Άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr και ήδη έχουν γίνει πάνω από 100 αιτήσεις σε μία ώρα. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, στην ενημέρωσή του από τη Λάρισα, τόνισε ότι έχει ανοίξει για τις περιοχές και τους Νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας και μέχρι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και φυσικά της Λάρισας. Έως την Παρασκευή θα έχει ανοίξει και για τις επόμενες περιοχές. 

Επιπλέον, τόνισε πως εφαρμόζεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές. «Ήδη μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής», επισήμανε ο Χρήστος Τριαντόπουλος από τη Λάρισα, στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης προσέθεσε στη σχετική ενημέρωση: «Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου μας είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεργασία με τους δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα θα χορηγηθούν μέσα από την πλατφόρμα «αρωγή» με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά και κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά σε περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ακόμη έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα αρωγής ήδη και για τις επιχειρήσεις και για τις προηγούμενες παροχές, όπου μπορούν να λάβουν πρώτη αρωγή έως 4.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δηλώσεων ζημιάς, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των νεκρών ζώων και αποκομιδή των νεκρών ζώων, η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Τονίστηκε επιπλέον ότι θα γίνεται σε τακτική βάση, κάθε μεσημέρι στις 16:00, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας, η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.