Την καθιερωμένη… προθέρμανση πριν από τον κυρίως αγώνα την επόμενη εβδομάδα στο… τερέν της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέβη επικεφαλής ευρέος υπουργικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε πολύωρες συσκέψεις με παραγωγικούς, επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Στόχος, όπως μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, κάτι που αναμένεται να γίνει στις συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας, παραμονές της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα. Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα σημαδευτεί από την οριοθέτηση ενός Οδικού Χάρτη για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές τομές, που έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το συντομότερο δυνατόν την απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρώπη σε κάθε τομέα της δημόσιας σφαίρας.

Συγκεκριμένα, το πρωθυπουργικό επιτελείο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ταχύτερη δυνατή προώθηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το Κράτος, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η Εκπαίδευση, η Πολιτική Προστασία και η Αστυνομία, προδίδοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να συγκρουστεί με παθογένειες και εστίες αναχρονισμού, που ταλαιπωρούν τη χώρα και τους πολίτες επί δεκαετίες.

Η οικονομία

Μετά το πέρας των πολύωρων συσκέψεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Και αν κάτι μπορεί σήμερα να αντισταθμίσει αυτό το -θα έλεγα- σκοτεινό κλίμα, το οποίο λογικό είναι να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω των καταστροφικών φωτιών, ειδικά στην περιοχή του Έβρου, αυτό μπορεί να είναι μόνο η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας μας, η οποία και πάλι πιστοποιήθηκε από όλους τους παραγωγικούς φορείς.

Μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, ένας τουρισμός ο οποίος φαίνεται να διανύει μία εξαιρετικά καλή χρονιά, εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται και ταυτόχρονα πολλές νέες επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται. Σημαντικές επενδύσεις που αφορούν και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομική ευρωστία κράτους και πολιτών συνδέεται άρρηκτα με τον εκσυγχρονισμό στη λειτουργία του κράτους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»- πως η κυβέρνηση πλέον προσανατολίζεται σε μονιμότερες παρεμβάσεις τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αντί των έκτακτων ενισχύσεων και των διαφόρων «pass», που δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν σημαντικά ως λογική αντιμετώπισης της ακρίβειας από τις αρχές του νέου έτους και εντεύθεν.

Επιπλέον και χάριν της στενότερης παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των έργων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά και των προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη, αποφασίστηκε κατά πληροφορίες η πραγματοποίηση μίας μηνιαίας σύσκεψης με τους βουλευτές του νομού πριν από το briefing των πολιτικών συντακτών που θα λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», το Μέγαρο Μαξίμου καταργεί τη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, που κατείχε μέχρι πρότινος η βουλευτής πλέον Μαρία Αντωνίου και η ευθύνη για την παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων που αφορούν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας περιέρχεται στην εποπτεία του υφυπουργού Επικρατείας, Γιάννη Μπρατάκου, και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Μιχάλη Μπεκίρη.

Παρεμβάσεις

Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας με την ιδιότητα και του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολυδιάστατη παρέμβαση στην πόλη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ως τμήμα του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, για τον οποίο μίλησε εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον προηγούμενο Ιούλιο. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στο μετρό, αλλά και στα υπόλοιπα έργα υποδομής που εξελίσσονται ή ξεκινούν οσονούπω στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. «Το Flyover, ένα έργο το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο προκειμένου να ισορροπήσει κυκλοφοριακά η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, θα ξεκινήσει -ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο τον Ιανουάριο του 2024- η κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου, σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στέκομαι επίσης στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία που αποδίδω στο Thess INTEC, αυτό τον “πνεύμονα” καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Προσθέστε σε αυτό τον μακρύ κατάλογο και μία σειρά από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως οι παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, τόσο σημαντική παρέμβαση για τη Δυτική Θεσσαλονίκη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα βρεθώ και στη δυτική και στην ανατολική πύλη της πόλης για να παρουσιάσουμε μαζί με τους υποψήφιους επενδυτές σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία ξεκλειδώνουν τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης, έτσι όπως την οραματιζόμαστε».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/8