O ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τις μειώσεις φόρων και την επέκταση Market Pass και Youth Pass πρέπει να καταψηφιστεί. «Ναι» σε ορισμένα άρθρα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απόψε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με το οποίο υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, η μείωση φόρων αλλά και η επέκταση επιδομάτων. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση έχουν αποκαλύψει τι θα κάνουν.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αγορητής του ΠΑΣΟΚ, είπε σήμερα στη Βουλή ότι το κόμμα του καταψηφίζει, επί της αρχής, το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο πρέπει να καταψηφιστεί διότι περιλαμβάνει οριζόντια αποσπασματικά μέτρα που κινούνται σε επιδοματική λογική, μια λογική που δεν μπορεί να στηρίξει τους πολίτες, δεν αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα όπως την ακρίβεια και τα προβλήματα στέγασης, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας τετραετίας της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα αποσπασματικά, συνεχίζεται η επιδοματική λογική. Μια από τα ίδια. Και μόνο αυτός ο λόγος είναι για εμάς λόγος για να καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τη βασική πρότασή μας για το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και εξήγησε ότι σε αυτά τα τρία κρίσιμα μέτωπα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφύγει να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση και δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής της είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

ΣΥΡΙΖΑ

«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό που διαφημίζει κ. Μητσοτάκης. Αποσπασματικές ρυθμίσεις, κλασική πολιτική επιδομάτων είναι, το είπαν και οι φορείς», τόνισε, από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελείως διαφορετική πρόταση στην οικονομική πολιτική, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνηση. Ωστόσο, είπε ότι «προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία, όμως θα ξεκαθαρίσουμε στην κοινωνία ότι είναι πασαλείμματα». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει και το μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, «αλλά από την άλλη θα αναδείξουμε και την υποκρισία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης».

«Έχουμε διαφορετική πρόταση στην οικονομική πολιτική. Και θα διατυπώσουμε αυτή την ένστασή μας και με την τοποθέτησή μας επί της αρχής του νομοσχεδίου και για την απαράδεκτη διαδικασία νυκτερινών τροπολογιών», συνέχισε.

Το νομοσχέδιο θα καταψηφίσει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελληνική Λύση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του εισοδήματος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε από αυτούς που θα πούμε “όχι”, αλλά έχουμε άλλη φιλοσοφία, κύριε Χατζηδάκη».

«Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη και ισχυρή», οι «Έλληνες υπερήφανοι… αυτό αξίζουν. Ελάτε στη λογική μας και θα κερδίσετε κι εσείς και θα κερδίσει και η Ελλάδα», κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

«Το νομοσχέδιο δίνει ψίχουλα και περιλαμβάνει πολλά προβληματικά στοιχεία, χωρίς να στηρίζει την οικογένεια και την τεκνογονία, διευρύνει τις ανισότητες», ανέφερε ο βουλευτής της Νίκης Γιώργος Ρούντας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα του στηρίζει κάθε νομοθέτημα το οποίο θα ωφελεί επί της ουσίας και θα ανακουφίζει τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Η ΝΙΚΗ είχε επιφυλαχθεί για την τελική στάση της στην Ολομέλεια.