Τα πρώτα δείγματα του νομοθετικού έργου και των μεταρρυθμίσεων για τη δεύτερη τετραετία δίνει από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ και το δεύτερο νομοσχέδιο με συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων.

Απόδημοι Έλληνες

Στόχος είναι και τα δύο να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, προτού κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, με εκείνο για τους απόδημους Έλληνες να απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών για να ισχύσει.

Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης βρίσκονται και οι επιστολές από τους ίδιους τους ομογενείς, που εκφράζουν τη στήριξη τους στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα Έλληνες των ΗΠΑ που έστειλαν επιστολή που έστειλαν στη Βουλή των Ελλήνων, κάνοντας λόγο για «δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία».

Κρας τεστ

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι και τα δύο αυτά νομοσχέδια αποτελούν και ένα πρώτο κρας τεστ για την αντιπολίτευση, καθώς τόσο η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν για όσους κατοικούν στο εξωτερικό όσο και το νομοσχέδιο με αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων αποτελούν δύο μεταρρυθμίσεις που, όπως εκτιμούν, βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Υποστήριξη

Το νομοσχέδιο σχετικά με την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές, σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας θα αποτελούσε «μία επανάσταση για την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά της πατρίδας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη κι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που περιμένουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού», ώστε να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί και να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά της Ελλάδας.

Τα οικονομικά μέτρα

Στο δε οικονομικό νομοσχέδιο, που επίσης αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποτυπώσει στην πράξη το προεκλογικό σύνθημα «το είπαμε – το κάναμε», καθώς οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά, με το σχέδιο νόμο του υπουργείου οικονομικών, αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου, παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass, θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών οι οποίοι από εφέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, ενώ απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.