Σοκαρισμένος από τον θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τόνισε πως όσα συνέβησαν προκαλούν σοκ και φρίκη, ενώ καταδίκασε τη συμπεριφορά των ναυτικών. Είπε πως ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, αποβιβάστηκε και προσπάθησε να ανέβει εκ νέου στο καράβι. Ανέφερε μάλιστα πως ο 36χρονος είχε εισιτήριο. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, είπε ότι επιβεβαιώθηκε η διάθεση να μην ανέβουν οι τόνοι και να υπάρχει ένα καλό κλίμα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως η ελληνική πλευρά θα ήθελε καλύτερη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή για το Μεταναστευτικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά με το πνιγμό του 36χρονου: Είμαι και εγώ σοκαρισμένος όπως είναι όλη η ελληνική κοινωνία και μάλιστα από χθες το βράδυ που ενημερώθηκα αισθάνομαι σοκ και φρίκη για αυτό που έχει συμβεί. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές και σοκαριστικές. Αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλη θλίψη και για τον χαμό του 36χρονου... Η χθεσινή συμπεριφορά των ναυτικών είναι όχι μόνο ποινικά καταδικαστέα αλλά είναι και ηθικά καταδικαστέα από όλες τις πλευρές. Και αντιναυτική και χυδαία προσβολή προς όλους τους ναυτικούς.

Ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί στο πλοίο κανονικά, αποβιβάστηκε δεν ξέρω για ποιους λόγους και προσπάθησε να επανεπιβιβαστεί. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι δεν τον είχαν βγάλει έξω, μόνος του προφανώς αγνόησε τις προτροπές του πληρώματος να μην αποβιβαστεί και στην συνέχεια προσπάθησε να μπει την τελευταία στιγμή. Είχε εισιτήριο. Η πρώτη ενημέρωση που είχα ήταν ότι κάποιος άνθρωπος προσπαθώντας να επιβιβαστεί γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα, είναι άλλη εικόνα

ΔΗΜ: Αν δεν υπήρχε το βίντεο μπορεί να περνούσε και έτσι

Δεν θα περνούσε έτσι γιατί υπήρχαν πολλές μαρτυρίες από την πρώτη στιγμή. Από την ενημέρωση που είχα ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και έπεσε μέχρι τη στιγμή που με ενημερώσανε ότι φαίνεται ότι τον σπρώξανε τα μέλη του πληρώματος περάσανε 10 λεπτά και αυτό πριν υπάρξει το βίντεο. Οι μαρτυρικές καταθέσεις και των επιβατών του Blue Horizon αλλά ακόμα περισσότερο των επιβατών του ΕΛΥΡΟΣ οι οποίοι βρισκόντουσαν δίπλα και έβλεπαν το περιστατικό. Και ο καπετάνιος είναι σε αυτούς που κρατούνται γιατί και ο καπετάνιος έχει ευθύνη. Κρατούνται τέσσερα άτομα, οι τρεις που βρίσκονται στον καταπέλτη και ο καπετάνιος.

Ερωτηθείς τι χαρακτηρισμό θα έδινε σε όλο αυτό το περιστατικό: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αδίκημα είναι ανθρωποκτονία. Οι δικαστικές αρχές θα κρίνουν τη φύση του αδικήματος. Αυτό που βλέπουμε είναι σοκαριστικό, εμένα με απασχολεί το γεγονός ότι δημιουργεί μια πάρα πολύ άσχημη εικόνα για την ελληνική ακτοπλοΐα η οποία φέτος έσπασε όλα τα ρεκόρ. Φέτος σπάσαμε όλα τα ρεκόρ όλων των εποχών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πέρυσι διακινήθηκαν 3 εκατομμύρια 900 χιλιάδες επιβάτες και φέτος διακινήθηκαν 4 εκατομμύρια 100 χιλιαδες. Περάσαμε το στόχο των 4 εκατομμυρίων επιβατών και αυτό δείχνει μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης, μάλιστα με τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα είτε σε καθυστερήσεις είτε σε βλάβες είτε σε αντικαταστάσεις πλοίων δηλαδή λειτούργησε καλά το σύστημα ήταν ένα πολύ θετικό νέο και έρχεται στο τέλος της σεζόν ένα τραγικό συμβάν, μια απαράδεκτη ενέργεια η οποία δημιουργεί μια εικόνα η οποία δυσφημεί συνολικά τη χώρα και δυσφημεί και την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Έχω προσπαθήσει να επικοινωνήσω με τους υπευθύνους της εταιρείας, δεν έχω καταφέρει αλλά μέσα στη μέρα σίγουρα θα επικοινωνήσω.

ΔΗΜ: Προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε και δεν βγαίνουν εκείνοι, μήπως κρύβονται;

Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το υπουργείο Ναυτιλίας με τις εταιρείες βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των επιβατών γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πλοία τα οποία βρίσκονται το ένα στη Σκιάθο και το άλλο έξω από το λιμάνι του Βόλου με ανθρώπους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να αποβιβαστούνε ή δεν μπορεί να ξεκινήσει το δρομολόγιό τους δηλαδή έχουμε και τέτοια προβλήματα.

Ερωτηθείς αν έχουν επικοινωνήσει η πολιτεία με τους γονείς του 36χρονου: Έχουν επικοινωνήσει οι Αρχές διότι υπήρχε μια σχέση των Αρχών με την συγκριμένη οικογένεια και σκοπεύω να επικοινωνήσω και εγώ μαζί τους μέσα στην ημέρα.

Ερωτηθείς αν υπήρχε Λιμενικός στο λιμάνι την ώρα του περιστατικού: Θα το διερευνήσουμε έχουμε ζητήσει από το Λιμενάρχη Πειραιά να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί πάντως το γεγονός είναι ότι πάντοτε υπάρχει κάποιο στέλεχος του Λιμενικού που επιβλέπει την ασφαλή επιβίβαση. ...Θα κάνουμε ότι απαιτείται για να βρούμε αν υπάρχουν τις οποιεσδήποτε ευθύνες αλλά πρώτα από όλα να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Γεραπετρίτη –Φιντάν: Είδα ένα κλίμα με πολύ συγκρατημένα χαμόγελα και από τις δύο πλευρές. Επιβεβαιώθηκε η διάθεση να μην ανέβουν οι τόνοι αυτή την περίοδο πράγμα το οποίο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να υπάρχει ένα καλό κλίμα το οποίο αποτυπώνεται για παράδειγμα στο δείκτη παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο οι οποίες είναι μηδενικές από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Εμείς σαν υπουργείο Ναυτιλία, θα θέλαμε μια καλύτερη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των μεταναστευτικών ροών και είναι ένα από τα πράγματα τα οποία ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε στον κ. Φιντάν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Ζητάμε είναι να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στην εποπτεία του θαλασσίου χώρου που κάνει η Τουρκία, να επεμβαίνει πιο άμεσα στα περιστατικά. Στο παρελθόν υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα στους Λιμενάρχες των νησιών και στους Λιμενάρχες των παράκτιων περιοχών της Τουρκίας αυτό διεκόπη μετά τα γεγονότα του Έβρου το 2020 και νομίζω ότι θα ήταν κάτι το οποίο θα βελτίωνε την άμεση ενημέρωση των τουρκικών αρχών για τα περιστατικά τα οποία εμείς επιλαμβανόμαστε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα τηρήσει ο Ερντογάν τις δεσμεύσεις του σε σχέση με το μεταναστευτικό: Όλα κρίνονται από τις πράξεις. Νομίζω ότι σε όλη αυτή την ευρωτουρκική προσέγγιση έχουμε χορτάσει από λόγια δεν έχουμε δει όμως πράξεις. Θα σας θυμίσω ότι υπήρχε η συμφωνία Ευρώπης –Τουρκίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών η Ευρώπη έκανε αυτό που τις αναλογούσε και η Τουρκία δεν το έκανε άρα πρέπει ορισμένες από αυτές τις προβλέψεις να ξαναμπούν σε ισχύ και να λειτουργήσουν. Το δεύτερο που θεωρώ ότι ειναι σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρόλο ότι είναι παγωμένη αυτή, για να ανοίξει πάλι ο διάλογος Ευρώπης –Τουρκίας σίγουρα πρέπει να κάνει και η Τουρκία ορισμένα βήματα, δεν μπορεί να είναι μόνο στο επίπεδο των προθέσεων.