Στο ζενίθ βρίσκονται οι ζυµώσεις σε επίπεδο δήµων ενόψει της εκλογικής αναµέτρησης της 8ης Οκτωβρίου, την ώρα που η Ν.∆. έχει στείλει το µήνυµα ότι τα παραδοσιακά χρίσµατα ανήκουν στο παρελθόν και το κυβερνών κόµµα θα παράσχει στήριξη σε υποψηφίους στους µεγάλους δήµους της επικράτειας.

∆ύο µήνες πριν στηθούν οι κάλπες της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι λίγοι οι δήµοι όπου καταγράφεται διάσπαση των «γαλάζιων» δυνάµεων, ενώ σε ορισµένους από αυτούς η µάχη για την εκλογική επικράτηση φαίνεται να παίρνει διαστάσεις «εµφύλιου πολέµου», δυσχεραίνοντας τις τελικές αποφάσεις της Πειραιώς.

Πληθώρα υποψηφίων µε νεοδηµοκρατικές ρίζες εντοπίζεται στους δήµους της Αττικής. Χαρακτηριστικό το παράδειγµα του ∆ήµου Χαλανδρίου, όπου υποψήφιοι θα είναι η Κρίστη Αγαπητού, ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και αντιπεριφερειάρχης Πολιτισµού Αττικής, Χάρης Ρώµας, και ο επίσης προερχόµενος από την κεντροδεξιά παράταξη Μάνος Κρανίδης. Στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης για τη δηµαρχία θα αναµετρηθούν η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής, Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων. Αµφότεροι έχουν αναφορές στον χώρο της Ν.∆., γεγονός που καθιστά αµφίβολο αν η κυβερνητική παράταξη θα λάβει θέση στην «κόντρα» των δύο υποψηφίων.

Στην Αγία Παρασκευή, ο εν ενεργεία δήµαρχος, Βασίλης Ζορµπάς, θα διεκδικήσει µια νέα θητεία, έχοντας απέναντί του τους επίσης προερχόµενους από τη Ν.∆. Γιώργο Οικονόµου και Αλέξανδρο Μουστόγιαννη. Ξεκάθαρα είναι τα πράγµατα στον ∆ήµο Κηφισιάς, όπου τη στήριξη των βουλευτών και των στελεχών της Ν.∆. στις προσεχείς κάλπες έχει εξασφαλίσει ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Βασίλης Ξυπολυτάς, απέναντι στον Γιώργο Θωµάκο. Επανάληψη του σκηνικού του 2019 αναµένεται στον ∆ήµο Βριλησσίων, µε τους Γιάννη Πισιµίση και Αργύρη Ντινόπουλο να είναι εκ νέου υποψήφιοι, την ώρα που η στήριξη της Ν.∆. αναµένεται να δοθεί στον Γιάννη Πισιµίση.

∆ύο, τρία και τέσσερα στρατόπεδα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο, δυσχεραίνοντας τις τελικές αποφάσεις του κόµµατος


«∆ιάσπαση» των «γαλάζιων» δυνάµεων παρατηρείται και στον ∆ήµο Αχαρνών. Ο νυν δήµαρχος, Σπύρος Βρεττός, διεκδικεί την επανεκλογή του στον δηµαρχιακό θώκο, ωστόσο τα δεδοµένα ανατρέπει η υποψηφιότητα της πρώην αντιπεριφερειάρχου του Γ. Πατούλη και υποψήφιας βουλευτού στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής µε τη Ν.∆. στις εθνικές εκλογές του 2019, Ευρώπης Κοσµίδη.

Η επιστροφή του πρώην διοικητή του Θριάσιου Νοσοκοµείου και περιφερειακού συµβούλου Αττικής, Γιώργου Γεωργόπουλου, στον ∆ήµο Ελευσίνας προκαλεί ανατροπές στο αυτοδιοικητικό τοπίο, όπου τη µάχη για τη δηµαρχία θα δώσει εκ νέου ο εν ενεργεία δήµαρχος, Αργύρης Οικονόµου. Ο Χρήστος Στάθης, εν ενεργεία δήµαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, θα δώσει την εκλογική µάχη για ακόµη µία θητεία, ενώ υποψήφιος θα είναι ο γιος του παλαιού δηµάρχου της πόλης Γιώργου ∆ρίκου, Αρµόδιος ∆ρίκος.

Στον ∆ήµο Πεντέλης υποψήφια θα είναι η δήµαρχος ∆ήµητρα Κεχαγιά, αλλά και και η ανεξάρτητη δηµοτική σύµβουλος Νατάσα Κοσµοπούλου. Η Πάτρα αποτελεί ένα µεγάλο ερωτηµατικό για την Πειραιώς, όπου το δίληµµα για τη στήριξη στις προσεχείς δηµοτικές εκλογές είναι ανάµεσα στον Κώστα Σβόλη και τον Πέτρο Ψωµά. Στον δήµο της Αρτας την επανεκλογή του Χρήστου Τσιρογιάννη φαίνεται να «απειλεί» ο Χριστόφορος Σιαφάκας, ο οποίος διεκδικεί τη δηµαρχία.

«Γαλάζια µονοµαχία» έχουµε στον ∆ήµο Κιλκίς ανάµεσα στον νυν δήµαρχο, ∆ηµήτρη Κυριακίδη, και τον Θεόδωρο Βαφειάδη, ενώ στον ∆ήµο Θηβαίων εντοπίζονται τρεις υποψηφιότητες από τον χώρο της Ν.∆. Πρόκειται για τον εν ενεργεία δήµαρχο, Γιώργο Αναστασίου, και τους υποψηφίους Αλέκο Στάικο και Γρηγόρη Παπαβασιλείου. Πολυδιάσπαση καταγράφεται στον ∆ήµο Καβάλας, όπου ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του δηµαρχιακού θώκου έχουν εκδηλώσει οι Ντίνος Κλειτσιώτης, Αναστασία Ιωσηφίδου και Μπάµπης Χρυσανίδης.

Ανακατατάξεις προκάλεσε στη Λευκάδα η απόφαση του πρώην βουλευτή της Ν.∆. Ξενοφώντα Βεργίνη να ζητήσει την εµπιστοσύνη των συµπολιτών του για τον δήµο, µε τοπικά στελέχη του νησιού να υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του. Την επανεκλογή του στη δηµαρχία διεκδικεί και στις επικείµενες κάλπες ο δήµαρχος Χαρ. Καλός. Στα Ιωάννινα το δηµοτικό σκηνικό µετά την απώλεια του δηµάρχου της πόλης, Μωυσή Ελισάφ, παραµένει ρευστό και διατηρούνται χαµηλοί τόνοι. Υποψήφιοι στον ∆ήµο Ιωαννιτών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο αναµένεται να είναι η Τατιάνα Καλογιάννη, ο Νίκος Γκόντας και ο Παντελής Κολόκας, ενώ την παράταξη του εκλιπόντος δηµάρχου αναµένεται να εκπροσωπήσει ο ∆ηµ. Παπαγεωργίου.

Στη Σπάρτη ο νυν δήµαρχος και πρώην υφυπουργός της Ν.∆., Πέτρος ∆ούκας, µετά την επιστροφή του στο κόµµα διεκδικεί ξανά τη δηµαρχία. Υποψήφιοι θα είναι ωστόσο και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα και ο Μιχ.Βακαλόπουλος. Στον ∆ήµο Αργους- Μυκηνών νέα θητεία διεκδικεί ο δήµαρχος, ∆ηµήτρης Καµπόσος, ο οποίος εντάχθηκε ξανά στους κόλπους της Ν.∆. µετά τη διαγραφή του. Αντίπαλός του θα είναι ο πρόεδρος του Περ. Συµβουλίου Πελοποννήσου, Γιάννης Μαλτέζος, επίσης προερχόµενος από την κεντροδεξιά παράταξη. Στον ∆ήµο Αλεξανδρούπολης προβάδισµα για στήριξη από την Πειραιώς παίρνει ο υποψήφιος δήµαρχος Σταύρος Σταυράκογλου, καθώς η δυναµική που αναπτύσσει δεν περνά απαρατήρητη από τους επιτελείς της Ν.∆. Υποψήφιος θα είναι επίσης ο Βαγγέλης Λαµπάκης, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο αντιπεριφερειάρχης ∆ηµήτρης Πέτροβιτς.

Στην Ξάνθη ο νυν δήµαρχος, Μανώλης Τσέπελης, επαναδιεκδικεί την εκλογή του, ενώ εκ νέου υποψήφιος θα είναι και ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης Χαράλαµπος ∆ηµαρχόπουλος. Στην εξίσωση, όµως, µπαίνει και ο Στράτος Κοντός, γιος του πρώην βουλευτή και υπουργού της Ν.∆. Αλέκου Κοντού, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δηµαρχία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/7