Η αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι η πρόληψη, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά.

5956166
5956180
5956173_2
5956167_2
syskepsi-4_2
syskepsi-2_2

Αντιδιαβρωτικά έργα

Σε πρώτη φάση αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός και είναι το πιο άμεσο από όλα, πέρα από την αποζημίωση των πληγέντων, είναι η άμεση εφαρμογή των αντιδιαβρωτικών έργων και στην Πάρνηθα και στο Έβρο για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας με τις βροχές και τις πλημμύρες.

Αυτό το μέτρο είναι κάτι που θα ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει το know how, και θα δουλέψουν οι υπηρεσίες σε νέο συντονισμό για να μπορέσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο και να μην δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα.

Τα έργα αυτά αφορούν στις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, στον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής, σε αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις, με φύτευση χιλιάδων νέων δέντρων, πλατύφυλλων, βραδύκαυστων, που ευδοκιμούν στις σχετικές περιοχές.

Όπως γίνεται και στη Βόρεια Εύβοια, χρηματοδότηση θα υπάρξει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και μέσω των «Ανάδοχων», που θα αναλάβουν δράσεις αποκατάστασης. Με τον χορηγικό αυτό θεσμό μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές. Τα οικεία δασαρχεία ορίζουν τις περιοχές που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση και ο ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση των μελετών και τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων.

Ανασχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας

Το άλλο που είναι εξίσου σημαντικό είναι ο ανασχεδιασμός όλης της πολιτικής για την αντιπυρική προστασία. Επιβάλλεται και αυτό στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη –και μάλιστα έχουν ήδη δρομολογηθεί πράγματα– είναι να μπουν και να βοηθήσουν νέες τεχνολογίες σε αυτό, κυρίως στην πρόληψη.

Η κυβέρνηση προχωρά στην αγορά 100 drones, διαφορετικών τύπων, και όλα αυτά θα συνδέονται με το συντονιστικό κέντρο και επίσης θα υπάρχουν νέες τεχνολογίες σε αρχαιολογικούς χώρους για την ανίχνευση καπνού και άμεση σύνδεσή τους με το Συντονιστικό.

Αντιπυρικά έργα

Τρίτον, εστιάσαν στο πρόγραμμα που θα τρέξει την επόμενη χρονιά ειδικά για τα αντιπυρικά έργα και την προστασία των Περιφερειών και των Δήμων όλης της χώρας.

Ο ρόλος του Γιώργου Αμυρά

Όσον αφορά την ανάπλαση των περιοχών που καταστράφηκαν περιβαλλοντικά από τη φωτιά, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η θητεία του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ως υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αρμόδιου για την προστασία του περιβάλλοντος τη διετία 2021-2023 αποτέλεσε σαφώς πρόκριμα για την επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος  Αμυράς, ο οποίος βρέθηκε στη σύσκεψη, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να «τρέξουν» οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.