«Αυτή τη στιγμή δίνουμε μεγάλη σημασία στη στήριξη για την αποκατάσταση, προκειμένου να λειτουργήσουν όλοι. Ήδη δόθηκαν 50 εκατομμύρια αυτές τις μέρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση και αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη και να προχωρήσουμε σε πράξεις, προκειμένου να απομειώσουμε τις επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής και να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας».

Με την επισήμανση αυτή, ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, έδωσε το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel» που έπληξε την Κεντρική Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Αυτή τη στιγμή όλοι δίνουμε αυτή τη μάχη, θα πρέπει με σκυμμένο κεφάλι να προσπαθήσουμε να τρέξουμε γρήγορα προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Πράγματι η καταστροφή που έχει γίνει είναι μεγάλη, παραδέχθηκε ο κ. Κοντογεώργης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη των πολιτών σε αυτές τις περιοχές. «Σε πρώτη φάση, αυτές τις μέρες, με τους απεγκλωβισμούς, με την προσπάθεια παροχής τροφής, νερού και στέγης σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ανάγκη σε αυτές τις περιοχές, αλλά βέβαια και την οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα, υπάρχουν κινητές μονάδες και από το Υπουργείο Υγείας σε όλες αυτές τις περιοχές και βέβαια μαζί με τη στήριξη έρχεται η αποκατάσταση, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ένα πρώτο πλαίσιο από τον πρωθυπουργό και από το κυβερνητικό κλιμάκιο που αφορά και τις ιδιοκτησίες, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κάποιες αναστολές υποχρεώσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν λειτούργησε όπως έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός, ο κ. Κοντογεώργης παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του ακαδημαϊκού κ. Ζερεφού και του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Τσακίρη, απάντησε «χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, γιατί τα λόγια ακριβώς και των δύο επιστημόνων ήταν ότι κανένα οργανωμένο κράτος δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο».

Απαντώντας στο κατά πόσο καθυστέρησαν να ληφθούν μέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας, εφόσον περίμεναν την έλευσή της, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε πως το πρωτόκολλο των ενεργειών προσδιορίζεται από συγκεκριμένες ενέργειες.

«Όταν από τη Δευτέρα ουσιαστικά είχαμε την ενημέρωση ως προς το φαινόμενο που πρώτα χτύπησε το Νότιο Πήλιο και ήταν έντονο και μετά είχαμε προφανώς προειδοποιήσεις ότι θα υπάρχει κακοκαιρία -ως προς την ένταση του φαινομένου υπήρχαν διαφοροποιήσεις- εκεί ακολουθούνται κάποιες ενέργειες. Από την Τετάρτη θυμίζω ότι εξεδόθη 112 για να μην υπάρχουν μετακινήσεις του συγκεκριμένου νομού, δηλαδή κυρίως Καρδίτσα και Τρίκαλα. Αναφέρομαι μετά τα γεγονότα της Μαγνησίας, του Βόλου και του Πηλίου. Υπήρχε οργανωμένη μετάδοση μηνυμάτων πάλι 112 προκειμένου να βρεθούν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές σε υψηλότερο σημείο και από την αρχή, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, υπήρξε μια οργανωμένη κινητοποίηση και του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής στα χωριά, που μέσα σε τρεις ώρες, δηλαδή από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 το πρωί, επλήγησαν περισσότερο. Σας υπενθυμίζω, γιατί τις πρώτες ώρες πράγματι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10 δεν υπήρχε δυνατότητα ούτε για εναέρια μέσα, γιατί υπήρχε και κεραυνική δραστηριότητα και χαμηλή νέφωση και κατά δεύτερον οι βάρκες, γιατί το άκουσα και αυτό χθες σε μια εκπομπή στην οποία βρισκόμουν, οι βάρκες του Στρατού δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί υπήρχαν τόσα φερτά υλικά που είχαν κατεβάσει τα 4 ποτάμια της περιοχής σε αυτές τις περιοχές που δεν θα μπορούσαν να κάνουν ούτε 40 μέτρα. Από 10 και μετά το πρωί, όπου μετά τις 10 υπήρχε το συντονιστικό, το κυβερνητικό κλιμάκιο, η Πολιτική Προστασία, η τοπική πολιτική προστασία, η Περιφέρεια και ούτω καθεξής, ο μηχανισμός λειτούργησε και μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και εφόσον ύστερα από αρκετές ώρες μπόρεσαν και τα εναέρια να λειτουργήσουν, είχαμε απεγκλωβισμούς, είχαμε με λέμβους απεγκλωβισμούς σε αρκετά χωριά και της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο μηχανισμός άρχισε σιγά σιγά να οργανώνεται και να λειτουργεί».

Ειδικά στην Καρδίτσα, σημείωσε, όπου είναι οι εκβολές των παραποτάμων, «των τεσσάρων μεγάλων του Πηνειού, η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, γιατί έφερε όλο το νερό κάτω και μέσα σε τρεις ώρες ανέβηκε η στάθμη».

«Ήταν εξαιρετικά πρωτόγνωρες καταστάσεις, παρ' όλα αυτά λέω όμως και πάλι και αυτό αναγνωρίζεται και από τους πολίτες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η Πυροσβεστική και ο Στρατός βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κοντογεώργης απάντησε στο κατά πόσο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας το σενάριο που κυκλοφόρησε ότι υπήρξε μια επιλογή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να σπάσουν αναχώματα και φράγματα ώστε να σωθεί η πόλη της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος. «Σε καμία περίπτωση και δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα. Φανταστείτε εσείς κάποιους ανθρώπους που πήραν εντολή από κάποιους, τα ξημερώματα, με ένα 1- 1,5 ήδη μέτρο νερό στην περιοχή, να κυκλοφορούν με ένα αυτοκίνητο να σπάνε αναχώματα. Λοιπόν θέλω να πω ότι αυτές τις μέρες ακούστηκαν πολλά και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο», τόνισε.

Σχετικά με τα 700 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» και στο ερώτημα σε τι έργα αξιοποιήθηκαν αυτοί οι πόροι, ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε αρχικά πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο των παρεμβάσεων και όχι μόνο σε αντιπλημμυρικά. «Ήταν το σύνολο της κρατικής αρωγής, δηλαδή τα μέτρα που αναφέραμε και χθες για την περιοχή και ήταν βέβαια και αντιπλημμυρικά και μεγάλα οδικά έργα και έργα αποκαταστάσεων, τα οποία σε ένα ποσοστό πάνω από 60-70% έχουν ολοκληρωθεί, εννοώ στο σύνολό τους, γιατί κάποια έχουν ολοκληρωθεί ήδη. Δηλαδή μεγάλα οδικά, γέφυρες, αποκαταστάσεις δρόμων και αντιπλημμυρικά έχουν γίνει και σε έναν βαθμό η Καρδίτσα, όπως ίσως θα διαπιστώσατε, είχε μικρότερες ζημιές απ' ό,τι άλλες περιοχές, που παρόλο και σε αυτές τις περιοχές το επισημαίνω, δηλαδή περίπου 160 εκατ. σε αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει εντός της γεωγραφικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ακόμα και στον Δήμο Παλαμά έχουν γίνει σημαντικοί καθαρισμοί και αναχώματα, στους δύο μεγάλους ποταμούς που περνάνε μέσα από τον Βόλο είχαν γίνει καθαρισμοί και ούτω καθεξής. Ήταν όμως τόσο μεγάλο το φαινόμενο, αυτά τα έργα δεν μπόρεσαν να κρατήσουν», περιέγραψε ο κ. Κοντογεώργης.