Στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας της Χειμάρρας, που διεκδικεί την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου της, Φρέντι Μπελέρη, ώστε να καταστεί δυνατή η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων του, θα βρεθεί την προσεχή Δευτέρα, 14 Αυγούστου, ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στον συλληφθέντα ομογενή μας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωσή του, παρά το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Η συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στον αγώνα του Φρέντι Μπελέρη, της οικογένειάς του, αλλά και της ομογένειας στη Χειμάρρα ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά τη σύλληψη του ομογενούς δημάρχου από τις αλβανικές Αρχές και ενώ ήταν το μεγάλο φαβορί για την εκλογή του. Αυτός άλλωστε ήταν ο σκοπός της σύλληψης, να ανακοπεί ο δρόμος του προς τη δημαρχία, ως μη εκλεκτός της κυβέρνησης των Τιράνων.

Από την πρώτη στιγμή

«Στεκόμαστε δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται» , ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Μπακογιάννη μέσω των social media και με συνεχείς επισημάνσεις, στη συνέχεια, ότι η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της. Λίγες μέρες αργότερα ο δήμαρχος εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ψήφισμα συμπαράστασης, στο οποίο τονιζόταν η ανάγκη συμμόρφωσης της Αλβανίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πως η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της.

«Η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες ακολουθώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε το ψήφισμα, καθώς εκείνο το χρονικό διάστημα μαζί με τον Φρέντι Μπελέρη κρατούνταν και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελής Κοκαβέσης.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ («Ανοιχτή Πόλη»), του ΚΚΕ (Λαϊκή Συμπαράταξη Αθήνας), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα), ενώ υπέρ τάχθηκε μόνον η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ». Παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος Μπελέρης, ο αδερφός του Λεονάρδος, καθώς και ο πρόεδρος Χειμαρριωτών Αθήνας, Θοδωρής Γκούμας.

Παραμονή της Παναγίας

Την προσεχή Δευτέρα, παραμονή της Παναγίας και με πρωτοβουλία της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια», διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα, στον κεντρικό πεζόδρομο Σπηλαίων στη Χειμάρρα, μεγάλη συγκέντρωση-διαδήλωση, καθώς εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, θα βρίσκεται ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης συμπαράστασης στον εκλεγμένο δήμαρχο που παραμένει προφυλακισμένος, προκαλώντας εύλογες απορίες για τους πραγματικούς λόγους της δίωξής του από την αλβανική κυβέρνηση, καθώς η παρέλευση της προθεσμίας «νομιμοποιεί» την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να προχωρήσει στην επανάληψη των εκλογών. Παρά τις πιέσεις της Αθήνας, ο Έντι Ράμα σφυρίζει αδιάφορα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει, καθώς είναι θέμα της αλβανικής Δικαιοσύνης και ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσφατα τόνισε ότι όσο είναι σε εκκρεμότητα το θέμα, διακυβεύεται η προοπτική της Αλβανίας στην πορεία της προς την Ε.Ε.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 11/08