«Ένα σοβαρό κράτος, και όχι παρωδία επιτελικού, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός.

 «Τα θέματα που κληθήκαμε να συζητήσουμε σήμερα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από το καλοκαίρι από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε και προσέθεσε ότι το μέγεθος της καταστροφής, ιδιαίτερα στον Έβρο, είναι μεγάλο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του κόμματός του που επισκέφθηκε την περιοχή.

«Η πυρκαγιά που κατέκαψε την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου μετράει 810.000 στρέμματα, δηλαδή μεγαλύτερη έκταση ακόμα και από τη Νέα Υόρκη. Πλήρης ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, άθλια κατάσταση δασικών δρόμων, απουσία συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων και βέβαια παντού η παρουσία λαθρομεταναστών. Άσχετα αν υπήρξε δόλος από την πλευρά των τελευταίων ή προξένησαν ατυχήματα, είναι δεδομένο ότι στις εστίες που εκδηλωνόταν η φωτιά, τόσο μαρτυρίες κατοίκων όσο και οι εκθέσεις των υπηρεσιών μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών. Αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

Επίσης, έκανε αναφορά στη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης» στο Μικρασιατικό Μέτωπο. «Με αυτούς θα κάνετε διάλογο για το Αιγαίο; Επαναλαμβάνουμε την ερώτηση που σας κάναμε κατά τις προγραμματικές σας δηλώσεις: Ακόμα να κλείσετε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας επανήλθε στο θέμα της δασοπυρόσβεσης, λέγοντας ότι εκτός από το πέρασμα της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, «ένα σοβαρό κράτος και όχι παρωδία επιτελικού θα έβλεπε πώς διαχειρίζονται τα δάση τους άλλα μεσογειακά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, τα οποία αν και έχουν πολλαπλάσια έκταση σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο καμένων στρεμμάτων» και προσέθεσε:

 «Θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια "μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα", τα γνωστά UAV, προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων υπουργών και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για τη δράση επίδοξων εμπρηστών. Θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στη Δαδιά.

Τέλος, ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και τη Δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και τη γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης».

 «Οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή όπως άλλοτε λέτε, κλιματική απειλή», ανέφερε και σχολίασε: «Σαν να έχει το περιβάλλον πρόθεση εχθρική. Δεν θα αναφέρω απόψεις ειδικών επιστημόνων και στοιχεία αναλύσεων, αλλά θα θέσω ένα μόνο ερώτημα στην κρίση σας. Η κλιματική απειλή έχει κάτι μόνο με εμάς τους Έλληνες; Γιατί δεν ισχύει και για άλλες χώρες της γειτονιάς μας;».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, είπε πως «ο δασικός μας πλούτος που είναι κληρονόμημα του ελληνικού λαού, κάποιοι έφτασαν να τον ζυγίζουν σύμφωνα με τη "βιωσιμότητά" του και να τον αντιμετωπίζουν ως πηγή ανήθικου κέρδους».

 «Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι αυτό το έγκλημα διαπράττεται υπό το πρόσχημα της "πράσινης ανάπτυξης". Κάποιοι μιλούν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της "πράσινης ενέργειας", την ώρα που έγιναν στάχτη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα πραγματικής πράσινης ενέργειας. Αν αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεστε, τότε προτιμούμε χίλιες φορές να μείνουμε "υποανάπτυκτοι"», σημείωσε και προσέθεσε: «Εξαίρεση λαμπρή εν μέσω καταστροφής και θλίψης οι πυροσβέστες, το προσωπικό της αεροπυρόσβεσης, του στρατού, της αστυνομίας και όσοι εθελοντές έσπευσαν με αυταπάρνηση να βοηθήσουν, έδωσαν και ακόμη δίνουν έναν πραγματικά τιτάνιο αγώνα».

Τέλος, ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων» και προσέθεσε:

 «Πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του δασοφύλακα. Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει τη συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση. Όχι μόνο με τη δασοπυρόσβεση, αλλά και τη δασοφυλακή, και επάνδρωση με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους, δασοπόνους και τα κατάλληλα εργαλεία. Σχετικά πρότυπα μπορούμε να βρούμε στη Γαλλία, όπου και μόνο η σύγκριση των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο είναι αρκετή να μας πείσει ότι κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά στην Ελλάδα».