«Οι νέες ταυτότητες είναι ένα καλό πράγμα, οι πολίτες δεν έχουν λόγο να κάθονται σε ουρές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Είπε πως μια ταυτότητα η οποία δεν αντιγράφεται και δεν πλαστογραφείται είναι μια ταυτότητα ασφαλής για τον ιδιοκτήτη της. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συζήτηση για τις νέες ταυτότητες βαθιά ανορθολογική. Ανέφερε πως κάποια κόμματα έχουν την ευθύνη τους, ενώ είπε πως η μάχη με τον λαϊκισμό δεν έχει τελειώσει, τονίζοντας πως το 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τις νέες ταυτότητες. Σε ό,τι αφορά το κόμμα «Σπαρτιάτες» και την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως η διάταξη στις εθνικές εκλογές λειτούργησε και λειτουργεί. Τόνισε επίσης πως οι σχέσεις «Σπαρτιατών» - Κασιδιάρη είναι προφανείς. Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως θα υπάρχει ρύθμιση στις ευρωεκλογές ώστε να μπει μπλόκο στον Κασιδιάρη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τον κόσμο που σπεύδει να βγάλει τώρα ταυτότητα ότι δεν θα αποφύγει την έκδοση της νέας ταυτότητας: Δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό σημαίνει να συμμεριστούμε μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, γιατί λέτε να δώσουμε διευκρινίσεις σε ανθρώπους που μπαίνουν στην εξής λογική, ότι επειδή έχω δεχτεί ότι η καινούργια ταυτότητα είναι κακό πράγμα, θα κάνω ένα κόλπο και θα πάω να την πάρω για 10 χρόνια και εγώ θα πρέπει να του απαντήσω ότι δεν θα κρατάει για 10 χρόνια, θα κρατάει, π.χ., για 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί τη βασική επιχειρηματολογία του, ότι η ταυτότητα είναι κακό πράγμα, και θα μπω σε έναν διάλογο μαζί του για το αν θα του δώσουμε μια λύση τριών ή δέκα ετών. Η απάντηση είναι ότι η ταυτότητα είναι ένα καλό πράγμα και επομένως δεν έχει κανέναν λόγο να κάθεται σε καμία ουρά. Αν θέλει για κάποιον λόγο, ο οποίος είναι για μένα λογικά ακατανόητος, να κάθεται στην ουρά χωρίς λόγο, δεν μπορώ να μπω σε μια συζήτηση ότι το κόλπο που θέλει να κάνει κρατάει 10 χρόνια ή 3. Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση.

Θέλω ο διάλογος να έχει στοιχειώδη ορθολογικά χαρακτηριστικά. Μια ταυτότητα η οποία δεν αντιγράφεται, δεν πλαστογραφείται είναι μια ταυτότητα ασφαλής για τον ιδιοκτήτη της. Μια ταυτότητα που πλαστογραφείται είναι μια ταυτότητα επισφαλής, είναι μια ταυτότητα που εκθέτει τον κύριό της σε διαφόρους κινδύνους πλαστοπροσωπίας.

Όλη αυτή η συζήτηση για τις νέες ταυτότητες είναι τόσο βαθιά ανορθολογική, την ώρα που έχουμε συγκεκριμένα πράγματα που είναι πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτής της ταυτότητας.

Αναφερόμενος στα τρία κόμματα που στηρίζουν την ανορθολογική συζήτηση για τις νέες ταυτότητες: Το κάθε κόμμα θα πρέπει να κρίνεται για αυτά που λέει, δηλαδή τα κόμματα το γεγονός ότι βρίσκουν συμπολίτες μας που για οποιονδήποτε λόγο έχουν ανησυχίες και επιφυλάξεις, η ευθύνη μας είναι σε αυτούς τους πολίτες να εξηγήσουμε και να διασκεδάσουμε και να άρουμε και να αντικρούσουμε τις όποιες επιφυλάξεις έχουν και να τελειώνει αυτή η ιστορία.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ένωσης είναι ότι κυκλοφορούν ελεύθερα οι Ευρωπαίοι πολίτες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχει μια ελάχιστη αξίωση ασφαλείας, γι' αυτό και αυτό είναι ότι πρέπει να ξέρουμε πως ο πολίτης που κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, ποιος είναι και πρέπει να έχει ένα δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά του. Αυτό είναι!

Τα κόμματα έχουν το καθένα την ευθύνη του και την πολιτική του, η μάχη με τον λαϊκισμό δεν έχει τελειώσει επειδή γίνανε εκλογές, είναι μια διαρκής μάχη.

Να δεχτώ ότι κάποιος θέλει να ανοίξει μια θεολογική συζήτηση και κάποιος διοικητικό έγγραφο, η θεολογική αυτή συζήτηση διεξάγεται από το θείον καθίδρυμα που λέγεται Εκκλησία της Ελλάδος; Το θείον καθίδρυμα και που έχει αρμοδιότητα για τα πνευματικά ζητήματα είπε κάτι για τις ταυτότητες; Είπαν οι άνθρωποι ότι «όλα καλά είναι». Δεν έχουν αρμοδιότητα και δεν οφείλουν να πουν κάτι για ένα διοικητικό έγγραφο, δεν είναι δουλειά τους.

Αναφορικά με τη διαμαρτυρία των φωτογράφων: Είναι μια πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τον διοικούμενο, δηλαδή το να διαμορφώνω ύλη και δουλειά για ένα επάγγελμα μέσα από διοικητικές πράξεις, όταν μπορώ να μην το κάνω, δεν είναι σωστό. Όλα τα εξετάζουμε με κατανόηση, εάν όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια παροχή στον διοικούμενο και να μην τον επιβαρύνουμε, η αλήθεια είναι ότι θα το προτιμήσουμε. Μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τις νέες ταυτότητες.

Αναφορικά με το κόμμα των «Σπαρτιατών» και τον κ.Κασιδιάρη: Η διάταξη για τις εθνικές εκλογές λειτούργησε και λειτουργεί διότι η συζήτηση την οποία διεξάγουμε αυτή τη στιγμή αλλά και αυτά που παρατηρείτε στο εσωτερικό της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, η αμφισβήτηση του προέδρου ή οι διαφορετικές προσεγγίσεις, όλα αυτά είναι προϊόν των ρυθμίσεων που διαμορφώνουν κυρώσεις εάν οποιαδήποτε στιγμή αποδειχτεί ότι πραγματική ηγεσία είναι ο Κασιδιάρης και όχι ο Στίγκας ή ο οποιοσδήποτε. Εγώ δεν μπορώ να μπω στα εσωτερικά ενός κόμματος και να του πω το ποιος θα επιλέξει να είναι ο αρχηγός σου. Ότι η σχέση «Σπαρτιατών» -Κασιδιάρη είναι προφανής είναι προφανές, αν αυτή η σχέση φτάνει μέχρι του σημείου της ηγεσίας Κασιδιάρη, αυτό είναι μια δεύτερη συζήτηση, προφανώς όλα αυτά παρακολουθούνται.

Ερωτηθείς αν θα εξετάσουν ενδεχόμενη ρύθμιση στις ευρωεκλογές για να μπει μπλόκο στον Κασιδιάρη: Ναι, αν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη συμπληρώσεως της διάταξης, θα τη συμπληρώσουμε.