Την αποχώρηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε εκείνη της Ζέφης ∆ηµαδάµα, που έφυγε από το κόµµα για να αναλάβει τη Γ.Γ. Ισότητας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαγραφή της αποτελεί µια λεπτοµέρεια µπροστά στο ψυχροπολεµικό κλίµα που επικρατούσε µεταξύ της ίδιας και της ηγεσίας του κόµµατος. Κλειστοί δίαυλοι, υποψίες, κατηγορίες περί παράκαµψης της «γραµµής» του κόµµατος, ακόµα και αντιδράσεις για την παρουσία της στα ΜΜΕ την περίµεναν µετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια είχε στηρίξει στις εσωκοµµατικές εκλογές τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν διατηρούσε ποτέ ιδιαίτερους δεσµούς µε την οµάδα Ανδρουλάκη, οπότε η καχυποψία µεταξύ των δύο πλευρών έκανε τις εξελίξεις αυτονόητες. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Χαράς Κεφαλίδου. Η πρώην βουλευτής του κόµµατος έχασε στις τελευταίες εκλογές την έδρα της στη ∆ράµα και από τότε δεν υπάρχει καµία επαφή της µε τη Χαριλάου Τρικούπη, ούτε κάποιος από το κόµµα της προσπάθησε να την προσεγγίσει.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν και εκείνη «ανεπιθύµητη» στη Χ. Τρικούπη, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι είναι θέµα χρόνου να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά. Με δεδοµένο ότι, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν µόνο θετικές κριτικές στη Ν.∆., ενώ παράλληλα την εκτιµά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα είναι καθόλου παράδοξο να αποτελέσει το επόµενο πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ που, έστω και σε δεύτερο χρόνο, θα βρει στέγη στη διαρκώς διευρυνόµενη προς το Κέντρο Ν.∆.

Η διαφωνία της Γιαννακοπούλου 

Την ίδια ώρα, οι πρώτοι κλυδωνισµοί ήρθαν και στο εσωτερικό της Κ.Ο. µετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει επί της αρχής έπειτα από χρόνια νοµοσχέδιο της κυβέρνησης µε οικονοµικές παροχές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου σήκωσε το γάντι και εξέφρασε τη διαφωνία της για τη στρατηγική αυτή, τονίζοντας ότι προκαλεί µόνο απορίες στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, σύµφωνα µε πληροφορίες, υπέρ της καταψήφισης τάχθηκε µε έντονο τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος, Μιχάλης Κατρίνης. Μετά τις αντιδράσεις και υπό τον φόβο του επικοινωνιακού κόστους, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής, αλλά στήριξε τα άρθρα του νοµοσχεδίου που αφορούν παροχές και αυξήσεις, προχωρώντας σε µια σολοµώντεια λύση.

Προσπαθώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στο κόµµα του, έχει µπροστά του δύο κρίσιµα crash tests: τις αυτοδιοικητικές κάλπες και τις ευρωεκλογές. Στόχος είναι και στις δύο αναµετρήσεις το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στη δεύτερη θέση, επικρατώντας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνουν ο «βατήρας» προκειµένου να ανοίξει ο δρόµος για να γίνει αξιωµατική αντιπολίτευση. Για να µην υπάρξουν συγχύσεις περί κοινών µετώπων µε τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη φρόντισαν σύντοµα να προσγειώσουν απότοµα όσους µιλούσαν για την ανάγκη να στηριχθεί από κοινού υποψήφιος δήµαρχος για την Αθήνα και από τα δύο κόµµατα.

Αναζήτησαν έτσι ένα καθαρά «πράσινο» στέλεχος, µε τον Χάρη ∆ούκα, τοµεάρχη Ενέργειας του κόµµατος και καθηγητή του ΕΜΠ, να βολιδοσκοπείται διαρκώς για να πάρει το χρίσµα του ΠΑΣΟΚ στην πρωτεύουσα. Αντίστοιχα χρίσµατα, στην ίδια λογική, δόθηκαν και στις µεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Οι µετακινήσεις υποψήφιων βουλευτών

∆ύο πονοκέφαλοι, ωστόσο, θα υπάρχουν στον δρόµο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές για την ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ: Ο πρώτος, οι µετακινήσεις υποψήφιων βουλευτών του προς το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Πατούλη, ενώ το κόµµα στηρίζει επίσηµα τον Γιάννη Σγουρό. Η περίπτωση Σαργκάνη, που από το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο πλευρό του περιφερειάρχη Αττικής, προκάλεσε αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησαν και οι αντίστοιχες «µεταγραφές» στην παράταξη «Νέα Αρχή» του Γιώργου Πατούλη από τον Νίκο Ανδρουλακάκη, υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τοµέα, και τη Μαρία Ναυροζίδου, υποψήφια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική. Η αµηχανία και ο εκνευρισµός που επικρατούν εξαιτίας των κινήσεων αυτών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβονται, καθώς, παρά τις έντονες αντιδράσεις, κανείς δεν έχει πάρει την απόφαση να διαγράψει τους υποψήφιους βουλευτές του κόµµατος που στήριξαν άλλον συνδυασµό από αυτόν που έχει επίσηµα επιλεγεί.

∆εύτερο πονοκέφαλο για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν υπάρχει συµφωνία για συνεργασία µεταξύ των κοµµάτων, θολώνοντας έτσι το στίγµα που επιθυµεί να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να στηρίξει, ανεξάρτητα από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, τον «πράσινο» υποψήφιο π εριφερειάρχη ∆ηµήτρη Κουρέτα, είναι χαρακτηριστική. Η θερινή ραστώνη θα είναι σύντοµη…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/7