Βασικός μας στόχος από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε στο Δήμο της Αθήνας ήταν η επανεκκίνηση του προγράμματος ανακύκλωσης.

Τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια δουλέψαμε συλλογικά με πάθος, μεράκι και αγάπη για τον πολιτισμό της καθημερινότητας στις 129 γειτονιές της Αθήνας για να αλλάξουμε την νοοτροπία σε ό, τι αφορά την ανακύκλωση.

Τα απορρίμματα ευθύνονται για το 9% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Αθήνας. Στο Δήμο της Αθήνας περισυλλέγουμε ετησίως 330.000 τόνους απορριμμάτων που παράγουν περισσότεροι από 660.000 κάτοικοι και σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες.

anakiklosi__2_
anakiklosi__3_
anakiklosi__4_
anakiklosi__1_

Έτσι, ξεκινήσαμε ένα εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο ξεκινώντας από την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας στο επίκεντρο.

Το 2021 για εμάς ήταν έτος Ανακύκλωσης, και η χρονιά που ξεκινήσαμε όλες τις συντονισμένες μας προσπάθειες για να κάνουμε το λεγόμενο restart στον «μπλε κάδο». Για να επαναφέρουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και δημότη σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση ως αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αρχικά, βάλαμε τις υποδομές. Προχωρήσαμε σε ριζική ανανέωση και ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης μετά από 15 χρόνια, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τον επισκεπτών της Αθήνας.

Επεκτείναμε το δίκτυο των μπλε κάδων για τα υλικά συσκευασίας, των καφέ κάδων για την κομποστοποίηση και των μωβ κάδων για την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων. Διπλασιάσαμε τους μπλε κάδους που υπήρχαν στην πόλη με την προσθήκη 3.148 κάδων ανακύκλωσης και αυτή τη στιγμή συνολικά 6.500 κάδοι ανακύκλωσης και 200 μπλε κώδωνες συλλογής γυαλιού βρίσκονται στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ύστερα από ειδική μελέτη χωροθέτησης που πραγματοποιήθηκε, με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πλέον 1 μπλε κάδος τοποθετείται ανά 100 κατοίκους, ενώ 34 απορριμματοφόρα πραγματοποιούν ημερησίως 35 δρομολόγια για την αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωσης. Ενισχύσαμε το στόλο μας με 10 νέα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης και 20 απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων.

anakiklosi__5_
anakiklosi__6_
anakiklosi__7_
anakiklosi__8_
anakiklosi__9_
anakiklosi__10_

Τοποθετήσαμε 650 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων σε δυναμικά σημεία στην πόλη αξιοποιώντας τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν από μεγάλους παραγωγούς (Ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές, νοσοκομεία κ.α,) και διευρύνουμε το δίκτυο καθημερινά. Περίπου 12,5 τόνοι βιοαποβλήτων αποκομίζονται ημερησίως από αυτά τα σημεία.

Στο πλαίσιο εφαρμογής καλών πρακτικών zero waste στη διαχείριση αποβλήτων υλοποιούμε την εναλλακτική διαχείριση του υπολείμματος από την επεξεργασία του μπλε κάδου. Το υπόλειμμα στους μπλε κάδους που δεν μπορεί να ανακτηθεί ή να ανακυκλωθεί οδεύει πλέον σε καθημερινή βάση στην παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου, χωρίς να επιβαρύνει τον Χ.Υ.Τ.Α. Αυξήσαμε κατά 115% την ποσότητα του καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγουμε από τους μπλε κάδους, κατά 165% την ποσότητα των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους, ενώ μειώσαμε τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα που συλλέγουμε από τους μπλε κάδους τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στον Χ.Υ.Τ.Α., από 63% σε 41%.

Επίσης, με στόχο την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών προς ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, υλοποιήσαμε μεγάλη καμπανιά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας για να εκπαιδεύσουμε παιδιά, πολίτες αλλά και επαγγελματίες για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης συσκευασιών στους «μπλε κάδους» και τις γυάλινες συσκευασίες στους μπλε κώδωνες με δημιουργικά παιχνίδια, quiz και ηλεκτρικά ποδήλατα δώρα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ανακύκλωσης.

Ξεκινήσαμε επίσης μετά από πολλά χρόνια να διαθέτουμε door to door 230.000 τσάντες ανακύκλωσης πολλαπλών χρήσεων στο σύνολο των νοικοκυριών της πόλης.

anakiklosi__12_
anakiklosi__13_
anakiklosi__14_
anakiklosi__11_

Τα στοιχεία δείχνουν ότι καταφέραμε να επαναφέρουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των δημοτών στον τομέα της ανακύκλωσης. Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ανακυκλώνουν, μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους ακόμα και μέσα στην πανδημία που καταφέραμε και τριπλασιάσαμε το ποσοστό της ανακύκλωσης στην πόλη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. To 2019 ανακυκλώσαμε μόλις το 2,9. Το 2020 3,5%, το 2021: 7%, το 2022: 8%, ενώ το 2023 θα κλείσουμε με 10%.

Επίσης, πέρα από την γνωστή σε όλους μας ανακύκλωση συσκευασιών, πραγματοποιούμε και ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων μέσω των μωβ κάδων της RECYCOM και αυτή τη στιγμή 250 μωβ κάδοι υπάρχουν σε κεντρικά σημεία στις γειτονιές της Αθήνας, για να απορρίπτουμε ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες και αξεσουάρ που κανονικά θα απορρίπταμε στους κάδους απορριμμάτων. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα δηλαδή για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση καθώς και γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων. Είμαστε υπερήφανοι γιατί υπερδιπλασιάσαμε την ανακύκλωση των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης και κερδίσαμε την 1η θέση συλλεγόμενων ποσοτήτων ανάμεσα σε 90 Δήμους το 2022 για δεύτερη χρονιά και παραδώσαμε 13.000 κιλά ρούχων στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. για να διατεθούν σε ανθρώπους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ακόμα μια σημαντική μας ενέργεια είναι η ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους της πόλης που περισυλλέγονται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης οχημάτων, όπου ανακυκλώνεται το σύνολο των υλικών σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 98%. Μέχρι σήμερα, έχουμε αποσύρει και ανακυκλώσει περισσότερα από 5.800 εγκαταλελειμμένα οχήματα από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, απελευθερώνοντας πολύτιμο δημόσιο χώρο και εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης στην πόλη.

Ξεκινήσαμε επίσης το περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ Project» στις γειτονιές της Αθήνας τοποθετώντας μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μέσω του προγράμματος ανακυκλώνονται περισσότερα από 250.000 αποτσίγαρα τον χρόνο.

Επίσης, παρέχουμε και ενισχύσαμε την Ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, χαλυβδοελάσματα, συσσωρευτές, απόβλητα λιπαντικά ελαίων και μελανοδοχεία.

Σήμερα, μόλις πρόσφατα εγκαινιάσαμε τις γωνιές ανταποδοτικής ανακύκλωσης 4 ρευμάτων για χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο για πρώτη φορά στην Αθήνα οι οποίες κάνουν πράξη την «Διαλογή στην Πηγή» των ανακυκλώσιμων υλικών και σταδιακά θα τοποθετηθούν 50 σε όλη την πόλη.

Εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα τους υπόγειους κάδους και σταδιακά 350 συστήματα υπόγειων κάδων για σύμμεικτα απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα που αντιστοιχούν σε 1.774 συμβατικούς κάδους ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην πόλη με προτεραιότητα στα εμπορικά σημεία του κέντρου, εξοικονομώντας κοινόχρηστους χώρους σε περίπου 1.424 σημεία της πόλης, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας.

Σε επίπεδο ενεργειών επίσης, τρέχουμε ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε σχολεία της Αθήνας, συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς και οργανισμούς για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και μεγαλύτερων ομάδων κοινού: «Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευθύνης και Αειφορίας (ΠΕΠΕΑ)», μαθητική δράση YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πολλά προγράμματα για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των μηνυμάτων μας: «WorldClean-upDay 2020», Let’sCleanUpEurope, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2019 – 2021 – 2022 όπου κερδίσαμε την 1η θέση στον διαγωνισμό φωτογραφίας, με τη «Βιώσιμη Φούστα», που κατασκευάστηκε από 1,5 τόνο ρούχων και υφασμάτων προς ανακύκλωση.

Συμμετείχαμε επίσης και σε εκθέσεις που προάγουν την αειφορία και τα νέα μοντέλα κυκλικής οικονομίας (AthensBiofestival, AtticaGreenExpo, Verdetec, κ.α.).

Τα επόμενα πλάνα μας ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αειφορία και τη βιωσιμότητα στην Αθήνα και στόχος μας είναι η ανακύκλωση να γίνει βιωματική για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους πολίτες και να αυξήσουμε 20% τα επόμενα 2 χρόνια το ποσοστό της ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που καλύπτει όλες τις ροές ανακύκλωσης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καθημερινή συμμετοχή των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.