Η θερινή ραστώνη τελειώνει σιγά σιγά και η χώρα ετοιμάζεται να εισέλθει σε ακόμη μια προεκλογική περίοδο, αυτή τη φορά για τις τοπικές εκλογές, με τη μισή Ελλάδα να… βάζει υποψηφιότητα, καθώς μιλάμε για εκατοντάδες υποψήφιους δημάρχους, περιφερειάρχες και περισσότερους από 50.000 υποψήφιους συμβούλους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στις επικείμενες αναμετρήσεις της 8ης Οκτωβρίου θα διεκδικήσουν τις 13 Περιφέρειες και τους 332 δήμους της χώρας περίπου 1.000 συνδυασμοί και την ψήφο μας θα ζητήσουν περίπου 10.000 δημοτικοί, 20.000 διαμερισματικοί και άλλοι 20.000 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πόσοι από όλους αυτούς είναι πραγματικά άξιοι να υπηρετήσουν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι παραγωγικοί και κατηρτισμένοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν οι περισσότεροι πάρει αποστάσεις από τα δημόσια πράγματα. Κακώς βέβαια, γιατί έτσι βαθαίνει η κυριαρχία των μη ικανών που εντέλει ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τον τόπο μας.

Μόνο στην Περιφέρεια Αττικής ο κάθε συνδυασμός μπορεί να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του έως 214 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους. Εάν στις επικείμενες εκλογές κατεβούν 11 συνδυασμοί, όσοι και το 2019, ο μέγιστος αριθμός υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων αναμένεται να ανέλθει σε 2.354.

Παρομοίως, με 10 συνδυασμούς στην Κεντρική Μακεδονία οι υποψήφιοι μπορεί να φτάσουν τους 1.540 και με 9 στην Πελοπόννησο να ξεπεράσουν τους 1.000. Αντιστοίχως, οι συνδυασμοί που διεκδικούν δήμους άνω των 150.000 κατοίκων μπορούν να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους έως 108 υποψήφιους συμβούλους και διπλάσιους διαμερισματικούς...

Από την πρώτη Κυριακή

Το νέο εκλογικό σύστημα ορίζει ότι μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο επικεφαλής του συνδυασμού που θα κερδίσει το 43% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στις εκλογές του 2019, όταν για να νικήσεις χρειαζόταν η παράταξή σου το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων, το 1/3 των δημάρχων σε όλη τη χώρα εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή.

Με ανάλογες συνθήκες πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2006, οπότε όριο για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή ήταν το 42%. Με βάση το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα ισχύσει, η παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές θα εξασφαλίσει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων και άρα θα διαθέτει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τα άλλα 2/5 των δημοτικών συμβούλων θα κατανεμηθούν στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αν και το εκλογικό μέτρο του 3%, που απαιτείται να συγκεντρώσει ένας συνδυασμός ώστε να μπορεί να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο, περιορίζει πρακτικά την πρόσβαση πολλών υποψηφίων στα δημοτικά συμβούλια των πόλεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή