Λίγες ηµέρες προτού οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο τους αρχηγό, τα «Π» δίνουν βήµα στους πέντε υποψηφίους, µέσα από ένα άτυπο debate, για να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουµάκας και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του µόλις στις αρχές της εβδοµάδας, απαντούν σε τρεις ερωτήσεις, που είναι κοινές για όλους.

1. Ποιο, κατά την άποψή σας, είναι το διακύβευµα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επόµενη ηµέρα των εσωκοµµατικών εκλογών;

2. Τι διαφορετικό δίνει η υποψηφιότητά σας και γιατί να σας ψηφίσουν τα µέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

3. Κινδυνεύει η ενότητα του κόµµατός σας την εποµένη των εκλογών;


Έφη Αχτσιόγλου: Επιστροφή στην κοινωνία

axtsioglou_5556

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επόµενη η µέρα των εσωκοµµατικών εκλογών θα είναι ένα κόµµα που θα επιχειρήσει να µπει ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της διακυβέρνησης της χώρας. Οφείλουµε να αρθρώσουµε έναν συνεκτικό και τεκµηριωµένο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ως κόµµα, παρά τη µεγάλη ήττα των εκλογών που πέρασαν, παραµένουµε η εναλλακτική, ρεαλιστική λύση για την κοινωνία.

2. Αυτό που πιστεύω είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. µπορεί να εκφράσει ξανά την πλειονότητα των πολιτών, µε προτάσεις και ιδέες απέναντι στα προβλήµατα της καθηµερινότητας και όχι µόνο. Προτεραιότητά µου θα είναι να έρθει ξανά σε επαφή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. µε την κοινωνία. Να έχουµε ισχυρή παρουσία, δηλαδή, σε συνδικαλιστικές ενώσεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επιστηµονικούς φορείς, αλλά και σε διεκδικήσεις που θα αναπτύσσονται κάθε φορά µε επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώµατα, τα οικολογικά ζητήµατα και τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.

3. Η ενότητα του κόµµατος αποτελεί τη βασική µας αξία, για να µπορέσουµε να κόψουµε και πάλι πρώτοι το νήµα των επόµενων εκλογών. Ενότητα σηµαίνει ότι όλοι µαζί λειτουργούµε συλλογικά και εργαζόµαστε σεβόµενοι τις συλλογικές αποφάσεις των κοµµατικών οργάνων. Φυσικά πιστεύω ότι στην ενότητα του κόµµατος συµβάλλει ακόµα και η δηµιουργία δοµών, στις οποίες προτάσεις που θα κατατίθενται από µέλη του κόµµατος από όλη την Ελλάδα θα φτάνουν στα κεντρικά γραφεία για επεξεργασία, συζήτηση και αξιολόγηση. Είναι ευθύνη της ηγεσίας να διαφυλάξει διαδικασίες συλλογικό τητας, γι’ αυτό και δεν θα γίνονται ανεκτές προσωπικές στρατηγικές, που προκαλούν προβλήµατα στην τήρη ση των συλλογικών αποφάσεων και των κανόνων που θα έχουµε αποφασίσει όλοι µαζί.


Ευκλείδης Τσακαλώτος: Σαφές στίγμα και σθένος

tsakalwtos

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει ότι µπορεί να κυβερνήσει. Ταυτόχρονα, αποτελεί τη µοναδική πολιτική δύ ναµη στη χώρα µας που µπορεί να ηγηθεί µιας προοδευτικής διακυβέρνησης, αποτελώντας ανάχωµα στις νεοφιλελεύθερες και δεξιές πολιτικές. Ο φόβος για την κυβερνώσα Αριστερά υπήρξε, άλλωστε, η αιτία σχηµατισµού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου, στο οποίο είχε εντα χθεί το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάµεων της χώρας. Το µεγάλο στοίχηµα λοιπόν, όχι µόνο για το κόµµα, αλλά και για τους πολίτες, είναι να ξανακερδίσει τη στήριξη του εκλογικού σώµατος, ώστε να µπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραµµά του.

2. Με τους συνυποψηφίους και τη συνυποψήφιά µου για την προεδρία µάς ενώνουν πολλά. Προσωπικά, ιεραρχώ πολύ ψηλά την αξιοπιστία του κόµµατος ως ένα σηµαντικότατο κοµµάτι της µάχης που πρέπει να δοθεί. Κι αυτό έχει δύο σκέλη: το πρώτο αφορά το σαφές στίγµα για το πού θέλεις να πας - και η Αριστερά έχει σαφές πολιτικό στίγµα. Το δεύτερο είναι η βεβαιότητα και η εµπιστοσύνη που πρέπει να εκπέµπει -προκειµένου να εµπνέει- ένα κόµµα, ότι αφενός είναι σίγουρο για τις πο λιτικές του θέσεις, αφετέρου ότι είναι ικανό να τις υλοποιήσει, υποστηρίζοντάς τες µε σθένος και όχι φοβικά. Εχοντας αυτά τα δύο ως άγκυρες, έχεις τη δυνατότητα να προσεγγίσεις και να απευθυνθείς αξιόπιστα σε όλες και όλους τους ψηφοφόρους.

3. Κατά την άποψή µου όχι, καθώς η διαδικασία εκλογής προέδρου -µια κατεξοχήν ανταγωνιστική διαδικασία έχει κυλήσει σε κλίµα ζηλευτού πολιτικού πολιτισµού. Επειδή, ωστόσο, υπάρχει συζήτηση γύρω από την αριστερή ταυτότητα και από το κατά πόσο αυτή δυσχεραίνει, ενδεχοµένως, την ενότητα και τη διεύρυνση του κόµµατος, να ξεκαθαρίσω τα εξής: ήµουν και είµαι υπέρ της διεύρυνσης και φυσικά υπέρ της ενότητας. Γι’ αυτό και χθες, Παρασκευή, παρουσιάσαµε ολοκληρωµένη πρόταση για τη δηµοκρατική λειτουργία του κόµµατος. Επιπρόσθετα, το σαφές πολιτικό στίγµα που πρεσβεύω κα θιστά ευκολότερο για τις προοδευτικές δυνάµεις του τόπου -που κατά την άποψή µου είναι πλειοψηφικές να συνταχθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να παλέψουν για έναν κοινό σκοπό.


Νίκος Παππάς: Στρατηγική διεύρυνσης

nikos_pappas_556

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είτε θα στείλει µήνυµα ότι βάζει στόχο τη νίκη στις εκλογές για να εφαρµόσει το σχέδιό του για τη χώρα είτε θα µείνει στην άκρη του πολιτικού σκηνικού και θα βλέπει το πρόγραµµά του να παραµένει σχέδιο στο χαρτί. Μόνο µια παρά ταξη που απλώνεται από την Αριστερά ως το Κέντρο, όπως λέει η ταυτότητά µας, που έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της µε τη µεσαία τάξη, που έχει επανασυσπειρώσει τους εργαζοµένους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τη µικρή και µεσαία επιχείρηση και τον αγροτικό κόσµο, που αξιοποιεί κάθε κοινωνική και πολιτική διά θεση προσφοράς στο κόµµα, µπορεί να πετύχει ποσο στά από 30% ως 40% και να ξανακυβερνήσει.

2. Η υποψηφιότητά µου είναι µία συλλογική προσπάθεια. Υπερασπίζεται τη στρατηγική της διεύρυνσης, που ξεκίνησε το 2012, µας έφερε στη νίκη το 2015 και µας έδωσε ένα ισχυρό ποσοστό το 2019, όταν και κοντο σταθήκαµε σε σχέση µε αυτή τη στρατηγική επιλογή. Στόχος µας είναι να χτίσουµε µε αξιοπιστία την παράταξη που θα αναµετρηθεί µε τη Ν.∆. του κ. Μητσοτάκη. Στόχος µας είναι να οικοδοµήσουµε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, να φτιάξουµε το κόµµα των µελών. Αυτό είναι το µείζον ζήτηµα, αυτό είναι που περιµένει από εµάς κάθε δηµοκρατικός πολίτης, αυτό είναι που θα δηµιουργήσουµε. Μια αξιόπιστη εναλλακτική, που θα νικήσει τη ∆εξιά. Ζητάµε, λοιπόν, εντολή για την πα ράταξη της νίκης, για τη νίκη της παράταξης.

3. Είµαι βέβαιος ότι όλοι µαζί ενωµένοι θα αγωνιστούµε για την επανάκτηση της ενότητάς µας µε την κοινωνία. Κάθε συντρόφισσα και κάθε σύντροφος αντιλαµ βάνεται την κρισιµότητα των στιγµών και τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει το κόµµα, η παράταξη, ο χώρος. Το δικό µας το καράβι µάς χωράει όλους. Από τις 10 του Σεπτέµβρη και µετά θα έχει σαφή κατεύθυνση και συντεταγµένη πορεία.


Στέφανος Τζουμάκας: Πολιτικές αρχές και αυτονομία

tzoumakas

1. Το πρόβληµα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρωτίστως είναι πολιτικό. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίσουν την πορεία µας µε διορθωτική πορεία και ανασύνταξη. Συγκρότηση µε όρους πολιτικού κόµµατος και όχι µηχανισµού συσπειρώσεων. Κόµµα λαϊκό, ανοικτό σε κάθε πολίτη, σε κάθε δήµο, σε κάθε νοµό, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια. Κόµµα που παίρνει πρωτοβουλίες και δηµιουργεί γεγονό τα µε βάση αρχές και θέσεις. Με πολιτική υπόσταση των τοπικών, νοµαρχιακών και κλαδικών οργανώσεων για πο λιτικό σχεδιασµό και πρωτοβουλίες. Για να σταµατήσει η υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά γραφεία. Για µαζική παρέµβαση στην ανάπτυξη κινηµάτων µε τη συµ µετοχή της νεολαίας και των κινηµάτων της Παιδείας και του Πολιτισµού. Για να ξαναµπούν οι πολίτες στην πολιτική, να µην τους αντιµετωπίζουν οι «µυηµένοι» ως εκλογι κό βραχίονα.

2. ∆ιεκδικώ τη νίκη γιατί πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αλλάξουµε πορεία. Γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτικές ηγεσίες: Ορθιες, µε πολιτικές αρχές και αυτονοµία, σε συµπαράταξη µε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Που να λει τουργούν µε εντιµότητα και να λένε τα πράγµατα ως έχουν και όχι δηµαγωγούς και καιροσκόπους. Που να γνωρίζουν τα προβλήµατα και να επιδιώκουν λύσεις. ∆ηλαδή χρειαζόµαστε πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισµό συγκέντρωσης δυσαρέσκειας. Που να έχουν αίσθηση των δεδοµένων και να µη βλάπτουν το δηµόσιο συµφέρον. Για να είµαστε η παράταξη της εναλλακτικής, προοδευτικής λύσης. Με τη δηµιουργία παρατάξεων για µαζική παρέµβαση στην ανάπτυξη κινηµάτων. Για συµµετοχή της νεολαίας και των κινηµάτων της Παιδείας και του Πολιτισµού. Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Με γνώση, εντιµότητα και αξιοπιστία, για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη συγκρότηση µιας στρατηγικής νίκης και στην ανασύνταξη του προοδευτικού κινήµατος. Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής µας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.

3. Παλιά παράδοση αυτή. Μόλις µια παράταξη υφίσταται µια µεγάλη ήττα, ορισµένοι θέτουν στην ατζέντα θέµα διάσπασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. µπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε µια προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Είναι πολιτική δύναµη για µαχόµενους. ∆εν είναι κόµµα ευκαιρίας. Ούτε κόµµα συσπείρωσης. Οι κρίσεις και οι ήττες θέ λουν ανθρώπους που προτάσσουν το «εµείς» και όχι επι µέρους επιδιώξεις µόνο. Θεωρώ ότι τα µέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χρειαζόµαστε ηγεσία νίκης και όχι ανε πάρκειας και ήττας.


Στέφανος Κασσελάκης: Αυτοπεποίθηση και λύσεις

kasselakis_85858

1. Η επόµενη µέρα των εσωκοµµατικών εκλογών πρέπει να είναι µια νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εκκίνηση για την επανασύσταση του κόµµατος µε όρους κοινωνίας. Και αυτή είναι µια πρόκληση που εµπεριέχει ευθύνες και δεσµεύσεις. Για τί, εκτός από σηµαντικά θέµατα στο οργανωτικό µέρος του κόµµατος, αυτό που προέχει είναι η επαφή, η αλληλεπίδραση µε τους πολίτες. Το να καταθέτεις έµπρακτες λύσεις στα αµέτρητα προβλήµατά του. Μία αποφασισµένη και ενωµένη αξιωµατική αντιπολίτευση, δηλαδή, η οποία έχει αυτοπεποίθηση γιατί έχει τις λύσεις. Ταυτόχρονα, η επόµενη µέρα συνιστά άνοιγµα χώρου έκφρασης για όλες τις αριστερές, προοδευτικές και δηµοκρατικές φωνές, µε στόχο να συνεννοηθούµε και να συν-διαµορφώσουµε θέσεις και δράση. Μακριά από κλειστά γραφεία. Να προετοιµαστούµε µε συλλογικό τρόπο για την «επόµενη µέρα», για τον µεγάλο ΣΥΡΙ ΖΑ-Π.Σ., που θα ξανακυβερνήσει.

2. Το γεγονός ότι δεν έχω πολυετή κοµµατική θητεία στο κόµµα, ότι η µέχρι σήµερα κοινωνική µου δράση και επιχειρηµατική µου πορεία υπερτερούν της πολιτικής µου διαδροµής µε διαφοροποιεί από τις άλλες υποψηφιότητες, τις οποίες σέβοµαι απόλυτα. Αυτό που µας ενώνει όλους είναι οι θεµελιώδεις αξιακοί κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κοινωνική δικαιοσύνη, συµπερίληψη, ισότητα και διαφάνεια. Ξέρετε, υπάρχει ο πατριωτισµός και ο κοµµατικός πατριωτισµός. Ο πρώτος µε χαρακτηρίζει ανέκαθεν, ο δεύτερος έχει σίγουρα µέλλον για µένα. Εν κατακλείδι, η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή µου. ∆εν φοβάµαι να δουλεύω, να µαθαίνω, να συνδιαµορφώνω τις ιδέες µου µαζί µε τους συµπολίτες µου. Τους τελευταίους µήνες ταξίδεψα σε πολλά µέρη της χώρας, συζήτησα, άκουσα, κατέγραψα. Αυτό συνεχίζεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά, µε προτάσεις και σκέψεις των πολιτών πάνω στην πλατφόρµα που κατέθεσα. Αυτή τη «γείωση», την αδιαµεσολάβητη επαφή µε τα µέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να την επεκτείνω και να την καθιερώσω και στη λει τουργία του κόµµατος.

3. Η ενότητα δεν κινδυνεύει. Αυτό που διακυβεύεται είναι το εύρος της απεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για µένα, η αφετηρία είναι το ποσοστό που τώρα έχουµε. Μόνο προς τα πάνω από εδώ και µπρος! Αλλά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται ριζοσπαστική ανασυγκρότηση τώρα! Να προσθέσουµε στην ιστορικότητα και τις αξίες της Αριστεράς τις σηµερινές ανά γκες του κόσµου, να συντονιστούµε µε τις νέες εγχώριες και παγκόσµιες προκλήσεις. Αυτή η αναγκαία σήµερα διαδικα σία για µένα σηµαίνει ότι ως κόµµα πάµε ακόµα πιο αριστε ρά: Στη βάση, στα µέλη, στους πολίτες. Με διάλογο και ενότητα. Θα τα διαφυλάξουµε και τα δύο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/09/2023