Συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Bόρειας Ελλάδας, αλλά και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, θα έχει πλήθος επαφών και συσκέψεων ενόψει της 78ης ΔΕΘ και της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με βουλευτές της Α' και Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ

Στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου 9/9 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και τη συνέντευξη Τύπου την επομένη στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από μία αντικειμενικά δύσκολη εβδομάδα, όπου η επάρκεια και η διαχειριστική ικανότητα του κρατικού μηχανισμού τέθηκαν εν αμφιβόλω στο φόντο των μεγάλων πυρκαγιών σε Έβρο και Πάρνηθα.


Οι εσωτερικές συσκέψεις στην πρωθυπουργική έδρα έχουν εντατικοποιηθεί, προκειμένου να κλειδώνουν σταδιακά τα επιμέρους κομμάτια της παρέμβασής του ενόψει της ΔΕΘ. Ούτως ή άλλως, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε ενημερώσει τα υπουργεία να αποστείλουν έως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τις προτάσεις που θα μπορούσαν να συνθέσουν τον… καμβά της πρωθυπουργικής παρέμβασης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την καθιερωμένη… προσύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως έχει προαναγγελθεί από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η φετινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «δεν θα έχει ως επί το πλείστον οικονομικό, αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι», επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να υπερτονιστεί η στοχοπροσήλωση του Μεγάρου Μαξίμου στην ταχύτατη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», τον οποίο επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν τα ίδια πρόσωπα, σχεδόν το 50% των οικονομικών δεσμεύσεων της 4ετίας επικυρώθηκε ήδη με την ψήφιση στα τέλη Ιουλίου του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο… σάρκα και οστά στις «γαλάζιες» προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτό, πάντως, δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί ότι το πεδίο της οικονομίας -και δη το σκέλος της καταπολέμησης της ακρίβειας- δεν ιεραρχείται ψηλά στις πρωθυπουργικές προτεραιότητες. Το αντίθετο.

Πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» αναφέρουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο -εάν κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει και νέα σύσκεψη τις επόμενες ώρες-, ώστε να κλειδώσουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Πρόσωπα που γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο κάνουν λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν τόσο στην πάταξη της ακρίβειας όσο και στην άμβλυνση των συνεπειών αυτής για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Στήριξη

Σε γενικές γραμμές κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν πως η στήριξη ιδίως των πλέον ευάλωτων, υπό τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων και εφάπαξ οικονομικών βοηθημάτων, θα συνεχιστεί, ωστόσο η κυβερνητική λογική γέρνει σαφώς προς μονιμότερες παρεμβάσεις, που αυξάνουν σταθερά το διαθέσιμο εισόδημα. Οι ίδιες πηγές δεν μπορούν, εξάλλου, να αποκλείσουν κάποια… έκπληξη, εν είδει στοχευμένης οικονομικής παροχής ή ενός ήδη γνωστού μέτρου, που μπορεί να ισχύσει νωρίτερα του αρχικώς προγραμματισμένου.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση που να θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία, ιδίως εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που, όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», δεν αποκλείεται να συμπέσει χρονικά με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Υπό το πρίσμα, πάντως, των πρόσφατων δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων, αυτοτελές κεφάλαιο της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ θα είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας και εν γένει στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, υπό το φως των απαιτητικών προκλήσεων που θέτει και στη χώρα μας η κλιματική κρίση.

Κόντρα κορυφής αύριο στη Βουλή

Με την αντιπολίτευση να συνεχίζει τις επικρίσεις, επιρρίπτοντας και πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, αναμένεται αύριο να υπάρξει σύγκρουση κορυφής στη Βουλή, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Εκεί, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να κάνει μια πρώτη αναφορά στις αλλαγές που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες στο πεδίο της αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης, δασοπροστασίας, αλλά και των υπηρεσιών στα πεδία της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και η επικαιροποίηση του σχεδίου «Αιγίς», το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από τις  καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Επίσης, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.