Σε εσωκομματική αντιπαράθεση έχει μετατραπεί η διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας. Προχθές για αρκετές ώρες τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητούσαν ποιος πρέπει να πάρει τελικά το χρίσμα.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι τώρα υπάρχουν τέσσερις υποψηφιότητες, ενώ αυτοπροτάθηκε και ο πρώην δήμαρχος Σαρωνίδας Πέτρος Φιλίππου, ενώ ξεκίνησε διαδικασία για να πεισθεί εκ νέου να θέσει υποψηφιότητα ο μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς.
Φαβορί για αυτή τη διαδικασία εμφανίζεται ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος στηρίζει στην προεδρική εκλογή την Έφη Αχτσιόγλου.
Ο Νίκος Φίλης προέρχεται από την Ομπρέλα -την εσωκομματική αντιπολίτευση- και την υποψηφιότητά του στηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ η αρχιτεκτόνισσα Όλγα Μπαλαούρα από στελέχη της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», όπου ηγείται ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η εμπλοκή στην υποψηφιότητα ξάφνιασε αρκετούς, καθώς όλα έδειχναν ότι το θέμα αυτό δεν θα βρεθεί στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού ο Κώστας Ζαχαριάδης, αν και προέρχεται από τους προεδρικούς και τώρα στηρίζει Αχτσιόγλου, είναι πολύ συμπαθής σε όλα τα στελέχη του κόμματος. Όμως όπως φαίνεται οι αντίπαλοι της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να μην της κάνουν εύκολη καμία διαδικασία.  Έτσι, εκεί που ο Κώστας Ζαχαριάδης εμφανιζόταν να έχει πάρει ατύπως το χρίσμα για τον Δήμο της Αθήνας, τελικά η όλη διαδικασία πήρε παράταση, αφού προτάθηκαν και άλλοι τρεις υποψήφιοι.
Η Ομπρέλα, στην οποία ανήκουν και οι «53», πρότεινε τον Νίκο Φίλη, προφανώς για να κάνει μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεών της.
Η υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη χαρακτηρίζεται ως η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με την πρόταση αυτή συντάχθηκε η Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και ο προερχόμενος από το «στρατόπεδο» της Έφης Αχτσιόγλου, Νίκος Μπίστης. Ο Διονύσης Τεμπονέρας από την άλλη εμφανίστηκε να θέλει να παίξει δυναμικό ρόλο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας τον Κώστα Τσουκαλά για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου.
Την υποψηφιότητα του γνωστού εργατολόγου εμφανίστηκε να στηρίζει και ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς.
Η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα ερμηνεύεται από μερίδα συντρόφων του ως κίνηση αποστασιοποίησης από τον Κώστα Ζαχαριάδη λόγω της στήριξής του στην κυρία Αχτσιόγλου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έπεσε και το όνομα της Όλγας Μπαλαούρα, η οποία είναι υπεύθυνη στεγαστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι στέλεχος της «Ανοιχτής Πόλης» και υποψήφια δημοτική σύμβουλος.