Ανακοινώθηκαν τελικά χτες το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου οι 63 γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν σχετικώς ότι «μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των γενικών γραμματέων είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική τους διαδρομή και όχι την κομματική τους ταυτότητα», παραπέμποντας στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα, που ορίστηκε γενική γραμματέας Ισότητας στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αλλά και στο πρώην στέλεχος του Ποταμιού, Νίκο Μηλαπίδη, που ορίστηκε γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «από το σύνολο των 63 γενικών και ειδικών γραμματέων, οι 34 (54%) παραμένουν στη θέση που κατείχαν, ενώ οι 29 (46%) είναι νέες τοποθετήσεις. Από τις 29 νέες τοποθετήσεις, οι 12 (41%) είναι γυναίκες. Επίσης, έχουν αξιοποιηθεί έμπειρα στελέχη από τη Δημόσια Διοίκηση καθώς και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς».

Αναλυτικά ο κατάλογος

Τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης αναλαμβάνει η Εύη Δραμαλιώτη. Νομικός, αριστούχος διδάκτωρ Διοικητικής Επιστήμης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, η νέα γ.γ. Συντονισμού διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Στέλιος Κουτνατζής, που ορίστηκε γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, είναι λέκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ.

Γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην Προεδρία της Κυβέρνησης παραμένει ο Δημήτρης Γαλαμάτης, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου ορίστηκε ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Επιτελική θέση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει ως γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής η Παυλίνα Καρασιώτου, με σπουδές στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Οικονομικά. Τη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής αναλαμβάνει η δικηγόρος Μαίρη Ψύλλα, η οποία έχει διατελέσει επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδας.

Ο δικηγόρος Ορέστης Καβαλάκης, που στην προηγούμενη θητεία διετέλεσε γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναλαμβάνει την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ νέα γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα ορίστηκε η Θεώνη Αλαμπάση, αναβαθμιζόμενη από τα σημερινά της καθήκοντα ως ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η Νάγια Κόλλια, που έχει διατελέσει Chief Investment Officer του PPF του ΤΑΙΠΕΔ, αναλαμβάνει γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αξιοποιούνται ακόμη ο Δημήτρης Σκάλκος ως γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, η Νίκη Δανδόλου στη θέση της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, ο Γιώργος Ζερβός ως ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ και γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής ορίζεται ο Γιώργος Χριστόπουλος.

Η μέχρι πρότινος σύμβουλος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Μάιρα Μυρογιάννη, αναλαμβάνει τη θέση της γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Χρυσουλάκης παραμένει γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.

Γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει εκ νέου ο Αντώνης Οικονόμου.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο αριστούχος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας Νάσος Μπαλέρμπας είναι ο νέος γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης. Στο υπουργείο Εσωτερικών γ.γ. Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνει ο πρώην δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο δικηγόρος Άγγελος Δημοσθένους είναι ο νέος γ.γ. Ιθαγένειας. Τέλος, στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς παραμένει η Μαριάνθη Δημοπούλου.

Στο υπουργείο Παιδείας γ.γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής ορίζεται ο διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Κατσαρός, ενώ επανατοποθετούνται γ.γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης ο Γιώργος Βούτσινος, γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης ο Οδυσσέας Ζώρας και γ.γ. Θρησκευμάτων ο Γιώργος Καλαντζής, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς συνεχίζει ως γ.γ. Αθλητισμού.

Στο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνουν γ.γ. Δημόσιας Υγείας η ιατρός Δημόσιας Υγείας Φωτεινή Καλύβα, γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας η σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Υγείας, και γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο Άρης Αγγελής, βοηθός καθηγητή στα Οικονομικά της Υγείας, στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη Γενική Γραμματεία Υποδομών αναλαμβάνει ο Κώστας Μαγουλάς και Μεταφορών ο Γιάννης Ξιφαράς, ενώ ο χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας Τέλης Αϊβαλιώτης είναι ο νέος γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται γ.γ. Δασών ο Στάθης Σταθόπουλος, γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ο Πέτρος Βαρελίδης, γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ο Μανώλης Γραφάκος και γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ο Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Η Βίκυ Λοΐζου, πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, ανέλαβε τη ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο ίδιο υπουργείο τη ΓΓ Εμπορίου ανέλαβε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στη ΓΓ Βιομηχανίας συνεχίζει η Θέμις Ευτυχίδου και ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας ορίστηκε ο Αθανάσιος Κυριαζής.

Η δικηγόρος Άννα Στρατινάκη παραμένει στην κομβική θέση της ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων και ο νομικός, πρώην διευθυντής ΚΟ στο Ποτάμι, Νίκος Μηλαπίδης, είναι ο νέος γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «μετακομίζει» από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Μάνος Λογοθέτης, που ορίστηκε γ.γ. Δημόσιας Τάξης, ενώ η μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στη Διοίκηση Έργων, Δήμητρα Λυγούρα, ορίστηκε γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει ο δικηγόρος Πάνος Αλεξανδρής, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού παραμένει ως γ.γ. Πολιτισμού ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Διδασκάλου, όπως και στη ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού παραμένει η θεατρολόγος Ελένη Δουνδουλάκη.

Στο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνουν γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο ο Δημήτρης Ιατρίδης, γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει ο Πάτροκλος Γεωργιάδης και γ.γ. Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας ο Ηρακλής Μοσκώφ.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ορίστηκε ο Πρόδρομος Πύρρος, γ.γ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής η Μαρίνα Στέφου και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Ζέφη Δημαδάμα γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών ορίστηκε ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ενώ συνεχίζουν ως γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και ως γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Γιώργος Στρατάκος, όπως και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένουν ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και ο γ.γ. Ναυτιλίας και Λιμένων Βαγγέλης Κυριαζόπουλος.

Στο υπουργείο Τουρισμού γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης ορίστηκε ο Μύρων Φλουρής και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραμένει ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, όπως και στη γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος. Τέλος, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει ο Βασίλης Παπαγεωργίου και νέος γενικός γραμματέας

Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής ορίστηκε ο Πέτρος Καμπούρης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/7