Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά για την επίμαχη υπόθεση της προσπάθειας υποκλοπής του κινητού του με το Predator. Χθες ο κ. Μενουδάκος του έστειλε έναν φάκελο που μιλάει όχι για μια προσπάθεια παραβίασης και παγίδευσης του κινητού του, αλλά τρεις. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μια συστηματική προσπάθεια προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι αντίστοιχους φακέλους θα έχει στείλει και σε άλλους που τα ονόματά τους είχαν ακουστεί ως πιθανά θύματα παρακολούθησης και καλό θα είναι να μας πει η κυβέρνηση τι έχει κάνει έτσι ώστε όλα να έρθουν στο φως τη δημοσιότητας και να μάθει ο ελληνικός λαός τι έχει γίνει και ποιοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και γιατί έναν χρόνο τώρα η ελληνική Δικαιοσύνη πηγαίνει με τους ρυθμούς τους οποίους πηγαίνει. Γιατί αν δεν είχαμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την επιτροπή PEGA και το πόρισμα που έχει βγάλει και τις ανεξάρτητες αρχές που αποκάλυψαν τις δράσεις της ΕΥΠ, τίποτα δεν θα είχε έρθει στη δημοσιότητα. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι άνθρωποι οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε αυτό το σκάνδαλο και να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες δικλίδες ασφαλείας για να μην ξαναβιώσουμε τέτοια φαινόμενα αδιαφάνειας στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο από κάποιον εχθρό για να μπαίνουν οι φωτιές

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τέτοια σενάρια, οφείλουν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι αν υπάρχουν κάποια στοιχεία και προφανώς αν υπάρχουν στοιχεία εμπρησμών. Εγώ αυτό το οποίο οφείλω να επισημάνω είναι ότι στη Ρόδο για 10η μέρα καταστρέφουν το νησί αυτές οι πυρκαγιές. Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία και σε αυτό το νησί αλλά και σε πάρα πολλές πυρκαγιές δεν στάθηκαν όπως θα έπρεπε. Εδώ υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, της προετοιμασίας.

Για τις εκκενώσεις

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν λέμε ότι ήταν κακή κίνηση, προφανώς πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να συζητήσουμε για τις περιουσίες που καταστράφηκαν, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών των τεράστιων καταστροφών. Πρέπει να δούμε και πώς προστατεύεται το περιβάλλον, πώς προστατεύονται οι περιουσίες και πάνω απ' όλα να είμαστε μια χώρα η οποία να είναι προετοιμασμένη, γιατί κάθε καλοκαίρι θα βιώνουμε τέτοια φαινόμενα. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια εθνική συστράτευση και ένα εθνικό σχέδιο και εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος, το πώς πρέπει να γίνει αναβάθμιση των δομών της πολιτικής προστασίας. Πρέπει η Ελλάδα να είναι πολύ πιο προετοιμασμένη και στις δομές και στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Προφανώς δεν έχει κάνει όλα αυτά τα οποία θα έπρεπε, γι' αυτό βλέπουμε και τεράστιες αδυναμίες, γι' αυτό βλέπουμε και πυρκαγιές οι οποίες δεν μπορούν να σβήσουν με τίποτα.

Σχετικά με τη χθεσινή καταψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ντροπή ο πρωθυπουργός της χώρας να λέει τέτοια ψέματα από το βήμα της Βουλής. Είναι αποτυπωμένο στην ψήφιση των αντίστοιχων άρθρων, ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν καταψήφισε την αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κάποια επιδόματα που έδωσε η κυβέρνηση, τα υπερψήφισε. Επί της αρχής καταψηφίσαμε, γιατί επί της αρχής τίθενται η ουσία του νομοσχεδίου και οι βασικές αρχές όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Η στάση μας τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει αλλάξει, το ΠΑΣΟΚ έχει πει πολλές φορές ότι το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έτσι όπως αποτυπώνεται από τους ευρωπαϊκούς δείκτες έχει μειωθεί πάρα πολύ και είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ότι η επιδοματική πολιτική και τα μικρά επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση, που εμείς τα ψηφίσαμε και στην προηγούμενη τετραετία και τα ψηφίσαμε και χθες, δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα είναι ασπιρίνες και ότι χρειάζεται μια ουσιαστική πολιτική που θα βοηθήσει τους πιο ευάλωτους. Αυτό είπαμε και χθες, ότι το σύνολο του νομοσχεδίου δεν δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ζωής και των εισοδημάτων των πολιτών.

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Εμείς θα είμαστε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα θέτουμε με σαφήνεια και με τεκμηριωμένο λόγο το τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Θα ψηφίζουμε αυτά που πρέπει και που βοηθούν τους πολίτες, θα καταψηφίζουμε μια πολιτική η οποία οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και τους πολίτες να μη βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια συγκεκριμένη άποψη όσον αφορά το τι γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και τι πρέπει να γίνει.

ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει ότι θα κατεβείτε αυτόνομα για τον Δήμο της Αθήνας

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για τον Δήμο της Αθήνας, δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις της επιτροπής για την αυτοδιοίκηση. Εμείς δουλεύουμε συλλογικά και ακούμε και τις τοπικές κοινωνίες και επίσης για τους δήμους έχουν περάσει οι εποχές τις οποίες τα κόμματα δίνανε το απόλυτο χρίσμα σε κάποιον και συσπειρωνόταν όλοι γύρω από αυτόν. Ειδικά για τους δήμους νομίζω ότι έχουν ξεκινήσει ήδη από κάτω οι κοινωνικές διεργασίες και φτιάχνονται συμμαχίες έτσι ώστε να δημιουργηθούν σχήματα τα οποία θα απαντήσουν στα προβλήματα των πολιτών. Δεν είναι σημαντικό να βαφτεί ένας δήμος γαλάζιος, πράσινος ή ροζ, το σημαντικό είναι να βγουν δήμαρχοι και δημοτικού σύμβουλοι οι οποίοι να έχουν ένα σχέδιο για το μέλλον της κάθε πόλης. Η Αθήνα έχει πάρα πολλά προβλήματα και πρέπει αυτοί που ενδιαφέρονται για την Αθήνα να μιλήσουν πάνω απ' όλα γι' αυτή και τα κόμματα να μείνουν ένα βήμα πιο πίσω.