Σε μία σημαντική και χρήσιμη δήλωση προχώρησε πρόσφατα η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., με την οποία η Στέλλα Κυριακίδου παροτρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα, προκειμένου να προλάβουν την διαφαινόμενη έλλειψη βασικών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων τα αντιβιοτικά, κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα. Τέτοιες ελλείψεις είχαν πλήξει έντονα την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2022 – 2023.

 Η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί κρίσιμο συστατικό μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση τώρα για να προετοιμαστούμε πριν από τον επόμενο χειμώνα και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις αντιβιοτικών φαρμάκων. Κάνουμε τώρα ένα σημαντικό βήμα σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών μας για βασικά αντιβιοτικά, συμπληρώνοντας τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την ανάπτυξη ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων της Ε.Ε.”. 

 Την ίδια στιγμή, η Στέλλα Κυριακίδου είχε απευθύνει επίσης την εξής σύσταση προς πάσα κατεύθυνση:

 “Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Κομισιόν, μαζί με τα κράτη - μέλη, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες, σε συνεργασία με εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν φάρμακα. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις”. 

 Είναι προφανές ότι η πολιτική της Ε.Ε και της ιδίας της Κομισιόν έχει ήδη κάνει ένα “κλικ” πέραν από την ελεύθερη αγορά στον τομέα των φαρμάκων προς την κατεύθυνση της άμεσης ανάληψης όλων των αναγκαίων μέτρων πολιτικής, προκειμένου τα κράτη – μέλη να μην βρεθούν εκ νέου αντιμέτωπα με σοβαρές και κρίσιμες ελλείψεις φαρμάκων κατά το χρονικό διάστημα 2023 – 2024.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν δίστασε διόλου ενώπιον της αναγκαιότητας να προχωρήσει τάχιστα και για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι δύο ημέρες στην απόφασή του για μεγάλη διεύρυνση του καταλόγου των φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τα οποία η χώρα μας απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές τους από αυτήν. 

 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Έτσι, την απόφασή της για μία νέα, διευρυμένη απαγόρευση παραλλήλων εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τη χώρα μας εξέδωσε την Πέμπτη 27 Ιουλίου η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από σχετική αυστηρή και κατεπείγουσα εντολή εκ μέρους του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η νέα απαγόρευση αφορά 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, τελεί από την περασμένη Τρίτη 1 Αυγούστου σε ισχύ και σε αυτήν περιλαμβάνονται φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις: 

 Ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, φάρμακα για το αναπνευστικό, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, γυναικολογικά, ηπαρίνες, ανοσοσφαιρίνες, φάρμακα για την επιληψία, τη νόσο Πάρκινσον, τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, αλοιφές για την ακμή, σκευάσματα για τον πόνο, για την εξωσωματική γονιμοποίηση, οι γνωστές ενέσεις σεμαγλουτίδης για τον διαβήτη τύπου 2, ινσουλίνες, γνωστές οφθαλμικές σταγόνες, ευρείας χρήσης σκευάσματα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σημαντικές βιταμίνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, κ.ά.

 Δεν πέρασαν παρά τρεις εβδομάδες, μάλιστα, από την ανάληψη μιας άλλης σημαντικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και των ασθενών στη χώρα μας. Η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά επίσης μέτρα του ΕΟΦ, τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο ίδιος ο ΕΟΦ αναφέρει:

 “Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους. Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα. Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς, μόνον εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται”.

 Ο νέος κατάλογος με τα 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, βρίσκεται αναρτημένος στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΕΟΦ.