«Είναι αυτονόητο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και όλων των προϋποθέσεων που θέτει το δίκαιο της Ε.Ε.», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία για το καλό της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη

«Προσέρχομαι για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ως υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η παρουσία μου αυτή συμπίπτει με μία μαύρη επέτειο για τον ελληνισμό, την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ομολόγους μου υπουργούς για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα ασφαλείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Επιπλέον, θα ενημερώσω τους ομολόγους μου σχετικά με την εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και θα επισημάνω τις προοπτικές που ανοίγονται μετά τη συνάντηση αυτή.

Τέλος, θα αναφερθούμε σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι αυτονόητο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και όλων των προϋποθέσεων που θέτει το δίκαιο της Ε.Ε. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία για το καλό της ευρωπαϊκής οικογένειας».