Το έλλειμμα στιβαρού αντιπολιτευτικού λόγου στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να σκιάσει ακόμα περισσότερο την... όχι καλή εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, με το ΠΑΣΟΚ από την άλλη να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του το «κενό εξουσίας».

Η Κουμουνδούρου σύρεται πίσω από την ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενώ το παιχνίδι για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά εξελίσσεται και θα «χοντρύνει» ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ πρώτο έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση για μπλόκο στον Ηλία Κασιδιάρη, ώστε να μην μπορέσει να κατέβει ως υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, για να ακολουθήσει με καθυστέρηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας διά στόματος Νάσου Ηλιόπουλου πως προτίθεται να πράξει το ίδιο.

Διαδικτυακή γκρίνια

Σε αυτό το κλίμα επικρατεί εκνευρισμός στη ΣΥΡΙΖΑϊκή κοινότητα των social media, με δεκάδες σχόλια μελών του κόμματος και απλών ψηφοφόρων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους τέσσερις υποψηφίους αλλά και στον «υπηρεσιακό» πρόεδρο, Σωκράτη Φάμελλο, τους οποίους εντέλει εγκαλούν πως ενδιαφέρονται μόνο να προωθήσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.

Πολλοί, δε, την «έπεσαν» σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ανέβηκε με την κόρη του Δάφνη στα Λευκά Όρη, εκτιμώντας πως τέτοιου είδους κριτική δεν συνιστά σοβαρή αντιπολίτευση. Εις εξ αυτών, ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος χαρακτήρισε κοινά «κουτσουμπολιά» όσα οι σύντροφοί του καταλόγισαν στον πρωθυπουργό για την εκδρομή που έκανε στην Κρήτη.

«Σοβαρή αντιπολίτευση, πάντως, δεν είναι η καταγγελία των διαφορετικών ορειβατικών παπουτσιών του Μητσοτάκη, ούτε το ότι ανέβηκε με την κόρη του σε κάποιο βουνό ούτε φυσικά το ότι πήγε σε λαϊκή παραλία με την πετσέτα του, την περίοδο που είναι κλειστή η Βουλή. Σοβαρή αντιπολίτευση είναι η ακρίβεια στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για να ζήσουμε. Σοβαρή αντιπολίτευση είναι το ότι δεν μπορούν να νοικιάσουνε ένα σπίτι για να σπουδάσουνε τα παιδιά ή η αγορά ενός σπιτιού για να μείνει ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει οικογένεια και δεν θέλει να είναι αιχμάλωτο των κυβερνητικών επιδομάτων για τα ενοίκια. Σοβαρή αντιπολίτευση είναι να απαντάς στη λιγούρα που έχει πιάσει τους γείτονες για τα ελληνικά νησιά και σε αναγκάζουν να επενδύεις σε όπλα και όχι σε εργοστάσια», έγραψε -μεταξύ άλλων- στη σελίδα του στο Facebook ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Για το θεαθήναι

Πρακτικά, πάντως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες με την εκλογή νέου ή νέας προέδρου, η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τα κεντρικά πολιτικά πράγματα θα συνεχιστεί, καθώς οι όποιες αναφορές των υποψήφιων προέδρων στην τρέχουσα επικαιρότητα θεωρούνται αποσπασματικές και για το θεαθήναι, καθώς η εσωκομματική προεκλογική περίοδος μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επιτελείων τους, την ίδια ώρα που η τοξικότητα εσωκομματικά έχει χτυπήσει «κόκκινο».

«Θεωρώ πως αυτές οι πρακτικές και αυτού του τύπου ο λόγος, παρά τον θόρυβο που προκαλεί, δεν αφορούν την πλειονότητα των μελών του κόμματος», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου («Αυγή»), επιχειρώντας να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις, καθώς η ίδια έχει δεχθεί πληθώρα κακεντρεχών σχολίων όλο αυτό το διάστημα από ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα social media ΣΥΡΙΖΑϊκών καταβολών και αποχρώσεων. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή