Ένα μείγμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και θετικών μέτρων για τους πολίτες, με στόχο τη διατήρηση της θετικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να κυριαρχήσει κατά την πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη -στη δεύτερη διακυβέρνησή του- στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν πως οι πολιτικές προτεραιότητες της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ταυτίζονται εν πολλοίς με τα πολιτικά προτάγματα της μακράς προεκλογικής περιόδου έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αμέσως μετά, και συγκεκριμένα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να… ονοματοδοτήσει την εκκίνηση της νέας, φιλόδοξης προσπάθειας της χώρας να καλύψει την απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πραγματικότητα και τα ευρωπαϊκά standards. Ο στόχος δεν έχει μεταβληθεί, ούτε καν τα επιμέρους χρονοδιαγράμματα, παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα μετά την επιβλητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ούτε πολιτικά ουδέτερο ήταν ούτε ανέφελο για τη νέα κυβέρνηση. Το αντίθετο.

Οι προκλήσεις

Οι megafires, σε Έβρο, Πάρνηθα και Ρόδο, ανέδειξαν με τρόπο θλιβερό τις νέες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και έθεσαν εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη διαχειριστική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πλήγμα στην εικόνα της δέχθηκε η κυβέρνηση και στο πεδίο της ασφάλειας, μετά τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν η ανεμπόδιστη και συνάμα οργανωμένη κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα και η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι και στις δύο περιπτώσεις το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένες πολιτικές -και όχι μόνο- πρωτοβουλίες.

Ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια και σε πλήρη λεπτομέρεια ένα πολυεπίπεδο μεταρρυθμστικό σχέδιο, βασικό συστατικό του οποίου είναι και η συνολική αναθεώρηση της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη βούληση του ιδίου, αλλά και της κυβέρνησής του, να συγκρουστεί σκληρά με κάθε εστία ανομίας, είτε αυτή αφορά περιστατικά που σχετίζονται με οπαδική βία είτε αφορά πολεοδομικές και άλλες παραβάσεις στη Μύκονο ή σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εμπεδώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη νομιμότητα σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου.

Πάντως, το μεταρρυθμιστικό… μπουκέτο της κυβέρνησης δεν εξαντλείται σ’ αυτά, καθώς από την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ιεραρχήσει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα τις αλλαγές στην Υγεία, με την αποφασιστική τόνωση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τη συνολική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.

Δικαιοσύνη

Ακόμη ένα πεδίο, όπου το Μέγαρο Μαξίμου δίδει εκ των πραγμάτων έμφαση, είναι η Δικαιοσύνη με την επιτάχυνση της απονομής και την αναβάθμιση της ποιότητάς της να αποτελούν κεντρικά ζητούμενα. Τα τελευταία αρνητικά κρούσματα κατέδειξαν πως απαιτούνται παρεμβάσεις όχι τόσο στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών, αλλά σε αυτήν της διασφάλισης πως οι επιβαλλόμενες κυρώσεις θα εκτίονται χωρίς να γίνεται κατάχρηση των αναβολών. Στην Παιδεία αναμένεται η διεύρυνση της αξιολόγησης των καθηγητών, αλλά και η διεύρυνση της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης. Εξάλλου, η αξιολόγηση δομών και προσώπων στο Δημόσιο, αλλά και η καταπολέμηση διαχρονικών παθογενειών και εστιών αναχρονισμού αποτελούν κεντρική προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, ιδίως μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η εισαγόμενη, εν πολλοίς, αλλά επίμονη ακρίβεια, ιδίως στην ενέργεια και τα τρόφιμα, ταλαιπωρεί τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και απειλεί να εξανεμίσει την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος τόσο με τις ευθείες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις όσο και από τη συνεπή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στις κλειστές συσκέψεις, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»- τεθεί επί τάπητος μία σειρά από μέτρα, είτε αυτά αφορούν τα λεγόμενα «καλάθια», με τελευταίο αυτό για τα σχολικά είδη, είτε αυτά αφορούν «έξυπνες» εφαρμογές, όπως αυτή του e-katanalotis, όπου οι πολίτες θα μπορούν μέσω της σύγκρισης τιμών στα πλησιέστερα σουπερμάρκετ να επιλέγουν το οικονομικότερο για αυτούς, είτε αυτά αφορούν την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες.

Ενισχύσεις

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση διευκρινίζουν πως η πολιτεία θα στέκεται πάντα, και στο μέτρο του δημοσιονομικά δυνατού, στο πλευρό ιδίως των πιο ευάλωτων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ανανέωση του θεσμού του «Market pass», τον νέο θεσμό του «Youth pass» και των εφάπαξ οικονομικών βοηθημάτων στους πιο αδύναμους αλλά και τους συνταξιούχους, που δεν έχουν δει ακόμη αυξήσεις εξ αιτίας της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου.

Πληροφορίες της «Α» επιμένουν, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ώστε να «κλειδώσουν» θετικό μέτρο ή μέτρα που ενέχουν το στοιχείο της έκπληξης, ως είθισται στις πρωθυπουργικές παρουσίες στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των θετικών για την οικονομία και τους πολίτες κυβερνητικών παρεμβάσεων επικυρώθηκαν μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.