Το βασικό επιχείρηµα µερίδας συνδικαλιστών υγειονοµικών, σύµφωνα µε το οποίο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αποδυναµώνουν… σκοπίµως το ΕΣΥ, προκειµένου να προωθήσουν, σε δεύτερο χρόνο, την ιδιωτικοποίησή του, επιχειρεί να καταρρίψει άµεσα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ετσι, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών», ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη αποστείλει προς δηµοσίευση στο ΑΣΕΠ την προκήρυξη για την πρόσληψη 2.000 µόνιµων νοσηλευτών, κατηγορίας πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), για την ενίσχυση της στελέχωσης του δηµόσιου συστήµατος Υγείας της χώρας µας. Μάλιστα, η εν λόγω προκήρυξη αναµένεται να δηµοσιευθεί σε λιγότερο από έναν µήνα από σήµερα, συγκεκριµένα την Παρασκευή 15 Σεπτεµβρίου. Στη συνέχεια και σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πληροφορίες των «Π», µια νέα προκήρυξη, αυτή για την πρόσληψη άλλων 2.000 µόνιµων νοσηλευτών, κατηγορίας δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (∆.Ε.), αναµένεται να αποσταλεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη στο ΑΣΕΠ, προκειµένου να δηµοσιευθεί στις αρχές του ερχόµενου Νοεµβρίου.

Αξίζει να σηµειωθεί, επίσης, ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί από καιρό όλες οι σχετικές διαδικασίες για τις πρόσθετες προσλήψεις 250 υγειονοµικών, µε συµβάσεις διάρκειας δύο ετών, ως επικουρικού προσωπικού του κλάδου ∆.Ε. Πληρωµάτων Ασθενοφόρων, για το Εθνικό Κέντρο Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Υλοποιείται, µε αυτόν τον τρόπο, τάχιστα ο σχετικός προγραµµατισµός και οι δεσµεύσεις εκ µέρους της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη: Περίπου 4.500 πρόσθετες προσλήψεις υγειονοµικών, κυρίως µόνιµων νοσηλευτών, για την ενίσχυση της στελέχωσης των νοσοκοµείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας, καθώς και του ΕΚΑΒ, αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και, πάντως, εντός των πρώτων µηνών της τρέχουσας, νέας τετραετίας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυµίζεται ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης εκείνος ο οποίος διαβεβαίωσε πρόσφατα ρητώς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων ∆ηµοσίων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, ότι άµεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η πολύπλευρη ενίσχυση της στελέχωσης του δηµόσιου συστήµατος Υγείας.

Ειδικό βάρος

Εξάλλου, µε τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου, είχε επικοινωνία πριν από λίγες ηµέρες ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέστησε σαφές στον κ. Παπαϊωάννου ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σηµασία και περιβάλλει µε ειδικό βάρος τις προσλήψεις προσωπικού οι οποίες αφορούν τον τοµέα της Υγείας. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε τον υπουργό Υγείας ότι το ΑΣΕΠ έχει ήδη θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τις προσλήψεις για τον τοµέα της Υγείας και θα προχωρά πάντα, µε αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών διαδικασιών, ασφαλώς, στην ταχύτατη διεκπεραίωση όλων των τυχόν εκκρεµοτήτων, προκειµένου οι προσλήψεις για τον τοµέα της Υγείας να προχωρούν και να ολοκληρώνονται πάντα το ταχύτερο δυνατόν.

Αξίζει να σηµειωθεί, όµως, ότι πολύ ισχυρό «πονοκέφαλο» για τον κ. Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Υγείας αποτελεί το γεγονός ότι, όπως επιβεβαιώνει επίσης ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, όλες οι αρµόδιες υπηρεσίες παρατηρούν έντονη «κόπωση» όσον αφορά τη διαθεσιµότητα των υποψηφίων για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους προς πρόσληψη στο δηµόσιο σύστηµα Υγείας της χώρας µας. Επειτα από µία δεκαετία βαθιάς, επώδυνης και εκτεταµένης οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα µας, η οποία συνεπέφερε αισθητή υποχώρηση στο ύψος των αµοιβών για τους υγειονοµικούς, οι αµοιβές για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο δηµόσιο σύστηµα Υγείας φαίνεται ότι έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να αποτελούν σηµαντικό κίνητρο, το οποίο θα µπορούσε να παρωθήσει κάποιον υποψήφιο να καταθέσει αρµοδίως τα δικαιολογητικά του, προκειµένου να προσληφθεί για να προσφέρει τις πολύτιµες υπηρεσίες του, ιδιαιτέρως στα νοσοκοµεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπενθυµίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει, µεταξύ άλλων, τα εξής, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο υπουργείο Υγείας: «Εχουµε αναλάβει όλοι µαζί ένα µεγάλο εθνικό στοίχηµα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστηµα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Εχουµε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτοµερή προγραµµατισµό για τις παρεµβάσεις που θέλουµε να κάνουµε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό µας πρόγραµµα. ∆εν αναφέροµαι µόνο στην ανάγκη να προσθέσουµε τακτικές προσλήψεις στο δυναµικό του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, αλλά και να αναµορφώσουµε ριζικά υποδοµές Υγείας».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/8