Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
zaxariadis
Πολιτική

Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Θεωρώ ότι με την Αχτσίογλου μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πάνω

Τι δήλωσε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς αν θα πάρει ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου

Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων και τις πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη ο Κώστας Ζαχαριάδης

«Η πολιτεία και στην Ελλάδα και διεθνώς-γιατί δεν υπάρχουν φωτιές μόνο στην Ελλάδα- έχει μια τριπλή υποχρέωση, το πρώτο χρέος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το δεύτερο είναι η προστασία της ανθρώπινης περιουσίας και το τρίτο είναι η προστασία του φυσικού πλούτου και του φυσικού κάλλους που είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει και την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη περιουσία» δήλωσε αρχικά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης.

«Προφανώς είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός ότι με αυτές τις πυρκαγιές και με αυτές τις καταστροφές δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί όμως η επιχειρησιακή διάσταση της πολιτείας να εξαντλείται στο ένα από τα τρία σκέλη. Αυτό το οποίο έχει συμβεί τα τελευταία 24ωρα στη Ρόδο είναι μια πολύ μεγάλη αποτυχία διότι όταν δεν υπήρχε άνεμος η φωτιά παρόλο που φάνηκε ότι οριοθετήθηκε δεν μπήκε με τέτοιο τρόπο σε πλαίσιο ώστε να μην αναζωπυρωθεί ξανά, γιατί έχουμε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, μια τεράστια οικονομική καταστροφή και μια τεράστια δυσφήμηση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό. Φαίνεται από τα πράγματα ότι δεν υπάρχουν» πρόσθεσε.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε και για την κριτική που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα πρέπει να εκκενώνεται πλήρως ένας τόπος αλλά θα πρέπει να μένουν πίσω άνθρωποι που να γνωρίζουν την περιοχή και ποιος θα πάρει την ευθύνη για αυτούς τους ανθρώπους. «Εγώ δεν φτιάχνω διαχειριστικό σχέδιο, εδώ υπάρχουν διεθνή μοντέλα ποιος φεύγει, πότε φεύγει, αν φύγει, ποιος πάει να τον βοηθήσει. Όπου υπάρχουν στον κόσμο πυρκαγιές υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτο που τις σβήνουν. Προφανώς αν ένας άνθρωπος που εργάζεται σε ένα χώρο, αν είναι βοσκός ή αν έχει δυνατότητες μπορεί να βοηθήσει στην κατάσβεση δεν είναι όμως δικιά μου δουλειά να το πω εγώ αυτό, αυτό πρέπει να το έχει καταστρώσει η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η Πυροσβεστική. Η ευθύνη της πολιτείας είναι και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία της περιουσίας και του φυσικού κάλλους εφόσον αυτό είναι αδιαμφισβήτητο πρέπει να κάνουμε και προγραμματισμό αλλά πρέπει να κάνουμε και αξιολόγηση» ανέφερε.

Για την ψήφο των αποδήμων

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε μια πολιτική απομόνωση όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αισθανόμαστε περιθωριοποιημένοι αν δεν ψηφίσουμε κάτι εμείς και το ΚΚΕ. Νομίζω ότι πιο προβληματισμένοι θα έπρεπε να είναι στο επίπεδο της πολιτικής γεωγραφίας αυτοί που χαίρονται να ψηφίζουν μαζί με τη ΝΙΚΗ και με τους Σπαρτιάτες. Ως προς το περιεχόμενο εγώ στις τελευταίες εκλογές κατέβηκα βουλευτής στο Βόρειο τομέα δεν βρίσκω σωστό κάποιος ο οποίος έχει να έρθει στο Βόρειο τομέα 25 χρόνια να διαμορφώνει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βόρειο τομέα. Κάποιος ο οποίος πίνει τον καφέ του, παίρνει το ψωμί του και πληρώνει φόρους στη Μελβούρνη να ψηφίζει για το αν θα έχει περισσότερους ή λιγότερους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίζει, πρέπει να ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια των αποδήμων εκεί δηλαδή που θα μπορεί να έχει βουλευτή ο οποίος θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του, θα τον εκπροσωπεί, θα μεταφέρει τα αιτήματα του και θα δυναμώνει τη σχέση της μητροπολιτικής Ελλάδας με τον οικουμενικό ελληνισμό».

«Σε ποια άλλη χώρας τον κόσμο ισχύει αυτό το οποίο πάει να νομοθετήσει σήμερα η κυβέρνηση; Σε καμία. Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ισχύει αυτό το οποίο σας είπα. Ψηφίζουν σε εκλογικές περιφέρειες αποδήμων. Στο Ισραήλ και στην Ιρλανδία που έχουν μεγάλη ομογένεια και μεγαλύτερη από τον μητροπολιτικό πληθυσμό τους δεν ψηφίζουν καθόλου τι σημαίνει ότι στο Ισραήλ και στην Ιρλανδία δεν αγαπάνε τους ομογενείς τους; Τους αγαπάνε έχουν βρει όμως αυτό το σύστημα συμμετοχής της ψήφους και κυρίως δεν αποτελεί αυτό ένα ζήτημα κομματικής πόλωσης. Η χώρα ιδίως έξω από τα σύνορά της πρέπει να ενώνεται» πρόσθεσε.

Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς αν θα πάρει ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, δήλωσε: «Εγώ έχω πάρει ήδη θέση, έχω πει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η πλατφόρμα που έχει η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Παππάς και θεωρώ ότι με την κα Αχτσίογλου μπορούμε να κάνουμε και ένα βήμα πιο πάνω. Όμως έχουμε μια εσωκομματική διαδικασία, είμαστε όλοι φίλοι, είμαστε όλοι συναγωνιστές, είμαστε όλοι σύντροφοι πιστεύω ότι την επόμενη μέρα όλοι μαζί θα δουλέψουμε ώστε αυτό το κόμμα να μπορέσει να μεγαλώσει και να μπορέσει να γίνει πιο ισχυρό και πιο αποτελεσματικό. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά θα είναι πιο συνεκτικός, πιο δυνατός και θα κάνει βήματα προς τα μπροστά».

«Η πλατφόρμα η οποία βάζει ο κ. Παππάς είναι σωστή και είναι η πολιτική παρακαταθήκη την οποία έκανε πράξη τα προηγούμενα χρόνια ο Αλ. Τσίπρας. Ο Α. Τσίπρας έγινε πρόεδρος σε ένα κόμμα του 4% και μπόρεσε να το φτάσει μέχρι το 36%. Προφανώς το έφτασε στο 36 όχι επειδή το ψήφιζαν μόνο αριστεροί αλλά επειδή το ψήφισε ένα μεγάλο κομμάτι του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε ξανά. Αυτό το λένε στις πολιτικές τοποθετήσεις τους και η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Παππάς και αυτό είναι κοινή λογική» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο νέος αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να φέρει μια ισορροπία σε όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε: «Είναι άλλο πράγμα η δημοκρατία και η εσωκομματική που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και είναι άλλο πράγμα η πολυφωνία και η κακοφωνία. Αυτά τα οποία αποφασίζουμε στο κόμμα μας πρέπει όλοι μαζί να τα εκπέμπουμε, με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο ύφος και με το ίδιο στυλ. Θολές γραμμές, τοποθετήσεις αμφίσημες, πολλές φορές υποκειμενισμοί όλα αυτά μας οδήγησαν στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023. Μπορούν να θεραπευτούν αυτά πρέπει να αλλάξουμε και άλλα πράγματα σημαντικά και είμαι αισιόδοξος για την πορεία μας από εδώ και πέρα. Πρέπει να συμπεριφερθούμε και εμείς σαν φυσιολογικό κόμμα εξουσία του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου όπως κάνουν οι φίλοι μας οι Ισπανοί».

Για τον Δήμο Αθηναίων

Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας και αν θα ζητήσουν και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι: «Θα αποφασίσουμε συλλογικά για τις επιλογές μας και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στις περιφέρειες μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ ότι όπου μπορέσουμε να έχουμε μια ευρύτερη συνεργασία οι προοδευτικές δυνάμεις θα δυσκολέψουμε το έργο των γαλάζιων υποψηφίων από τον πρώτο γύρο».

«Για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση ότι εγώ είμαι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και ότι αποφασίσουμε την επόμενη περίοδο να κάνουμε ο καθένας από εμάς θα το κάνουμε συλλογικά» κατέληξε.