Χθες έφτασε στην Άγκυρα η ελληνική αντιπροσωπεία ενόψει του σημερινού κρίσιμου τετ-α-τετ Γεραπετρίτη - Φιντάν.

Στις 10 το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, στην πρώτη τους συνάντηση μετά τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο του Βίλνιους.

Η «καυτή» ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού των δύο ομολόγων θα διαρκέσει δυόμισι ώρες. Αρμόδιες πηγές κρίνουν ότι αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να συζητηθούν όλα τα θέματα της ατζέντας. Μέχρι εκεί, δεν θα λυθούν ως διά μαγείας τα Ελληνοτουρκικά.

Επίσης, αμφότεροι θα έχουν την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Το μεταξύ τους κλίμα θα αποτυπωθεί στις κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο που θα ακολουθήσουν.

Σκοπός του τετ-α-τετ είναι να προετοιμαστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εντός λίγων ημερών (18-20 Σεπτεμβρίου). Επίσης, οι δύο υπουργοί θα συνομιλήσουν για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», που περιλαμβάνει 25 ενότητες κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Τούρκου προέδρου.

Παρασκήνιο

Τα δύο επιτελεία προετοιμάζουν το ραντεβού από το καλοκαίρι. Τα τηλέφωνα και οι συσκέψεις πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργείων Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα δεν σταμάτησαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο εκτεταμένες συσκέψεις στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, υπό τον υπουργό Εξωτερικών και παρουσία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Η πρώτη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Τη σχετική ενημέρωση έκανε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς το συγκεκριμένο θέμα το «τρέχει» κυρίως το υπουργείο Άμυνας. Η δεύτερη αφορούσε τη θετική ατζέντα, τη συνεργασία δηλαδή των δύο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

Διπλωματικό σκοτσέζικο ντους

Η συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη - Χ. Φιντάν έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά διαταράσσεται. Εκτός από τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν με αφορμή την εθνική τους εορτή («Ημέρα της Νίκης»), που ξύπνησαν μνήμες από τη σφαγή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ακολούθησαν δηλώσεις συνεργατών του περί επίλυσης της διαφοράς μας χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων (Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ΗΠΑ).

Γνωστές θέσεις, που όμως διατυπώνονται με έπαρση στο «ενενήντα» της συνάντησης. Όλα θα κριθούν στο πόσο αποφασισμένες είναι και οι δύο πλευρές να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, πάντως, αυτό έχει συνεννοηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη. Το ίδιο και ο κ. Φιντάν με τον Τ. Ερντογάν.

Βέβαια, είναι δύσκολο για Έλληνα υπουργό να μη θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό. Θέμα το οποίο τις τελευταίες ημέρες, με την απίστευτη αύξηση των ροών λόγω της δράσης των Τούρκων διακινητών, μας θύμισε ότι... οι Τούρκοι δεν αλλάζουν. Μένει να φανεί αν θα συζητηθούν τέτοια θέματα και αν θα επηρεάσουν την ατμόσφαιρα.

Αν δηλαδή η κοινή συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει θα είναι ήρεμη ή αν θα επαληθευθεί το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ του 2021, τότε που ο Νίκος Δένδιας είχε δώσει τις δέουσες απαντήσεις στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τη γνωστή κατάληξη. 

Με πληροφορίες από την Απογευματινή