Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε στο MEGA και προχώρησε σε μία αποτίμηση της θητείας του, αναφερόμενος στην ταλαιπωρία που προκάλεσε στους πολίτες η Πανεπιστημίου, αλλά και στην ανάπλαση του Βοτανικού.

Τους 364 υποψηφίους της παράταξης «Αθήνα ψηλά» για τον Δήμο της Αθήνας παρουσίασε την Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κάνοντας λόγο για μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα.

«Πρακτικά έχουμε τη μεγαλύτερη αυτοδιοικητική παράταξη που έχει ποτέ εκτεθεί στην ιστορία της αυτοδιοίκησης. Έχουμε πετύχει μία ανανέωση, διατηρώντας τον βασικό μας κορμό. Έχουμε ανθρώπους απ' όλες τις κατηγορίες, απ' όλες τις διαδρομές, από διαφορετικές γενιές. Είναι ένας καθρέπτης της Αθήνας», δήλωσε.

«Η Πανεπιστημίου ταλαιπώρησε, αλλά τώρα έχει μια νέα εικόνα»

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου, σχολιάζοντας πως μπορεί να καθυστέρησε και να ταλαιπώρησε τους πολίτες, ωστόσο πλέον έχει μια νέα εικόνα. 

«Εάν κατέβει κάποιος την Πανεπιστημίου, θα δει ότι έχει νέα εικόνα. Έχουμε πλατιά πεζοδρόμια με ψυχρά υλικά, που δεν κρατάνε τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Έχουμε επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία. Είναι αδιανόητο ότι η Πανεπιστημίου δεν είχε ράμπες για ανάπηρους. Έχουμε πολλά χιλιάδες τ.μ. πρασίνου και δεκάδες νέα δέντρα. Έτσι έρχεται να δέσει το τρίπτυχο: την Ομόνοια, το Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου», δήλωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που κάνει εγκαίνια μόλις ολοκληρωθεί ένα έργο ή στήνει πλάκες που φέρουν το όνομά του. «Δεν κάνω γενικά αυτά που κοροϊδεύω. Για μένα έχει σημασία το ουσιαστικό αποτύπωμα», δήλωσε.

Ένα άλλο μεγάλο project του Δήμου Αθηναίων είναι η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2026, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε το έργο υποδομών στον Εθνικό Κήποσε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στον Λυκαβηττό και πράσινες αναπλάσεις στις γειτονιές της Αθήνας.

«Το πάθημα έγινε μάθημα»

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στα λάθη και τις αστοχίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Έχω μιλήσει πολύ ανοιχτά για τα λάθη που έχουμε κάνει. Η Πανεπιστημίου άργησε και ταλαιπώρησε. Εμείς οι ίδιοι την έχουμε κάνει τη συζήτηση αυτή εσωτερικά και το πάθημα έγινε μάθημα. Γι’ αυτό βλέπετε άλλα έργα στον Δήμο Αθηναίων να προχωρούν με ταχύτητα», δήλωσε.

Ένα έργο που ολοκληρώθηκε σε «χρόνο ρεκόρ», όπως είπε ο ίδιος, ήταν το θέατρο του Λυκαβηττού, ένα έργο σύνθετο και απαιτητικό. Το θέατρο του Λυκαβηττού θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου. 

«Δεν με φοβίζει η υποψηφιότητα Κασιδιάρη»

«Δεν με φοβίζει καθόλου η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη», είπε σχολιάζοντας την απόφαση του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων.

«Τον Κασιδιάρη και τους νεοναζί, τους φασίστες δεν τους πολεμάς από τα τηλεοπτικά στούντιο. Πρέπει να βγεις στις γειτονιές για να διώξεις τον φόβο και το μίσος. Πρέπει να δουλέψεις στις γειτονιές τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά τους», είπε.

Ως παράδειγμα έφερε τα σχολεία και τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων πάνω στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, τις πράσινες αυλές, που έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε όαση πρασίνου.