O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μετέβη σήμερα (28/08) στον Έβρο συμμετέχοντας σε κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

Ο κ. Οικονόμου βρέθηκε μεταξύ άλλων στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, στην Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, κ. Σπυρίδωνα Σκλάβου, για τις ενέργειες κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την επιτήρηση των συνόρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ακολούθησε συνάντηση με τους κατά τόπους Αστυνομικούς Διευθυντές του Έβρου, όπου και ενημερώθηκε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του Σώματος στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μετέβη στα Διόδια Μέστης, στην Εγνατία Οδό και μίλησε με αστυνομικούς.

Επισκέφθηκε, επίσης, τον Ίασμο και τις Σάπες και τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης των περιοχών.

Δείτε φωτογραφίες: 

Oikonou_Evros_APE3
Oikonou_Evros_APE2


«Ο Έβρος και η Θράκη δοκιμάζονται τις τελευταίες μέρες από τις πυρκαγιές και το μεταναστευτικό. Δηλώνουμε ουσιαστικά, για μία ακόμη φορά, την προτεραιότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, για τη θωράκιση της πρώτης γραμμής, των συνόρων μας» τόνισε, μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό της ΕΛΑΣ στον Έβρο μέσω αποσπάσεων, ενώ έχουν δρομολογηθεί, όπως πρόσθεσε, προσλήψεις συνοριοφυλάκων, για τις οποίες έχουν εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τέσσερα χρόνια.

Αναφορικά με τις μεθόδους των λαθροδιακινητών παράτυπων μεταναστών, που μπαίνουν με τα οχήματα τους στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια οδηγών και επιβαινόντων , ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχουν «…σαφείς οδηγίες με επιχειρησιακό σχέδιο για εκτροπή για καταδίωξη, εφόσον εξασφαλιστεί ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική, χωρίς να εγκυμονούνται ευρύτεροι κίνδυνοι για τον πληθυσμό.»

Παράλληλα δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την κατασκευή του φράκτη υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. «Η Ελληνική Πολιτεία είναι αποφασισμένη να τηρήσει το λόγο και τη δέσμευση της για τη συνολική επιτήρηση των συνόρων μας στον Έβρο» είπε χαρακτηριστικά.

Oikonou_Evros_APE1

Τέλος σχολιάζοντας τις πρόσφατες παράνομες κρατήσεις αλλοδαπών από πολίτες, που έχουν σημειωθεί, υπογράμμισε ότι : «Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το Κράτος. Διαπράττουν μεγάλη ζημιά απέναντι στην Πατρίδα και έχω πλήρη επίγνωση αυτού που λέω. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, είναι μια συντεταγμένη πολιτεία και στις συντεταγμένες πολιτείες, δεν έχει σημασία μόνο το γιατί αντιδράς και τι κάνεις για να αντιδράσεις, αλλά και το πώς. Και το πώς στις δημοκρατίες το καθορίζει το Κράτος με τα όργανά του, η συντεταγμένη πολιτεία με τις διαδικασίες και τις λειτουργίες της. Η Ελληνική Αστυνομία, οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας, έχουν ως προτεραιότητα τη θωράκιση του Έβρου. Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών, αλλά είμαστε εδώ συντεταγμένα -χωρίς απαξίωση, χωρίς μηδενισμό, όλο το προηγούμενο διάστημα- εντατικοποιώντας την παρουσία μας, εφαρμόζοντας τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας, να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή και να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Να εμπνεύσουμε ξανά το αίσθημα ασφαλείας και προστασίας, το οποίο έχουν ανάγκη η περιοχή και οι πολίτες».