Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Καλοκαιρινές ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό.

Η συνέντευξη

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε: 

Αναφορικά με τις απομακρύνσεις Μηταράκη και Πατούλη: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό προηγούμενο που να έχουμε έναν Πρωθυπουργό που να αντιδρά με τόση μεγάλη ταχύτητα και τόσο αποτελεσματικά στα γεγονότα που προκαλούν την κοινή γνώμη.

Για τη διαχείριση των πυρκαγιών: Όταν τελειώσει η περίοδος των πυρκαγιών και κάνουμε ταμείο του τι συνέβη προφανώς ο Πρωθυπουργός ως ο έχων την συνταγματική ευθύνη θα κρίνει τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά. Δεν μπορώ να σας το πω εγώ γιατί δεν έχω ούτε την επιχειρησιακή ευθύνη ούτε τη γνώση.  Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι μόνο ελληνικό δηλαδή βλέπουμε να έχουν γίνει στις γειτονικές μας χώρες φοβερά πράγματα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο: Για αυτό το λόγο ζητήθηκε και η παραίτηση του διοικητού, δεν είπε κανείς ότι ήταν ωραία εικόνα αυτή. Ήταν αδιανόητη εικόνα για αυτό όμως έφυγε ο διοικητής. 

Αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις του επιδόματος για τους πυρόπληκτους εργαζόμενους: Έχουμε βγάλει μια αναλυτική υπουργική απόφαση οι επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιά από τις πυρκαγιές μπορούν να βάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους και να πάρουν τα 534 € έως τρεις μήνες.  Η Ρόδος έπαθε πραγματική ζημιά στο τουριστικό της προϊόν, εκεί υπήρξε πραγματική πτώση στις αφίξεις και υπήρξε πραγματική απώλεια τουριστών άρα υπάρχει και πίεση στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους η κυβέρνηση και το κράτος είναι στο πλάι τους, αυτό είναι το μήνυμα. Είναι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε και παρεμβαίνουμε σε πρώτο χρόνο  για να βοηθήσουμε να λυθεί.  Προσωπικά ειμαι πολύ αισιόδοξος ότι σε ένα δεκαπενθήμερο το πολύ από σήμερα θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Στη Ρόδο έχουν επανέλθει οι τουρίστες αλλά και για αυτό το δεκαπενθήμερο δεν τους αφήνουμε μόνους τους.  Εγώ έχω πει ότι θα πάω με την οικογένεια μου διακοπές εκεί και θα πάω μάλιστα και στην περιοχή που κάηκε.  Θέλω να στείλω ένα μήνυμα με αυτό, να πάμε να στηρίξουμε τη Ρόδο φέτος.

Αναφορικά με την ανεργία και ταυτόχρονα την έλλειψη υπαλλήλων στις επιχειρήσεις: Είναι ένα ελληνικό παράδοξο αυτό, οι επιχειρήσεις τουρισμού δεν βρίσκουν υπαλλήλους, οι επιχειρήσεις εστίασης δεν βρίσκουν υπαλλήλους, οι οικοδομικές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν υπαλλήλους, οι αγροτικές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν υπαλλήλους αλλά η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 10%. Είναι ένα ελληνικό παράδοξο εδώ οι επιστήμονες σκίζουν τα πτυχία τους. Είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση, δεν έχει μια απάντηση έχει πολλές. Μια από τις κύριες αιτίες είναι η χαμηλή αμοιβή, δεν έχει κίνητρο κάποιος να πάει να δουλέψει για λίγα χρήματα διότι ειναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που μπορεί να πάρει και δεν πάει.   

Ερώτηση: Σε μια συνέντευξη σας είχατε πει ότι «ήρθε η ώρα να αυξηθούν οι μισθοί», πως θα γίνει αυτό;

Απάντηση: Όταν ένα αγαθό στον καπιταλισμό έχει μεγάλη ζήτηση αλλά μικρότερη προσφορά τότε η αξία του ανεβαίνει  άρα εδώ η αξία της μισθωτής εργασίας ανεβαίνει πρέπει λοιπόν και οι επιχειρήσεις να πληρώσουν στους μισθωτούς την αξία που έχει η μισθωτή εργασία σήμερα. Δεν είναι η ίδια που είχε πριν από 2 ή 3 χρόνια είναι πολύ υψηλότερη.

Για την πρόταση  της αντιπολίτευσης να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις:  Η αντιπολίτευση ξέρει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι εκεί υπάρχουν θέματα με τους δανειστές μας, υπάρχει η πίεση του 2012 που απαγορεύει τέτοιες συζητήσεις για εθνική συλλογική σύμβαση μέχρι να πέσει η ανεργία για τέσσερα τετράμηνα κάτω από το 10%. 

Ερώτηση: Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσει να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%;

Απάντηση: Σε δύο χρόνια περίπου αν συνεχίσουν τα πηγαίνουν τα πράγματα καλά.

Για την μαύρη και υποδηλωμένη εργασία: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι το απόλυτό μας όπλο εφόσον εφαρμοστεί σωστά. Θα έχουμε κάποιες προτάσεις σύντομα στο νομοσχέδιό μας για το πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της. Με τον νόμο που φέρνουμε όταν η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει έλεγχο και κάποιος εργαζόμενος δεν έχει χτυπήσει την κάρτα του δηλαδή η επιχείρηση έχει κρύψει την υποδηλωμένη εργασία γιατί  τώρα έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία αλλά πολύ υποδηλωμένη, εκεί θα έχουμε πρόστιμο 10.500€ σαν να είναι ανασφάλιστος.

Για την ψηφιακή κάρτα: Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι ένα κουστούμι, θα είναι ένα σεντόνι θα πάει και θα  καλύψει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων όπως έχουν. Δηλαδή κάνουμε διάλογο με όλους τους κλάδους της οικονομίας  και οι κανόνες δεν θα είναι ενιαίοι για όλους, θα είναι άλλοι για τη βιομηχανία, άλλοι για τον τουρισμό, άλλοι για τον ΜΜΕ, άλλοι για το εμπόριο ακριβώς για να καλύψουμε τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Για τις συντάξεις σε όσους χρωστούν άνω των 20 χιλιάδων €: Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 5.500 αιτήσεις  συντάξεων με χρέη άνω των 20.000€ όμως αυτές είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι και αρκετοί άλλοι που δεν έχουν κάνει καν αίτηση γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάρουν.

Για το ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές: Να κερδίσουν οι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ όσες περισσότερες περιφέρειες γίνεται και όσους περισσότερους δήμους. Πάμε σε μια νέα εκλογική μάχη, πάμε με υψηλό ηθικό, έχουμε πολύ καλά ψηφοδέλτια, πολύ καλούς υποψηφίους πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Ιδιαίτερα θέλω να ευχηθώ στον κ.Χαρδαλιά καλή επιτυχία στην Αττική, το λεω γιατί είναι νέα υποψηφιότητα, άλλωστε ο Νίκος είναι ένα άνθρωπος της αυτοδιοίκησης με μεγάλη εμπειρία. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είναι ένας πάρα πολύ καλός περιφερειάρχης.