Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Αν όχι σε πλήρη ρήξη. Πριν από λίγες μέρες απορρίφθηκε ακόμα ένα αίτημα των δικηγόρων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, για αποφυλάκιση. Το ειδικό δικαστήριο των Τιράνων για θέματα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής του. Άρα ο ομογενής μας θα εξακολουθήσει να κρατείται. Βρίσκεται στο κελί εδώ και τρεις μήνες, αντιμετωπίζοντας μη τεκμηριωμένες κατηγορίες για εξαγορά ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε: «Η απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, με την οποία, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και εμποδίζεται η ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα».

Κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του κ. Μπελέρη είχαν προτείνει στην έδρα την αντικατάσταση της προφυλάκισής του με άλλα περιοριστικά μέτρα, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του. Στερώντας του αυτή τη δυνατότητα, κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο deadline, καθώς ο αλβανικός εκλογικός νόμος είναι περίπλοκος και ως έναν βαθμό ασαφής. Άνθρωποι από το περιβάλλον του Αλβανού πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Μπελέρης έχει πέσει θύμα της τακτικής του Έντι Ράμα. Ο τελευταίος επιδιώκει, λένε, να δώσει τον έλεγχο του παραλιακού «φιλέτου» της Χειμάρρας σε έναν δικό του άνθρωπο. Στον προκάτοχο του Φ. Μπελέρη, Γιώργο Γκόρο. Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι να μη στερήσουν από τον ομογενή μας το αξίωμά του, αλλά να τον κρατούν στη φυλακή ώστε να μην μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Διπλωματικές αναταράξεις

Οι εξελίξεις αυτές μοιραία επηρεάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι από το δείπνο του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των Βαλκανίων απουσίαζε εκπρόσωπος της Αλβανίας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα δεν κάλεσε τον Ε. Ράμα, παρά μόνο τον Αλβανό πρόεδρο, ο οποίος επικαλέστηκε βεβαρημένο πρόγραμμα και δεν παρέστη.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, αλλά όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, το εννοούμε», δήλωσε επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε το δίλημμα που θέτει από την πρώτη στιγμή στην Αλβανία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το μήνυμα είναι σαφές: η Αλβανία δεν μπορεί να ελπίζει σε ένταξη στην ΕΕ όσο παραβιάζει το κράτος δικαίου. Αυτό είπε και ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας: «Εάν συνεχίσουν να εμποδίζουν την ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη, θα πρέπει να ξεχάσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία και τα λεφτά από την Ευρώπη. Θα δούμε και τι άλλο, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά ακόμα όπλα στα χέρια της».