«Το εργασιακό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση ενισχύει την εργασία, προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις και ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οδηγία στην ελληνική νομοθεσία», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι Εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. 

Είπε πως η ψηφιακή κάρτα φέρνει έλεγχο, εξασφαλίζει τις υπερωρίες του εργαζόμενου και καταπολεμά την μαύρη εργασία.

Τόνισε πως το νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρους όρους εργασίας.

Για την ακρίβεια είπε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και ανέφερε πως στην Ελλάδα η αντιμετώπιση της έχει γίνει με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με άλλες χώρες. Ανέφερε πως όσο συνεχίζεται η ακρίβεια, η κυβέρνηση θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο: Το εργασιακό νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση έρχεται να ενσωματώσει μια συγκεκριμένη οδηγία στην ελληνική νομοθεσία αλλά και να απλοποιήσει ψηφιακές διαδικασίες με κύριο στόχο την ενίσχυση της εργασίας. Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας, η αύξηση των μισθών και οι καλύτερες δουλειές το νομοσχέδιο αυτό είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά τα 35 άρθρα στην πλειοψηφία τους έχουν έναν σκοπό να προστατεύουν τις εργασιακές σχέσεις, να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας. Έρχεται να προσαρμόσει τις ανάγκες του σήμερα και την πραγματικότητα του σήμερα μέσα στη νομοθεσία μας

Ξέρουμε ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας εργάζονται και σε μια δεύτερη δουλειά για αυτό μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα ώστε έτσι να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον να αυξήσει το εισόδημά του. Δίνουμε τη δυνατότητα δεν λέμε ότι είναι υποχρεωτικό και φυσικά μέσα από το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζεται και εξασφαλίζεται η 11ωρη ανάπαυση στο 24ώρο και φυσικά όλα τα εργασιακά δικαιώματα και όλες οι κατακτήσεις του παρελθόντος. Άρα αυτοί οι οποίοι κάνουν διάφορα σχόλια και λένε ότι έρχεται να μπει μια σκλαβιά και ότι άλλο είναι πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το νομοσχέδιο και καμία σχέση με την πραγματικότητα και φυσικά καμία σχέση με τη βούληση που έχουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Η ψηφιακή κάρτα που θέλουμε να την ενδυναμώσουμε φέρνει έλεγχο και δεν φέρνει μη έλεγχο. Εξασφαλίζει τις υπερωρίες του εργαζόμενου και καταπολεμά τη μαύρη εργασία. Επίσης όταν κάποιος δουλεύει σε μια εργασία και πάει σε μια δεύτερη, τη δεύτερη δεν μπορεί να δηλώσει ερχόμαστε εμείς και λέμε ότι μπορεί με μάξιμουμ τις 13 ώρες τη μερα μπορεί να πάει σε μια δεύτερη απασχόληση άρα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό στο να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία. Διασφαλίζουμε και εξασφαλίζουμε την 11ωρη ανάπαυση ανά μερα, επίσης ερχόμαστε και φέρνουμε μια διάταξη όπου φέρνουμε τη δοκιμαστική περίοδο. Σήμερα ένας εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί μέσα στο χρόνο χωρίς αποζημίωση, τώρα λέμε ότι υπάρχει 6μηνη δοκιμαστική περίοδο που μετά από αυτή την περίοδο ο εργαζόμενος μπαίνει κανονικά στη ροή της επιχείρησης. Δεν μπορεί εύκολα μετά κάποιος να την απολύσει γιατί με την εξάμηνη δοκιμαστική πρέπει να έχει αιτιολογημένη άποψη για να μπορέσει κάποιος να τον απολύσει άρα το 12μηνο στην ουσία γίνεται 6μηνο.

Εμείς φέρνουμε ένα νομοσχέδιο όπου έχει ξεκάθαρους όρους εργασίας, υπάρχει ξεκάθαρη σύμβαση και ξεκάθαρες δεσμεύσεις του εργοδότη προς τον εργαζόμενο. Είναι λοιπόν ένα νομοσχέδιο προς την σωστή κατεύθυνση, εμείς με μεγάλο ενδιαφέρον θέλουμε να ακούσουμε τα σχόλια και τις προτάσεις. Η διαβούλευση θα κρατήσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Για την ακρίβεια: Το θέμα της ακρίβειας είναι ένα θέμα και ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας έχει γίνει με μεγαλύτερη επιτυχία από τα υπόλοιπα κράτη όμως το πρόβλημα παραμένει και η κυβέρνηση έχει όλα εκείνα τα «όπλα» για να την αντιμετωπίσει και φυσικά όσο συνεχίζεται η ακρίβεια θα συνεχίζονται και τα μέτρα εκείνα τα οποία χρειάζονται.

Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο, δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτης μας που έχει ανάγκη και που πλήττεται από την ακρίβεια χωρίς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να τον ενισχύσουμε. Με κάθε τρόπο γιατί εμείς είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τα εισοδήματα με μείωση της φορολογίας, με αύξηση των μισθών, με νέες θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται όσο συνεχίζεται η ακρίβεια εμείς να σταματήσουμε να βοηθάμε τα εισοδήματα, τα ευάλωτα νοικοκυριά.