Με τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να είναι θετικά και τη χώρα να βρίσκεται «μισό» σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα και από την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σχεδόν σε έναν μήνα από σήμερα.

Η προετοιμασία, ωστόσο, για τη ΔΕΘ δεν έρχεται μέσα σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, καθώς ο πρώτος μήνας της νέας θητείας του πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός, με την κυβέρνηση να καλείται τις επόμενες εβδομάδες να διαχειριστεί τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα με τις εκτεταμένες πυρκαγιές η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μέσα στον Ιούλιο και μια διπλή κρίση εσωτερικής φύσεως, εξαιτίας της αναγκαστικής παραίτησης του Νότη Μηταράκη από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την απόφαση του Μαξίμου να άρει τη στήριξη από την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, δίνοντας το «γαλάζιο χρίσμα στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά. Με τον πρωθυπουργό να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν θα δείξει ανοχή σε φαινόμενα που πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και απογοητεύουν την κοινή γνώμη, μετά τη διπλή ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι πολίτες στη ΝΔ στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το βλέμμα του Μαξίμου παραμένει στραμμένο στη ΔΕΘ και στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα έχοντας ήδη κάνει πράξη το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά και στη διατήρηση μιας ήρεμης κανονικότητας χωρίς άλλα απρόοπτα.

Πρώτα οι πληγέντες

Παρότι τα στόματα για τις εξαγγελίες από το Βελλίδειο παραμένουν ερμητικά κλειστά, το Μαξίμου προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία, με έμφαση στους ευάλωτους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση, η «εντολή» στα στελέχη της κυβέρνησης είναι μια σύντομη ανάπαυλα εντός Αυγούστου και αμέσως μετά ξεκινά η προετοιμασία των φακέλων που θα παραδώσουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, όπου θα αναφέρονται οι προτεραιότητες κάθε χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με τα «ανοιχτά» ζητήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να αξιολογήσουν τις προτάσεις και να καταρτιστεί ο σχεδιασμός των κυβερνητικών παρεμβάσεων με στόχο την επίλυσή τους.

Εν μέσω θέρους πάντως τα κυβερνητικά στελέχη επιδεικνύουν ιδιαίτερη κινητικότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την οδηγία του πρωθυπουργικού Μεγάρου για σκληρή δουλειά με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι πυρόπληκτοι πολίτες να λάβουν το ταχύτερο δυνατόν τη στήριξη που τους αναλογεί. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δρομολόγησε ελέγχους στις παραλίες με αφορμή και το «κίνημα της πετσέτας», ενώ συνάντηση εργασίας είχαν οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Φλωρίδης, που σχεδιάζουν αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές. Σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις πραγματοποιεί ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, για αδήλωτη απασχόληση εν μέσω και της τουριστικής περιόδου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή