Στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, όπου και τόνισε ότι η κλιματική κρίση επεκτείνεται και στην κατεύθυνση αυτή η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να θωρακιστεί ώστε να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Ερωτηθείς σχετικά, για τον επανασχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης, σημείωσε πως κτίζεται βήμα βήμα, τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν προσλήψεις, ειδική εκπαίδευση του προσωπικού σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και θα ανανεωθεί ο στόλος της πυρόσβεσης.

Όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης, το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα επτά καναντέρ στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προστασία των δασών.

Για τους εμπρησμούς στον Έβρο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι εκδηλώθηκαν 15 εστίες παράλληλα, γεγονός που διερευνάται.

Ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές Αρχές, σημείωσε, καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συνθήκες, επικαλούμενος τη δήλωση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι το δυσκολότερο των τελευταίων 32 ετών.

Σημείωσε, δε, ότι μέσα σε δύο ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 220 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 10 ήταν πολύ σοβαρές.