοποθετήσεις του εκείνες τις κρίσιμες ώρες, που έδωσαν λαβή στην αντιπολίτευση να υποχρεώσει το Μέγαρο Μαξίμου σε θέση άμυνας.
Πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός έκρινε τότε πως η κυβέρνηση όφειλε να αφοσιωθεί απερίσπαστη στο έργο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς νεροποντής στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα η «υπόθεση Βαρβιτσιώτη» να «παγώσει».

Από το περιβάλλον του τέως, πλέον, υπουργού αφήνεται να εννοηθεί πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπέβαλε την παραίτησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο η μεταξύ τους επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή, καθώς εκείνη την ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και στους 4 νομούς της Μαγνησίας. Τελικώς Μητσοτάκης και Βαρβιτσιώτης μίλησαν την επόμενη ημέρα, ήτοι το Σάββατο, όταν και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον τέως υπουργό του να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του τη Δευτέρα, προκειμένου η κυβέρνηση να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την αντιμετώπιση των εξαιρετικά δυσμενών επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε λόγο για «αναπόφευκτη και ορθή απόφαση» και ανακοίνωσε τον διάδοχό του, τον πρώην υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο πρωθυπουργός επικοινώνησε πρώτη φορά με τον πρώην υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, βολιδοσκοπώντας τον για να επανενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα. Οι δύο άνδρες διατηρούν άριστη προσωπική σχέση, με τον Χρήστο Στυλιανίδη να τονίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι στη διάθεσή του.

Επίκεινται και άλλες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως και προχθές από τον Έβρο, όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Στυλιανίδη και του ανακοίνωσε την απόφασή του να αναλάβει ξανά υπουργικό θώκο. Σε νέο χθεσινό πρωινό τους τηλεφώνημα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Χρήστο Στυλιανίδη ότι αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχεί από χθες η αίσθηση πως η παραίτηση Βαρβιτσιώτη αποτελεί απαρχή ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, με επίκεντρο τους χειρισμούς των υπευθύνων τόσο κατά τη διάρκεια των εφετινών megafires όσο και κατά την πρόσφατη άνευ προηγουμένου κακοκαιρία «Daniel». Μάλιστα, το μήνυμα χθες του κυβερνητικού εκπροσώπου ήλθε μάλλον να ενισχύσει την αίσθηση ότι επίκεινται και άλλες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

«Μηδενός εξαιρουμένου, όλοι μας αξιολογούμαστε διαρκώς, είναι μία συνεχής διαδικασία», διεμήνυσε ο Παύλος Μαρινάκης. Καίτοι είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ, υπάρχει μία σχολή σκέψης που εισηγείται «αποφάσεις εδώ και τώρα» και σε κάθε περίπτωση πριν από την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου τόσο η ομιλία όσο και η συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός, το ερχόμενο Σάββατο και Κυριακή αντιστοίχως, να σηματοδοτήσει ένα πολιτικό restart, κάτι περισσότερο από δύο μήνες μετά τον «γαλάζιο» εκλογικό θρίαμβο. Πάντως, έτερη γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης παραπέμπει τις όποιες αλλαγές την προσεχή εβδομάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/9