θεσμοθέτηση του evros-pass αλά evia-pass προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές στη χώρα και ενώ μαίνεται η μάχη στο μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο για 13η ημέρα.

«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evros-pass, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη», σημείωσε.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

«Επικοινώνησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε ότι η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης δικαιούται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.


«Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες και θα δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ενώ για τον Έβρο θα δημιουργήσουμε evros-pass για να στρέψουμε την τουριστική κίνηση στην περιοχή αυτή, θα παρουσιάσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο, αλλά θα ζητήσουμε από Ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν τη φωτιά στη Δαδιά, για τα αίτια αλλά και προτάσεις για την αναγέννηση του δάσους αυτού. Υπάρχει μια ακτίδα αισιοδοξίας γιατί όπως έχω ενημερωθεί από ειδικούς είχε καεί στα τέλη του 1950 και αναγεννήθηκε ύστερα από δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως ανακοίνωσε, θα διατεθούν πάνω από 200 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη, ψηφιακή πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο που θα εντοπίζει ακαθάριστα οικόπεδα και ενίσχυση των πολιτικών των αναδασώσεων. «Θα φροντίσουμε επίσης όπως το κάναμε στην Εύβοια να γίνουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά έργα», σημείωσε.