Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, αναμένεται να εξαγγείλει πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση και ποια ανακουφιστικά μέτρα θα μπουν σε ισχύ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που γενικά πέφτε, αλλά στα τρόφιμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

H Κυβέρνηση ποντάρει σε μια συνολική ανάπτυξη της οικονομίας για να μπορέσει να «χτυπήσει» και την ακρίβεια. Η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη από πέρυσι, αφού τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο γενικός πληθωρισμός κινήθηκε στο 3,4%, ενώ τον Αύγουστο του 2022 είχε «σκαρφαλώσει» στο 11,1%.

Διαφορετική όμως είναι η εικόνα στα τρόφιμα που «καίει» τα νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις τρέχουν με διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον Αύγουστο έφθασε το 12,9%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 13,2%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Τέσσερα πράγματα που εξετάζονται είναι η επέκταση του market pass, η στοχευμένη ενίσχυση των ασθενέστερων συμπολιτών μας, επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους πολίτες και επίδομα σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.

Αυτά θα προστεθούν στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και των συντάξεων που θα ισχύσουν με τη νέα χρονιά, ενώ θα έρθει και η αύξηση κατώτατων μισθών λίγους μήνες αργότερα.

Με πληροφορίες από STAR