Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις πλημμύρες και τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που έχουν σημειωθεί στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει επενδύσει στην πρόληψη.

«Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, οι βροχοπτώσεις, η αύξηση της θερμοκρασίας, ο καύσωνας, δεν μπορείς να πατήσεις ένα στοπ να σταματήσει ένα φυσικό φαινόμενο». «Ένα κράτος προετοιμάζεται, κάνει πρόληψη, προστατεύει κρίσιμες υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει πλαίσιο ισχυρής πρόληψης σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ότι όσο επεκτείνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο, αλλά και στην εκκένωση νοσοκομείων κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που «σάρωσαν» τη χώρα το καλοκαίρι, τονίζοντας πως είναι σημαντική η προστασία των υποδομών ώστε να προστατευτούν και οι πολίτες.

«Δεν είναι το 112 η απάντηση για όλα», σχολίασε, τονίζοντας ωστόσο πως είναι ένα σημαντικό εργαλείο.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ωστόσο η απάντηση που πήρε ήταν αλαζονική.

«Απαράδεκτη και ντροπιαστική η δήλωση Βαρβιτσιώτη»

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατου του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος τον απώθησαν από τον καταπέλτη, καθώς ο άτυχος άνδρας προσπάθησε δύο φορές να ανέβει στο πλοίο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τραγικές εικόνες και δολοφονία του 36χρονου και σχολίασε ως «απαράδεκτη και ντροπιαστική» τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε αναφέρει ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με τους θύτες. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για μένα». «Το γεγονός αυτό είναι αποκτήνωση. Έχει σοκαριστεί η ελληνική κοινωνία να βλέπει μπροστά στα μάτια τόσων ανθρώπων να δολοφονείται ένας άνθρωπος. Δεν υπάρχει δικαιολογία, ό,τι είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι απαράδεκτα, αντί να ζητήσει συγγνώμη που δεν ήταν εκεί το Λιμενικό να εμποδίσει αυτή την τραγωδία».

Πρέπει να μάθουμε να αξιολογούμε αλλιώς την ανθρώπινη ζωή και τη βία. Αν δεν υπήρχε αυτό το βίντεο δεν θα ξέραμε για το τι θα κουβεντιάζαμε», είπε και στη συνέχεια με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκαν τόνισε πως «το κράτος απουσιάζει, ενώ πρέπει να προστατεύει τον πολίτη, την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες».

«Λαϊκισμός της γραβάτας από τη Ν.Δ.»

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στη Ν.Δ., κατηγορώντας την για «κεκαλυμμένο λαϊκισμό της γραβάτας», αναφερόμενος στην ακρίβεια που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά.

«Έχει χαθεί η αύξηση μισθών από την αύξηση των τιμών», είπε.

«Δεν ανακατεύομαι στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος, ξεκαθάρισε πως προσωπική του αρχή είναι να μην ανακατεύεται στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων όσο αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Όσο τρέχει η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υπάρχει εμπλοκή από κανένα κόμμα. Έχω βιωματική άποψη στο ζήτημα. Στις δικές μας εσωκομματικές εκλογές μέσω των υποκλοπών πήγαν να παίξουν ρόλο στα πράγματα», δήλωσε.

«Έχουμε μία κυβέρνηση της αλαζονείας και της ελάχιστης αποτελεσματικότητας. Εάν δεν ξεκαβαλήσουν γρήγορα το καλάμι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, τότε θα έχουμε χειρότερα πράγματα», κατέληξε.