Θετική στο να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου -εκτός από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εμφανίστηκε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Open.

Καμπάνια

Η βουλευτής της Δυτικής Αττικής αναγνώρισε ότι η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εσωκομματικές κάλπες και επισήμανε ότι γι’ αυτό τον λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει καμπάνια με την οποία θα παροτρύνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στις κάλπες.

Ντιμπέιτ

Η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε θετική και στην πρόταση του Νίκου Παππά να γίνει ένα ή ακόμα και δύο debates προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις των υποψήφιων αρχηγών σχετικά με την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι ανοικτή σε μία τέτοια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία, καθώς πιστεύουν ότι θα ήταν μία καλή αφορμή να δείξουν ακόμα και στους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι οι τηλεοπτικές συζητήσεις μπορούν να γίνουν και με χαλαρό διάλογο αλλά και με απευθείας αντιπαραθέσεις. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε συνεννόηση με την ΕΡΤ για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης.

Κόμμα δομών

Για την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «εισηγούμαι μία νέα μεθοδολογία ηγεσίας, η οποία αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής, ώστε να είμαστε πιο δημιουργικοί και πιο αποτελεσματικοί, με θέσεις που μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, αφορά και το πώς θα δουλεύουμε πιο συγκροτημένα, πιο μεθοδικά, χρησιμοποιώντας την τεχνική γνώση των ειδικών, ώστε αυτό που πολιτικά επιδιώκουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα των δομών, με συγκεκριμένους κανόνες, με μεθοδικότητα, με συλλογική λειτουργία και συλλογική ευφυΐα. Υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος πολιτών που αναζητούν μία άλλη προοπτική από αυτή που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή την ανάγκη πρέπει να εκφράσουμε».

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως δεν πρόκειται να τον μιμηθεί, καθώς αν το έκανε θα μετατρεπόταν σε καρικατούρα: «Είναι ένας μοναδικός ηγέτης, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, προσωπικότητα, ειδικά χαρίσματα, γιατί κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και να τον κάνει κυβέρνηση. Έχει μοναδικά χαρακτηριστικά ηγέτη. Ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήταν και σκόπιμο εγώ να προσπαθήσω να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον καταλήγει μάλλον σαν καρικατούρα». 

Σχολιάζοντας τους συνυποψηφίους της ανέφερε ότι «ο καθένας έχει μια ξεχωριστή διαδρομή και έχει συμβάλει για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική δύναμη». Και συνέχισε λέγοντας: «Εγώ εισηγούμαι μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας. Αυτό αφορά και το περιεχόμενο της πολιτικής. Τι υποστηρίζεις για την ελληνική κοινωνία; Πώς μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός, πιο αποτελεσματικός; Ποιες είναι οι θέσεις οι οποίες μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα; Για παράδειγμα, τα εργασιακά: Μιλούσαμε τόσο καιρό να αποκατασταθεί ο τάδε θεσμός, ο δείνα θεσμός... βλέπετε ότι μιλάω πρωτίστως και αυτοκριτικά. Πολλοί εργαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που λέμε, δεν τους αφορά αυτή η πραγματικότητα του παρελθόντος. Έχουν σύγχρονα προβλήματα. Τι έχεις να πεις για αυτούς;».