Τέσσερις µήνες µετά τη θριαµβευτική εκλογική επικράτηση της 25ης Ιουνίου, η Νέα ∆ηµοκρατία ετοιµάζεται να δώσει ακόµα µία διπλή µάχη, αυτήν των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε επίπεδο δήµων, η στρατηγική Μαξίµου και Πειραιώς είναι να µη δοθούν χρίσµατα σε υποψηφίους πλην των τεσσάρων µεγάλων δήµων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιάς), αλλά να υποστηριχθούν συγκεκριµένες υποψηφιότητες σε δήµους της επικράτειας. Εντελώς διαφορετική είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η «γαλάζια» παράταξη στον δεύτερο βαθµό Αυτοδιοίκησης, όπου έχουν ήδη ανακοινωθεί οι «εκλεκτοί» στους οποίους η Ν.∆. θα παράσχει στήριξη, µε σκοπό να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που δεν είναι άλλος από το να βαφτεί εκ νέου γαλάζιος ο εκλογικός χάρτης και σε επίπεδο περιφερειών. Τα χρίσµατα δόθηκαν σε πρόσωπα µε σηµαντική διαδροµή και πορεία στη Νέα ∆ηµοκρατία, ενώ για την Περιφέρεια Κρήτης το κυβερνών κόµµα υποστηρίζει τον νυν περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη. Σήµερα οι 13 υποψήφιοι περιφερειάρχες µιλούν στα «Π» για τη µάχη που καλούνται να δώσουν στις προσεχείς εκλογές, ενώ παράλληλα εκθέτουν τους στόχους και τις προτεραιότητές τους για την επόµενη πενταετία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Χρήστος Μέτιος

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη Νέα ∆ηµοκρατία για τη στήριξη της υποψηφιότητάς µου ως περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η εµπιστοσύνη που δείχνει για ακόµη µία φορά στο πρόσωπό µου ο πρωθυπουργός και αρχηγός της µεγαλύτερης παράταξης της χώρας µού δίνει επιπλέον δύναµη να συνεχίσω το έργο µας για την Περιφέρεια και τους πολίτες. Ενα έργο µε αναπτυξιακό προσανατολισµό και κοινωνικό πρόσηµο, που σχεδιάζουµε και υλοποιούµε µεθοδικά και το οποίο αθροίζεται στον κεντρικό σχεδιασµό της κυβέρνησης για την περιοχή µας. Για µια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που αξιοποιεί τα πλεονεκτήµατά της στις µεταφορές, στην ενέργεια, στην επιχειρηµατικότητα, στον τουρισµό, στον πολιτισµό, στο περιβάλλον. Που δηµιουργεί αξία για τον Ανθρωπο. Που διαδραµατίζει κοµβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Που αποτελεί προορισµό για ανθρώπους και επιχειρήσεις. Για µια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που είναι ανοικτή, εξωστρεφής και ανθρώπινη. Που παράγει, αναπτύσσεται και ευηµερεί. Θα τιµήσω αυτήν τη στήριξη µε όλες µου τις δυνάµεις.

ΑΤΤΙΚΗΣ

Γιώργος Πατούλης

Η εµπιστοσύνη και η στήριξη της υποψηφιότητάς µου για την Περιφέρεια Αττικής από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας αποτελεί το επιστέγασµα µιας ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας τα προηγούµενα τέσσερα χρόνια. Μιας συνεργασίας µε ορατό και µετρήσιµο αποτέλεσµα για την αντιµετώπιση διαχρονικών παθογενειών και τη δροµολόγηση οριστικών λύσεων για µια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες της Αττικής. Της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, που διεκδικεί έναν δυναµικό και πρωταγωνιστικό αναπτυξιακό ρόλο, µε προφανή θετικά αποτελέσµατα για την κοινωνική συνοχή, αλλά και το µέλλον των επόµενων γενιών. Ενωµένοι συνεχίζουµε για να κερδίσουµε ξανά την εµπιστοσύνη των συµπολιτών µας, ώστε να πάµε και τα επόµενα χρόνια την Αττική ακόµα πιο µπροστά, ακόµα πιο ψηλά.

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αλκιβιάδης Στεφανής

Αποτελεί µεγάλη τιµή η επιλογή του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητά µου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. ∆εν υπάρχει καθήκον και αποστολή που να σου δίνει µεγαλύτερη πληρότητα από το να υπηρετείς την πατρίδα. Η διάθεσή µου στην υπηρεσία των πολιτών αποτελεί ευθύνη και δέσµευση που θα τηρήσω στο έπακρο. Ευελπιστώ, στο τέλος της πενταετίας, να δηλώνουµε όλοι υπερήφανοι και ικανοποιηµένοι για ό,τι µαζί θα έχουµε επιτελέσει. Υπόσχεσή µου είναι να αφιερώσω το σύνολο των δυνάµεων και του χρόνου µου, µε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και αισιοδοξία, σε πνεύµα συνεργασίας, για ένα καλύτερο µέλλον. Αισθάνοµαι πολύ υπερήφανος που συµµετέχω στην προσπάθεια αυτή!

∆ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

Νεκτάριος Φαρμάκης

Το 2019, o Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆. µε τίµησαν µε την εµπιστοσύνη τους να διεκδικήσω και να πετύχω τη µεγάλη αλλαγή νοοτροπίας και ταχυτήτων στη ∆υτική Ελλάδα. Η ανανέωση αυτής της εµπιστοσύνης συνιστά ακόµα µεγαλύτερη τιµή και ακόµα µεγαλύτερη ευθύνη. Και η ευθύνη αυτή δεν έχει να κάνει µόνο µε τη συνέχιση της διαρκούς ανοδικής πορείας που καταγράφει η ∆υτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και µε µια πολύ ισχυρή αυτοδιοικητική συνένωση δυνάµεων, που θα µεγιστοποιήσει τα αποτελέσµατα προς όφελος του συνόλου των πολιτών της περιοχής µας. Η ∆υτική Ελλάδα έχει πολλά χρώµατα και η σύνθεσή τους είναι η µεγάλη δύναµη της Αυτοδιοίκησης!

∆ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

Γιώργος Κασαπίδης

Η Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο σταυροδρόµι µεγάλων προκλήσεων και αλλαγών. Η απολιγνιτοποίηση, η κρίση στη γούνα και η πανδηµία του COVID δοκιµάζουν την Περιφέρειά µας και επιταχύνουν νέες εξελίξεις. Ολα αυτά τα χρόνια, χωρίς τυµπανοκρουσίες πορεύοµαι στον δρόµο της ειλικρίνειας, του αγώνα και της δηµιουργίας. Πιστεύω στις δυνάµεις και στο ταλέντο των ∆υτικοµακεδόνων. Γνωρίζω τα προβλήµατα του τόπου και αγωνίζοµαι για την επίλυσή τους. Για πρώτη φορά η ∆υτική Μακεδονία διαθέτει τεράστια κονδύλια και υψηλά κίνητρα για νέα έργα και επενδύσεις, καθώς και ένα ολοκληρωµένο σχέδιο ανάπτυξης για την επόµενη δεκαετία. Ως περιφερειακή Αρχή και µέσα σε πρωτόγνωρες δυσκολίες, υλοποιήσαµε τεράστιο και πολυεπίπεδο έργο, θέτοντας την αφετηρία για µια νέα αρχή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει ξανά την υποψηφιότητά µου για την Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, δείχνοντας και πάλι ξεκάθαρα την εµπιστοσύνη του στο πρόσωπό µου. Με σχέδιο και όραµα συνεχίζουµε τη νέα πορεία πάνω στα θεµέλια που θέσαµε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο µας, µε στόχο η ∆υτική Μακεδονία να γίνει Περιφέρεια-πρότυπο σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

ΗΠΕΙΡΟΥ

Αλέξανδρος Καχριμάνης

Η στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας στο πρόσωπό µου και στην παράταξή µας, «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη», είναι ιδιαίτερα τιµητική, αποτελώντας ταυτόχρονα αναγνώριση του έργου µας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οφείλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφαση στήριξης στην παράταξή µας, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι πολυσυλλεκτική, έχοντας στις τάξεις της στελέχη και υποψηφίους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Οπως πράξαµε όλα τα προηγούµενα χρόνια, το ίδιο θα συνεχίσουµε και στην επόµενη θητεία µας: Θα λειτουργούµε και θα δρούµε πάντα µε γνώµονα το συµφέρον των Ηπειρωτών, σεβόµενοι πάντα τους διακριτούς ρόλους πολιτικών κοµµάτων και Αυτοδιοίκησης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κώστας Αγοραστός

Το 2010 ιδρύσαµε τη «Συµµαχία υπέρ των Πολιτών» τοποθετώντας στο επίκεντρο τον πολίτη, που υπήρξε πάντοτε και ο πυρήνας των επιλογών µας. Είµαστε µια συµµαχία του «υπέρ», το «ενάντια» για εµάς δεν υπάρχει. Είµαστε υπέρ της δράσης, υπέρ της πρωτοβουλίας, υπέρ της συνεργασίας, υπέρ της εµπιστοσύνης, υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ του να γεφυρώσουµε διαφορές, υπέρ του να ανανεώσουµε το νήµα της ιστορίας και τη δυναµική της προόδου. Για εµάς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είναι απλώς µια διοικητική ενότητα, ούτε µια γεωγραφική περιοχή. Είναι οι Ανθρωποί της, µεγάλοι, µικροί, ανώνυµοι, επώνυµοι, σίγουρα διαφορετικοί, αλλά όλοι το ίδιο σπουδαίοι. Ο Αλµπέρ Καµί είχε πει: «Η πραγµατική γενναιοδωρία προς το µέλλον έγκειται στο να τα δίνουµε όλα στο παρόν». Αυτή η αντίληψη ήταν και παραµένει ο γνώµονας της προσπάθειάς µας, της δουλειάς µας, της προσφοράς µας, του αγώνα µας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γιατί το µέλλον δεν χαρίζεται, κερδίζεται. ∆εν είναι δώρο, είναι επίτευγµα. Αγωνιζόµαστε καθηµερινά για µια Περιφέρεια που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισµούς. Μια Περιφέρεια αξιοκρατική, καθαρή, δίκαιη. Επενδύοντας στο µέλλον. Μια Περιφέρεια του πολίτη µε ανοιχτές πόρτες και µε σεβασµό σε όλους. Γι’ αυτό η ενωµένη Θεσσαλία, η «Συµµαχία υπέρ των Πολιτών», αποτελεί αδιαπραγµάτευτη αρχή και πυξίδα των επιλογών µας. Χτίζουµε το τώρα, στηρίζουµε το αύριο.

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ρόδη Κράτσα

Προτεραιότητά µου είναι τα Ιόνια Νησιά, στα οποία το πρόγραµµά µας προχωρά µε µεγάλη πρόοδο, µε εντυπωσιακή απορρόφηση των πόρων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το έργο µας και τη στήριξή του στις προσπάθειές µας και είµαι ευγνώµων για τη στήριξή του στη µάχη των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου. Απόλυτη δέσµευσή µου παραµένει η ολοκλήρωση του έργου µου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και παραµένω αµετακίνητη στους στόχους µου. Στον αγώνα αυτόν η µεγαλύτερη δύναµή µου είναι η στήριξη των συµπολιτών µου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

Απόστολος Τζιτζικώστας

Σε µια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο πολλών και µεγάλων προκλήσεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, µε τα χιλιάδες µικρά, µεσαία και µεγάλα έργα και δράσεις που υλοποιεί, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την καθηµερινότητα των πολιτών και δηµιουργεί µια νέα, ισχυρή αναπτυξιακή δυναµική για τον τόπο µας. Καταφέραµε αυτά τα χρόνια να στηρίξουµε τις επιχειρήσεις και να δηµιουργήσουµε νέες θέσεις εργασίας, να αναβαθµίσουµε τα νοσοκοµεία και τα κέντρα Υγείας, να προσελκύσουµε µεγάλες επενδύσεις και παγκόσµιες κινηµατογραφικές παραγωγές, να χτίσουµε νέα σχολεία, να παρέχουµε νέες ψηφιακές υπηρεσίες, να δηµιουργήσουµε περισσότερους χώρους πρασίνου στις πόλεις µας, να αναβαθµίσουµε τις υποδοµές και να στηρίξουµε στην πράξη τους πιο ευάλωτους συµπολίτες µας. Με κάθε έργο και δράση που κάνουµε και µε το ολοκληρωµένο σχέδιο που έχουµε για τα επόµενα χρόνια, υλοποιούµε το όραµά µας για τη Μακεδονία του 2030. Συνεχίζουµε να χτίζουµε µια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, όπου οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες θα φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι και η ανάπτυξη θα είναι βιώσιµη, θα είναι δίκαιη, θα είναι για όλους.

KΡΗΤΗΣ

Σταύρος Αρναουτάκης

Η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή µε µεγάλες αξιώσεις. Ως Περιφέρεια, στηριζόµενοι στον ορθολογικό µας σχεδιασµό, προετοιµασµένοι και κυρίως ενωµένοι, έχουµε καταφέρει να κερδίσουµε την εµπιστοσύνη των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Ευρωπαϊκά όργανα και θεσµοί χαρακτηρίζουν την Κρήτη ως µια περιφέρεια-πρότυπο. Κινούµαστε µε βάση ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο, που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις, οι οποίες συναντιούνται σε κρίσιµα σηµεία επαφής: το καλό της Κρήτης, τη διασφάλιση του µέλλοντος των νέων, την επίτευξη µιας αναπτυξιακής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γιώργος Χατζημάρκος

Η στήριξη του κυβερνώντος κόµµατος προς την παράταξή µας αποτελεί µεγάλη τιµή για εµένα προσωπικά και τους συνεργάτες µου. Ταυτόχρονα, συνιστά έµπρακτη αναγνώριση του έργου που έχουµε επιτελέσει στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία 9 χρόνια. Ουδέποτε έκρυψα την πολιτική µου ταυτότητα, ωστόσο η στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας αποτελεί τη φυσική συνέχεια και το επιστέγασµα µιας πολύ στενής και αποδοτικής συνεργασίας µε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόµµατος, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστώ θερµά για την εµπιστοσύνη. Τα τελευταία χρόνια, µοιραστήκαµε κοινούς στόχους, εργαστήκαµε από κοινού για την ευηµερία όλων των νησιωτών, χωρίς διαχωριστικές γραµµές, αλλά και για την εθνική θωράκιση της πατρίδας µας σε γεωπολιτικά ταραγµένους καιρούς, σε µια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Τα αποτελέσµατα αυτής της συνεργασίας αποτυπώθηκαν σε πρωτιές-δείκτες ανάπτυξης, για τις οποίες τα νησιά µας έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανα. Είναι εξαιρετική τιµή η εκ νέου στήριξή µας από το κυβερνών κόµµα στη διαρκή µάχη για τη βελτίωση της ζωής των συµπολιτών µας. Οχι µόνο για την αναγνώριση που αυτή συνεπάγεται, αλλά και για τη συνέχεια και τη διάρκεια που εγγυάται.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

∆ημήτρης Πτωχός

Στη Νέα Εποχή της Ελλάδας, θέλουµε να κάνουµε όλοι µαζί ένα Νέο Ξεκίνηµα για την Πελοπόννησο! Αφήνουµε πίσω µας οτιδήποτε παλιό. Ξεχνάµε τις αντιπαραθέσεις του χτες. Κρατάµε µόνο τα θετικά και κτίζουµε πάνω σε αυτά. Το µεγάλο στοίχηµα είναι η Πελοπόννησος του 2028 να είναι µια ευρωπαϊκή περιφέρεια-πρότυπο σε όλα. Νοµό τον νοµό, πόλη την πόλη, χωριό το χωριό, σε κάθε πλατεία, κάθε τόπο συνάντησης, θα ξεδιπλώσουµε το σχέδιό µας στους συµπολίτες µας, το οποίο θεµελιώνεται πάνω σε επτά άξονες. Και σε αυτή την προσπάθεια απευθυνόµαστε σε όλους. Σε όσους πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα η Πελοπόννησος να ανοίξει το βήµα της. Να καλύψει το χαµένο έδαφος. Να τιµήσει την πολιτική παράδοση που τη θέλει να ηγείται των εξελίξεων στη χώρα. Αυτήν τη νέα σελίδα για τον τόπο µας θα την ανοίξουµε όλοι µαζί.

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

Φάνης Σπανός

Επιµένουµε στην «Καρδιά της Ελλάδας» και ζητούµε τη στήριξη και την εµπιστοσύνη των συµπολιτών µας για µια νέα θητεία, γεµάτη νίκες και κατακτήσεις για τον τόπο µας! Ιδιαίτερη τιµή -και εφόδιο- σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί για µένα η στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα -και ουδόλως αντιφατικά- διατηρούµε στο ακέραιο τον αυτοδιοικητικό µας χαρακτήρα και πορευόµαστε έχοντας ως απόλυτο εντολέα και αναφορά µας τον πολίτη. Ετσι, λοιπόν, µε δοµικά µας στοιχεία τη σκληρή δουλειά, την εντιµότητα και τη σύνθεση δηµιουργικών δυνάµεων, θέτουµε την οµάδα µας ξανά στην κρίση της στερεοελλαδίτικης κοινωνίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/7