Πρεμιέρα στην Βουλή για την κυβέρνηση, με ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο που έρχεται να άρει τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Σήμερα στις 10 το πρωί ξεκινά η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που θα αλλάξει για πάντα το στρεβλό καθεστώς που αντιμετώπιζαν τόσα χρόνια οι απόδημοι με αποτέλεσμα να μην αποφασίζουν και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές της χώρας μας. Στην Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων σε ένα κλίμα συναίνεσης – για πρώτη φορά - οπότε η συζήτηση θα πάρει χαρακτηριστικά μιας άτυπης προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ενώ η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του παρέμβαση στο νομοθετικό έργο της Βουλής μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα εξηγήσει πως μια τέτοια ρύθμιση είναι πέρα και πάνω από κόμματα και ότι διευκολύνει όλους τους ομογενείς μας που ζουν εκτός συνόρων. Η ημέρα συζήτησης το νομοσχεδίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπεφτει με την Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας ωστόσο η καθιερωμένη δεξίωση που γίνεται κάθε χρόνο ακυρώθηκε όπως ανακοίνωσε η ίδια η Προεδρία «Για έκτη μέρα η Ρόδος συγκλονίζεται από τον πύρινο εφιάλτη με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν «μάχη» σε τρία μέτωπα και χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να έχουν απομακρυνθεί σε μπαράζ εκκενώσεων.Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε πως λόγω των έκτακτων συνθηκών, που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται».

Η κυβέρνηση επιθυμεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων να περάσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους τα παρακάτω κριτήρια:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Το νομοσχέδιο που απαρτίζεται από μόλις δύο άρθρα, μέχρι στιγμής θετικά διακείμενη σε αυτά, δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής , καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας. Τα τρία αυτά κόμματα έχουν συνολικά 198, ψήφους, άρα απαιτούνται μόλις δύο ακόμη βουλευτές από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για να γίνει η διάταξη νόμος του κράτους. Όπως διαφάνηκε από την συζήτηση στις επιτροπές, υπερ των διατάξεων έχουν τοποθετηθεί και οι Σπαρτιάτες.

Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατέθεσε δική του τροπολογία όπου προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων προκειμένου να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους δικούς τους εκπροσώπους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το σχέδιο νόμου για να ισχύσει πρέπει να λάβει 200 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ απαιτούνται τουλάχιστον 42 «υπέρ».

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ομογένειας συντάχθηκαν υπέρ της άρσης των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο.

"Είμαστε η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προβάλουμε και στηρίζουμε τα εθνικά θέματα. Το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον", ανέφεραν οι εκπρόσωποι από την Ευρώπη και την Αμερική και κάλεσαν όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς η ομοφωνία της ελληνικής Βουλής θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες και θα συμβάλει στη προσπάθεια σύνδεσης των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.

Την Τετάρτη πρεμιέρα θα κάνει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών καθώς θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου για τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των οικογενειών και την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και άλλες διατάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη, αμέσως, το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και ενώ παραμένουν να ισχύουν στο ακέραιο και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να σημειώσει ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σοβαρή γραμμή στη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή στην πολιτική που θα κατατείνει σε λογικά, αλλά πάντως πρωτογενή, πλεονάσματα, «γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για τη μείωση του δημοσίου χρέους, του χρέους όλων μας δηλαδή».