O εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας για τους ελέγχους στις παραλίες, τόνισε ότι «όλο τον Αύγουστο θα διενεργηθούν έλεγχοι σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Σε μέρη που προφανώς δεν θα προαναγγείλουμε»


Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι οι ομάδες που πραγματοποιούν τους ελέγχους θα ενισχυθούν σημαντικά προκειμένου να εξακριβωθούν τυχόν άλλες παραβάσεις που δεν έχουν σχέση με τη χωροταξία των παραλιών. «Οι υπάλληλοι θα είναι αρκετοί των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίοι θα επιστρατευθούν προκειμένου όλο τον Αύγουστο να υπάρξουν αυτοί οι έλεγχοι. Προφανώς και δεν αρνούμαστε τα κενά. Υπάρχουν κενά στελέχωσης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όμως αυτή τη στιγμή με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά και με ψηφιακά μέσα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έως ότου καταφέρουμε να κάνουμε μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και αν χρειαστεί να υπάρχουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον».

«Αυτοί οι οποίοι παρανομούν να ξέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν αστειευόμαστε λέγοντας αυτό το οποίο είπε ουσιαστικά εχθές με τον πλέον επίσημο τρόπο Υπουργός. Από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί και αυστηρότατοι», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Αναφορικά με το «ταβάνι» των τιμών στις ξαπλώστρες, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε: «Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα θέματα τιμολογιακής πολιτικής, τη στιγμή που οι κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου είναι υπεύθυνες στο να παραχωρούν με ένα καλό τίμημα για τα κρατικά ταμεία την κάθε περιοχή. Σίγουρα όμως μπορούν να ασκηθούν πιέσεις – και μέσω των Δήμων φυσικά, γιατί και οι Δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό και δεν πρέπει να τους βγάζουμε απ’ έξω προκειμένου να ασκήσουν πίεση στους επιχειρηματίες να έχουν χαμηλά τις τιμές τους. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει ως υπουργείο Οικονομικών είναι να τηρείται ο νόμος σε σχέση με τις αποστάσεις, σε σχέση με τον αριθμό για τις ξαπλώστρες που βρίσκονται στην κάθε περιοχή και να κατοχυρώνεται το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα του καθενός μας να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, μεταξύ αυτών και τις παραλίες».

Στη δημοσιότητα τα ονόματα μεγαλοφειλετών του Δημοσίου την Παρασκευή 4/8

«Αύριο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, (…) θα ανακοινωθεί και από την ΑΑΔΕ, την αρμόδια αρχή αλλά και από τα ασφαλιστικά ταμεία η λίστα των μεγαλοοφειλετών. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ και τα οποία δεν έχουν ρύθμιση. Θυμίζω ότι είχαν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν μέχρι και 31 Ιουλίου με ευνοϊκές ρυθμίσεις 120 αναβίωση ή 72 δόσεις αν ήταν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ή της πανδημίας. Εφαρμόζουμε το νόμο από αύριο. Αν θέλουν να αφαιρεθούν τα ονόματά τους θα πρέπει ή να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν εξ’ ολοκλήρου», διευκρίνισε ο κ. Τσάπαλος για την ανακοίνωση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου.