Το πιο καίριο και βασικό επιχείρημα, στο οποίο μερίδα συνδικαλιστών των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αποδυναμώνουν… σκοπίμως το ΕΣΥ της χώρας μας, προκειμένου να προωθήσουν, σε δεύτερο χρόνο, την πλήρη ή την μερική ιδιωτικοποίησή του, αναμένεται να επιχειρήσει να καταρρίψει, το αμέσως προσεχές χρονικπο διάστημα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Με μία σαφή διαφοροποίηση, η οποία επισημαίνει κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής, μεταξύ των σχετικών αιτιάσεων, τις οποίες προβάλλουν χωριστά και από τη δική τους πλευρά η ΟΕΝΓΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα, κατά την οποία ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε το πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να προκαλέσει το casus belli, το οποίο έχει διατυπώσει η ΠΟΕΔΗΝ και αφορά το ενδεχόμενο νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας να μετατραπούν από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε τότε στον Μιχάλη Γιαννάκο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή πολιτικής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναμένεται, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, να προχωρήσει στην ενίσχυση της στελέχωσης του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας, ενίσχυση για την οποία είχε ο ίδιος παράσχει επίσης ισχυρές διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης, πρώτης θεσμικής συνάντησης μεταξύ των δύο μερών.

Μάλιστα, οι θέσεις, τις οποίες κατέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες στην πρόσφατη σύσκεψη για την Υγεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης και αναφέρονται αναλυτικά στο κοινό δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσαν οι πρόεδροι των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης, δεν δείχνουν τίποτε λιγότερο από τις σχετικές προθέσεις και την κατεύθυνση, στην οποία έχει αποφασίσει να κινηθεί ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Οι πρόεδροι των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης, λοιπόν, αναφέρουν ότι η σύσκεψη τγων φορέων Υγείας του νησιού κατέληξε στις εξής προτάσεις – αιτήματα:

«Εισακούστηκαν οι προτάσεις των συλλόγων στο αίτημα για εθελοντική μετακίνηση των ιατρών με ταυτόχρονη χορήγηση οικονομικού κινήτρου επιπλέον του μισθού τους, 1800 € μηνιαίως και προσφορά στέγης εφόσον πρόκειται για διάστημα άνω των 15 ημερών, με παράταση του ισχύοντος Νόμου έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για γιατρούς με Δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των Νοσοκομείων και ταυτόχρονη αναζήτηση και αξιοποίηση επικουρικών ιατρών.

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες στις πρόσφατες προκηρύξεις σε ανώτερη βαθμίδα και έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων των ιατρών που συνταξιοδοτούνται.

Σημειωτέον δε ότι καταγράφεται για πρώτη φορά σε κείμενο που ανακοινώνεται από Υγειονομική Περιφέρεια και σε συνέχεια της κατάθεσης των αιτημάτων μας, η χρήση μέτρων-κινήτρων όπως:

Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους του ιατρούς του ΕΣΥ
Αποφορολόγηση εφημεριών
Άμεση αναδιαμόρφωση του Οργανογράμματος των Νοσοκομείων με βάση τον νέο σχεδιαζόμενο υγειονομικό χάρτη»
.